I kalendern stod maj. Och vare sig vår eller sommar kändes speciellt närvarande eller knappt ens på intågande när vi satte oss i bilen och åkte de få milen från Linköping till en plats jag så länge har haft på önskelistan att få besöka. Nämligen Särtshöga vingård i närheten av Omberg. Här skulle vi övernatta, delta i både vindgårdsvandring och vinprovning och även avnjuta en härlig middag. Förväntningarna var skyhöga. Och jag kanske går händelserna i förväg nu men det får det vara värt. Det finns nämligen en sak med denna upplevelse som gör mig väldigt besviken – att den nu är gjord och aldrig mer kommer att kunna göras för första gången igen. Välkommen att följa med oss för att bo på vingård i Östergötland – på Särtshöga vingård.
Första gången jag hörde talas om Särtshöga vingård måste ha varit när jag skrev mitt allra första inlägg om unika boenden här på bloggen. Året var 2020 och månaden juni. Mitt under de första skälvande dagarna av pandemin. Och jag som rest världen över de senaste åren letade efter saker att uppleva närmare hemma. Där föddes min fascination över de där unika boendena och ett av dem var att bo på en vingård – i Östergötland. Inte trodde jag att det skulle ta fyra år innan jag själv fick uppleva det. Men mycket handlar om att Särtshöga är välbesökt och mycket uppbokat. Med all rätt. Har du möjligheten ska du absolut ta chansen att besöka Niclas och Anna och alla deras vinrankor.
Om Särtshöga vingård i Östergötland
Historien om Niclas och Anna som driver Särtshöga får du höra under vingårdsvandringen. Det är historien om ett par med ett enormt driv och en önskan om att hoppa av det berömda ekorrhjulet. Ett par som flyttar från framgångsrika karriärer i huvudstaden till en gård på östgötaslätten. En gård med mängder av äppelträd och en dröm om att göra eget vin. Äppelträden blev vinrankor och resten är som det brukar heta historia.
2013 planterade de sina första rankor. De odlar nästan uteslutande druvan Solaris och de har ett alldeles fantastiskt mål. Att göra det bästa mousserande vinet på druvan Solaris som världen har skådat. Och jag skulle säga att de är på god väg.
Vingårdspaket på Särtshöga vingård i Östergötland
Det finns olika sätt att uppleva vingården. Det går att boka bara vingårdsvandring, vinprovning och middag. Eller så gör du som vi och bokar till övernattning. Det finns sex rum på gården och alla rummen ligger i flyglar till huvudbyggnaden där Anna och Niclas bor. Några av rummen har egen toalett och badrum och några delar. Vi bokar rum nummer sex och vi visste det inte då men med läge precis över köket kommer vi att vakna upp morgonen därpå till en alldeles ljuvlig doft. Men mer om det lite senare.
Efter att ha kommit fram och gjort oss hemmastadda på rummet är det dags att samlas i det lilla provningsrummet på gården. Där har Niclas dukat upp med de olika vinerna vi ska få prova och här får vi historien berättad och framtiden uppmålad mitt i nuet – här mitt i vingården.
En stund senare vandrar vi ut på gården och tittar på alla de där rankorna som skapat vinet vi just provat. Får höra historien om vilka som planterades först och vad man ska tänka på i allmänhet och i synnerhet som vinmakare.
Mitt i hjärtat av Särtshöga
Niclas är tydlig under hela provningen att det inte alltid är en dans på rosor att vara vinmakare. Det kanske kan tänkas vara glassigt att odla lite vindruvor och göra vin. Men då tänker man inte på oron för att frosten ska ta skörden och allt arbete som krävs med enorma fläktar för att hålla värmen i vingården under de förhållandena. Vädergudarna är vinmakarens bästa vän men också värsta fiende. Och otaliga timmar läggs bland rankorna för att rensa ogräs och hålla fint och det är inte bara för syns skull.
Under sommarmånaderna när druvorna växer till sig får vi som besökare ta del av vingården. I september när det närmar sig skörd blir det sedan fullt fokus på just det. Och under några intensiva dagar skördas det som sedan ska bli nästa årgång.
Efter besöket i vingården får vi gå in i det allra heligaste. Där druvorna blir till vin. På Särtshöga tillverkas det mousserande vinet enligt den klassiska champagnemetoden.
En sjurätters middag på vingården
För oss som övernattar serveras sedan en sjurätters middag. De som enbart väljer vinprovning och vingårdsvandring serveras fem rätter. Den serveras i den mysiga växthusdelen där vi kommer att äta frukost morgonen efter. För vår del slår vi oss ner i en mysigt litet hus med två skilda delar. Den ena delen var vi i under vinprovningen nu går vi in på andra sidan och här uppenbarar sig en vackert uppdukad restaurangdel. Fotokonsten på väggarna ska du inte missa – den är nämligen skapad av vinmakaren själv som också är fotograf.
När mörkret lagt sig över slätten kryper vi ner
När mörkret lagt sig över slätten traskar vi de få stegen tillbaka till vårt rum och vaggas till sömns av tystnaden. Att bo på vingård i Östergötland visar sig vara exakt så mysigt som jag trott och lite till. Det tidiga morgonljuset denna majmorgon letar sig in genom gardinerna. Och vi vaknar till en alldeles ljuvlig doft av nybakat bröd. Jajamen, rum nummer sex som vi bor i ligger alldeles ovanför köket och bjuder på en helt magisk start på dagen.
En stund senare slår vi oss ner vid ett av borden i det lilla uppvärmda växthuset och avnjuter en perfekt frukost serverad i det vackraste porslin. Och just när vi trodde att det inte kunde bli bättre kommer Anna ut med frukostens efterrätt, en alldeles varm och hembakad kanelbulle.
Det är en underdrift att säga att det var motvilligt vi checkade ut. När alla dragit sig tillbaka till rummen och sedan började åka hemåt hade arbetsdagen på gården börjat för Anna och Niclas. Vi stänger dörren bakom oss och vinkar ett på återseende till de båda makarna som är på väg ut till sina kära vinrankor. Och när den röda vackra ladan med namnet Särtshöga blir mindre och mindre i backspegeln lovar jag mig själv att vi kommer att komma tillbaka.
Fakta: Bo på vingård i Östergötland
- Särtshöga vingård ligger strax öster om Omberg och söder om fågelsjön Tåkern.
- På vingården odlas nästan uteslutande druvan Solaris
- Du kan övernatta och delta i både vinprovning och vingårdsvandring mellan slutet av april och mitten av september
- Önskar du endast delta i vinprovning och vingårdsvandring går det också att boka
- I båda paketen ovan ingår middag, några rätter fler om du väljer att övernatta
- För bokning och mer information – klicka dig vidare hit till Särtshögas hemsida
- Såhär hittar du till Särtshöga vingård (öppnas i Google maps)
På återbesök
Några veckor innan skörd i augusti 2024 hade vi vägarna förbi och tittade till Särtshöga igen, vi hittade Anna i vingården och fick möjlighet till en pratstund och för att ta lite bilder. Nu återstår bara att inom något år testa på slutprodukten av druvorna vi såg då.
3 Comments
Bo på vingård i Östergötland – på mysiga Särtshöga vingård vid Ombergs - Bloggfeed
3 december, 2024 at 19:07[…] Läs hela inlägget av Lite mera rosa här –> Bo på vingård i Östergötland – på mysiga Särtshöga vingård vid Ombergs […]
Bo på vingård i Östergötland – på mysiga Särtshöga vingård vid Ombergs - Resefeed
3 december, 2024 at 19:13[…] Läs hela inlägget av Lite mera rosa här –> Bo på vingård i Östergötland – på mysiga Särtshöga vingård vid Ombergs […]
Helena FREEDOMtravel
12 december, 2024 at 14:45Så fint det ser ut! Och vilken middag!!! Tack för tips!