Meny
Resor / Svenska resmål / Östergötland

SKOG – MAT – ELD på finmiddag i skogen i eldens sken hos Naturlogi

Vi har besökt Naturlogi utanför Linköping en gång tidigare, då har vi bott i deras Skogsrum. Och jag VET att det är högsta kvalité på allt det som görs här. Ändå blir jag totalt golvad när jag närmar mig middagsbordet i skogen uppdukat för en finmiddag. Konceptet heter SKOG – MAT – ELD eller på engelska Forest, Food & Fire. Helt enkelt Finmiddag i skogen. Fyra rätter med lokala råvaror efter säsong. Och om övernattningen är med Skogen som väggar och stjärnhimlen som tak så är detta med Skogen som väggar och julikvällen som kuliss. Välkommen att följa med på en upplevelse utöver det vanliga.

Jag kan inte förklara upplevelsen på annat sätt än att det är detsamma som med skogsrummen. Josefine och Linnea som driver Naturlogi är tydliga med att skogsrummen inte är glamping utan just skogsrum. Som om du tar ett hotellrum med alla bekvämligheter och flyttar ut det i skogen. Findmiddagen här ute i skogen är inte heller någon variant på att laga mat över öppen eld. Det är en finmiddag i skogen. Som om du tagit den bästa fine dining-restaurangen och bara bytt plats. Och vilken plats sen.

SKOG – MAT – ELD

Vi tar samma stig som leder upp till skogsrummen men viker av vid Gläntan. Och där, alldeles intill hästhagen under ett litet tak om vädret skulle vara nyckfullt står ett bord smakfullt uppdukat för åtta. Det är vi två, ett par till och ett sällskap som fyra som har bokat in sig denna kväll. Är man fyra eller fler kan man också boka denna upplevelse separat. Annars är det sista lördagen i månaden mellan maj och september som gäller.

Linnea berättar om kvällens utmaningar, för det är ju så när man ska samarbeta med skogen, det kommer med en utmaning. Det är vi som är gästerna och skogen som bestämmer. De tidigare middagarna har regnet och vinden varit utmaningen. Denna gång är det naturens frön som valt att smycka bordet lite extra. Men kanske inte så som Linnea hade tänkt sig. Jag tycker det är orimligt vackert. En bit bort sprakar den öppna elden och det är ingen högoddsare att gissa att den på ett eller annat sätt kommer att bidra till mer än bara mysigheten under kvällen.

Snacks och mingel

Det dukas upp välkomstbubbel och snacks innan vi slår oss ner. Korv på gårdens lamm och chips från Skedevi gård ackompanjerat av bubblig dryck från Rudenstams. Allt medan Linnea svarar på frågan om hur de kom på idén till hela Naturlogi. Och sedan sätter vi oss till bords och får kvällens meny presenterad. Och när vi pratar lokala råvaror då pratar vi verkligen lokala råvaror.

Julikvällen är inte så varm som vi är vana vid eller som vi i alla fall föreställer oss att den ska vara. Filtarna som finns att låna kommer väl till pass. Däremot är ljuset närvarande. Finns det något under denna middag som jag möjligen skulle vilja var annorlunda så är det det naturliga ljuset. För lika magiskt som sommarnattsljuset är lika häftigt skulle det vara att avnjuta denna måltid medan mörkret lägger sig och med elden och lyktorna som enda ljuskällor. Men det går ju å andra sidan att åtgärda enkelt genom att boka in en middag till i september.

Fyrarätters middag i skogen

Och så påbörjas serveringen.

Som första rätt får vi gräddstuvade kantareller som är plockade i skogen intill med lite ost från Brostorps Gårdsmejeri i södra Östergötland, syrade betor toppat med ett mangoldblad. Till det dricker vi öl från grannarna på Ölsbo Gårdsbryggeri.

Rätt nummer två Vätternabborre fiskad på spö av en god vän till kvällens kock. Sandefjordsås och tunt skurna grönsaker från gården. Till det mousserande dryck på vita vinbär från Rudenstams som blev en riktig favorit.

Rätt nummer tre är rökt lamm från gården, långkokt kål med sirap, smörstekta morötter och en vitlöksemultion och till det en öl från Vreta klosters bryggeri strax utanför Linköping.

Innan efterrätten får vi avnjuta ost från Borstorpsgård tillsammans med lokalt bröd och honung. Och när efterrätten serveras har mörkret så sakta börjat visa sig. Kaffe och the-vatten puttrar över den öppna elden intill vårt dukade bord och så serveras det seg sockerkaka med blåbärskompott samt vaniljglass från Stafsäters gårdsglass någon mil bort och maräng på gårdens ankägg bakad av Linneas dotter.

Finmiddag i skogen – något alldeles särskilt

Sista lördagen varje månad händer något särskilt i skogen. Ja så skriver de på sin hemsida. Och visst är det precis så. För det är något alldeles särskilt. När mörkret till slut sakta lägger sig, när elden knastrar och skänker både mysfaktor lite ljus och en tacksam värmekälla. När det knakar från skogen och det vilda livet gör sig påmint men inte kommer för nära. Och lågmälda samtal är det enda som hörs förutom naturens egen tystnad. Då är förundranseffekten stor och tacksamheten ännu större. Tacksamheten till att någon födde idén. Tacksam att jag tog chansen att uppleva den. Och ännu mer tacksam att jag på detta sätt får tipsa vidare så att du också kan få möjlighet att uppleva samma sak.

Fakta Naturlogi & SKOG – ELD – MAT

1 Comment

Leave a Reply