Meny
Hotelltips / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Checka in i en Jumbojet – Bo på Jumbo Stay Arlanda

Att sova i ett flygplan är väl egentligen inte så anmärkningsvärt, det har de flesta av oss gjort, eller i alla fall försökt göra. Att sova i liggande position i ett flygplan kan man möjligen ha turen att få uppleva någon gång i sitt liv i business class. Men att sova i en pensionerad jumbojet som står parkerad vid infarten till Arlanda, det kan de flesta av oss göra om vi vill. För några helger sedan valde jag att bo på Jumbo Stay Arlanda och såhär tyckte jag om det.

Innan jag hittade mitt intresse för flygplan förstod jag inte tjusningen med att sova i ett flygplan som står parkerat på marken och nu efter att jag hittat mitt intresse förstår jag det faktiskt inte heller. Men – jag kände ändå behovet av att testa. Många gånger har jag åkt förbi Jumbo Stay på väg in till terminalerna och på senare tid har jag även sett flera resevloggare från jordens alla hörn som vid besök i Stockholm sovit över där. Alla har de varit ordentligt exalterade över fenomenet. Men jag hade inga större förväntningar.

Jumbo Stays historia

Jumbo Stay på Arlanda är en pensionerad Boeing 747-200 som byggdes 1976 för Singapore Airlines. 2002 flög den sin sista flygning för det svenska flygbolaget Transjet. Men under åren mellan 1976 och 2002 har den bland annat ägts av det legendariska flygbolaget Pan Am.

2006 fick den nuvarande ägaren som såg sig om efter möjligheterna att etablera sig med hotell på Arlanda, nys om det gamla planet som var till salu. Han slog till och skapade Jumbo Stay. Mer om planets historia kan du läsa här.

Jumbo Stay – rummen

Totalt i planet finns det 33 rum med 76 bäddar. Allt ifrån sviter till sovsalar där man delar rum med upp till tre andra. Priserna för rummen varierar från 1895 kr/person i lyxigaste sviten till 450 kr/person i en sovsal för fyra. Alla olika rumstyper och priser hittar du här.

Jumbo Stay skall vara ett prisvärt alternativ på Arlanda. Och visst är det det om du väljer just en plats i en av de där sovsalarna. Enkelrum med privat WC kostar 800 kr/natt. Och för att vara Arlanda får man nog anse det som ett fynd ändå.

Jumbo Stay – det mest spekakulära rummet

För de riktiga fantasterna är det dock inte dessa rum som hägrar. De tar trappen upp vid den lilla receptionsdisken och checkar in i Cockpit-sviten. Ja du läste rätt. Där piloterna en gång rattade planet är det idag sängar och här kan du vakna till vyn över Arlanda flygplats mitt ibland rattar och spakar.

Jumbo Stay – min upplevelse

Men om vi bortser från allt det där och återgår till min upplevelse. Jag anlände till Arlanda med buss strax efter 18 på kvällen och hoppade på gratisbussen till parkering Alfa från Terminal 5. Ett av stoppen på den turen är just Jumbo Stay. Från busshållplatsen går en liten gångväg upp emot planet. Och när jag kom upp för backen höll solen just på att gå ner medan planen taxade ut mot Arlandas bana 3 och passerade mitt hem för natten.

Två plan. Ett av dem ska jag sova i för natten ett av dem är på väg att taxa ut för take off.

Jag tog trapporna upp till ingången och checkade in. Planet var helt fullbokat men jag var ändå först att checka in i min sovsal för fyra. Jag paxade en nederslaf och bad sedan att få förvara min väska i bagageutrymmet medan jag begav mig in till terminalerna för lite käk och ett glas bubbel.

Klockan var strax efter åtta när jag kom tillbaka till Jumbo Stay och jag var då fortfarande själv i min sovsal. Jag passade på att ta en liten rundtur i planet för att fota och känna in känslan. Och jag måste erkänna att det känns ganska märkligt att det är ett flygplan man är i när man står där i gången.

Bilden vs verkligheten

Jumbo Stay har anlitat en riktigt bra fotograf när de tog bilderna av sovsalarna. För det var inte riktigt lika bra utrymme som bilderna gav sken av. För min del var det dock alldeles tillräckligt för mina timmars sömn.

I sovsalen fanns inte toalett, detta fanns i stället att tillgå i korridoren. Toalett och dusch som var fräscha och fyllde sitt syfte.

Det var min första erfarenhet av att sova i sovsal och dela utrymme med personer jag inte känner. Det i sig var inga problem. Däremot kände jag instinktivt att jag inte gick till rummet förrän jag verkligen skulle sova om ni förstår vad jag menar. Det var inte där jag hängde och slappnade av inför natten. Det fanns det däremot andra utrymmen att göra i. Varför inte längst fram i nosen som innehåller en riktigt mysig liten loungedel.

Jumbo Stay Arlanda

Kvar att uppleva

Jag är egentligen tveksam till att jag kommer att bo på Jumbo Stay fler gånger. Arlanda erbjuder så många alternativ som ligger före på min önskelista. Men OM jag skulle göra det eller kanske få möjligheten till det även om jag inte bor där så är ett besök på uteserveringen på en av vingarna något jag skulle vilja besöka. Det måste jag säga är en av de mer unika upplevelserna med detta plan, eller vad säger du?

Summa summarum Jumbo Stay Arlanda

Så summa summarum. Vad tyckte jag om att bo på Jumbo Stay Arlanda?

Det var intressant att ha varit där. Det är en kul idé att göra ett hostel av ett gammalt flygplan och jag tror utan att ha gjort en vetenskaplig undersökning att det är ganska unikt i världen. Jag gillar att man under åren också faktiskt valt att utveckla planet och ge mer möjligheter. Numera kan man till exempel bo i motorerna.

Det är kul att man valt att behålla så mycket detaljer som verkligen visar på att det är ett riktigt plan man sover i och det är hemtrevligt och gemytligt.

Jag kommer inte att välja Jumbo Stay som första val när jag ska bo på Arlanda. Men jag skulle bo där igen om det behövs. Det var kul att testa.

Och med det säger jag godnatt från min lilla slaf och kikar ut genom flygplansfönstret där Arlandas belysning slår in över den lilla sovsalen. Fly safe!

Jumbo Stay Arlanda

Och så till sist, en liten uppmaning att följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du läser mina tankar.

2 Comments

 • Daniel på FlyingDryden
  5 oktober, 2019 at 18:05

  Jag bodde här en natt för ett drygt år sedan och blev inte jätteimponerad. Bodde i en av motorerna. Okej pris ändå. Tror att det finns några sådana här till, i alla fall ett ganska nyöppnat liknande hostel en bit från flygplatsen i Amsterdam.

  Reply
  • corneliatoneri
   12 oktober, 2019 at 14:27

   Absolut helt Ok pris. Men precis som du blev jag inte så imponerad. Får ta och kika på det i Amsterdam. Dit kan jag ju till och med flyga till från Linköping 🙂

   Reply

Leave a Reply