Meny
Härjedalen / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Att åka till fjällen utan att åka skidor – knasigt eller alldeles alldeles… underbart!

Vi åker till Lofsdalen i helgen förkunnade jag för de som undrade runt mig och fick då oftast två svar. Det ena var. ”Men du åker ju inte skidor” och det andra var, ganska naturligt, ”ska du åka skidor”? Mitt svar tillbaka var då nej och då följdes det av ”åker Andreas skidor”. När även det besvarades med nej blev det en och samma reaktion – men, vad ska du då göra i Lofsdalen. Ja vad skulle jag göra i fjällen utan att åka skidor. Jo det ska jag berätta för dig.

Meningarna går lite isär huruvida jag har åkt skidor eller inte. Jag säger att jag har det men min före detta säger att jag inte har det. Och även om det tar emot så kanske jag ändå måste erkänna att den åsikten är korrekt. Jag har försökt åka skidor. Jag har stått på ett par skidor. Har åkt med knappliften upp för den lilla lutningen innan barnbacken börjar och jag har tyckt att det var fullkomligt ohanterligt att ta mig framåt på dessa avlånga livsfarliga attiraljer. Utöver det hände detta samma dag som Prinsessan Estelle föddes och min hjälm var rosa. Men där slutar kärlekssagan mellan mig och skidåkningen i alla fall för nu.

I fjällen utan att åka skidor

Vid tre tidigare tillfällen har jag ändå åkt till fjällen utan att åka skidor. En gång firade vi jul i Sälen och två gånger följde jag med när övriga familjen och vänner åkte skidor på dagarna. Den ena av de gångerna var också i Sälen, den andra, och även samma gång jag stog på skidor, var i Klövsjö. Så visst har jag varit i fjällen innan. Jag visste alltså PRECIS vad jag gjorde när vi satte oss i bilen med målet Lofsdalen helt utan planer på skidor. Istället skulle jag gör allt det där andra. Njuta av vintriga landskap. Koppla av i den mysiga lägenheten precis vid backen och nyttja de där äventyren som inte innebär skidor. De där äventyren som många missar eller inte tar sig tid till för att nyttja liftkorten till max.

Långweekend i Lofsdalen utan så mycket som en pjäxa på foten

Detta är mina 9 bästa tips på upplevelser i Lofsdalen utan att åka skidor.

Njut av hembakat på Fjällkonditoriet

Nyöppnat för säsongen och mitt i byn ligger Fjällkonditoriet. Fräscht och med en herrejösses massa godsaker. Både luncher och gott. Vi avnjöt årets första semla här efter en morgonpromenad från vår lägenhet ner till byn. Och ja. Vi återvände dagen efter för att testa lite fler bakverk.

Vandra Panoramaleden eller till Solgropen

Är det någon typ av skidåkning jag skulle vilja testa lite mer så är det längdskidåkning. Kanske för att det påminner om vandring. Och vandra kan man ju göra även i fjällen. Se dock till att inte vandra i längdspåren. Det är på de flesta platser inte tillåtet och då står det tydligt. Men på vissa platser är det helt okej. I Lofsdalen rekommenderar jag att ni vandrar till Solgropen. Solgropen är en grop precis som det låter. Och hit är det poppis att vandra och njuta av solen som ligger på. Man kan gräva sina egna små sittavsatser i Solgropens väggar och njuta av lite medhavd matsäck. Leden är 2,4 km enkel väg från Hovärksparkeringen.

Härifrån startar också Panoramaleden som är en tillgänglighetsanpassad led på 4,2 kilometer. Vintertid är den inte alltid skottad och vid vårt besök var den inte möjlig att gå. Men när den är det så utlovades av alla vi träffade en magisk vandring.

Njut av god mat i magisk atmosfär på Skoterhuset

Trots att Lofsdalen inte är så stort, eller kanske just därför, finns det flera platser att avnjuta god och vällagad mat. Och på tal om att Lofsdalen inte är så stort. Det var den genomgående känslan under mitt besök – att alla är så måna om sitt Lofsdalen. Både Lofsdalingarna och säsongsboende. Alla månar om orten och det märks.

Inför besöket fick jag tips på ett ett par restauranger. En av dem la jag nog lite mer åt sidan av de andra och lärde mig sen en läxa. Restaurangen hette Skoterhuset och låg mycket riktigt i samma hus där man hyr ut skotrar. Viktigt var dock att boka, utan bokningar brukade de stänga.

Jag erkänner att jag tyckte det lät lite sådär och planerade för helt andra upplevelser. Men så stötte jag på två riktiga Lofsdalenkänningar som båda rekommenderade Skoterhuset varmt och så omvärderade jag. Och tack och lov för det.

Här hittar du en magiskt mysig restaurang med personlig service och den mest vällagade maten man kan tänka sig. Jajamensan – mitt i skotershoppen.

Kokhuset – köp med dig fjällkänslan hem

En annan plats jag fick tips om att besöka var Kokhuset. Den lilla inredningsbutiken som drivs av Caroline som är född och uppvuxen i Lofsdalen. Och herrejösses så trevligt. Och så exemplariskt bra att jag fastnade och pratade med Caroline i flera timmar så att jag fick se den lilla stugan i mörker.

Här hittar du allt ifrån karameller och the till inredning – allt utvalt med hjärtat. Kokhuset är the go to place när du vill hitta inredning med fjällkänsla för ditt lilla boende i Lofsdalen. Eller när du vill ta med dig lite fjällkänsla hem till ditt boende där hemma. Eller så gör du som vi. Blir så betagna att vi funderar på att köpa ett boende i Lofsdalen så att vi kan inreda det hos Caroline på Kokhuset.

Kokhuset ligger i backen upp emot parkeringen där du utgår när du vandrar till Solgropen. Och vet du vad. Caroline har en webshop så du kan handla allt fint hemifrån soffan också.

Läs också: Att åka till en typiskt sommardestination i vinterskrud.

Åk bandvagn till Våffelstuga

Är det något jag förknippar med fjällen lika mycket som Irish coffe framför brasan så är det våfflor i en våffelstuga. Och självklart kan du ta dig upp i backen även om du åker vare sig skidor, lift eller skoter. Bandvagn är lösningen och det åkte vi upp för att avnjuta en härlig våffla och magiska vyer över skidsystemet i Lofsdalen på andra sidan Lofssjön. Rekommenderas varmt. Läs mer om hur tider och förutsättningar här.

Vinterbada och basta hos Uppvallens Fäbod

Man kan inte hinna allt och en sak jag missade var att vinterbada i fjällbäcken och basta i magiska miljöer hos Uppvallens Fäbod. Det sparar jag definitivt till mitt nästa besök. Spana in deras sida på Facebook här.

Åka liften till Lofsdalen Skybar

Högst upp på Hovärken – Lofsdalen Skybar

Och så kom vi till det där som ändå måste besökas med hjälp av någon typ av hjälp i form av lift eller skoter. Men det får det nog vara värt. Jag säger nog eftersom jag själv inte tog steget och besökte detta. Varför? För att jag helt enkelt inte kände mig tillräckligt bekväm att åka liften upp (och framför allt inte ner). Lofsdalen Skybar. 1125 meter över havet på toppen av Hovärken och med världens högst belägna whiskeyförvaring i samarbete med Mackmyra. Hur häftigt.

Jag beskådade Lofsdalen Skybar på håll vid några tillfällen men det ska också sägas att våra dagar i Lofsdalen inte enbart bjöd på sol och klart väder och under stora delar av vårt besök låg skybaren dold i moln. Så till mitt försvar om jag nu behöver något sådant, hade jag nog inte sett så mycket där uppe om jag hade åkt upp. Jag sparar upplevelsen till sommarhalvåret och när jag väl vant mig vid liften den säsongen kan jag garantera att ni hittar mig i Skybaren även vintertid. Kanske redan nästa vinter?

Att åka till Lofsdalen på vinterweekend

Så, jag tycker vi ändrar på hur vi tänker på det. Man behöver inte åka till fjällen för att åka skidor. Och man kan absolut åka till fjällen fast man inte åker skidor. Man kan åka till fjällen för att njuta av vinterväder precis som vi åker till Medelhavet för att njuta av sommarväder. Personligen insåg jag första kvällen i vår mysiga lägenhet i Fjällterrassen 8 att jag kopplar av och från precis lika mycket här som jag gör på solsemester. Kanske just för att jag inte har stressen att nyttja maximal tid av liftkorten. Och det mina vänner är ett tips även till er som åker skidor. Ta en dags eller en halvdags paus och upplev allt det där andra som också går att uppleva utanför backarna.

Sveriges billigaste liftkort i Lofsdalen

Och är det någonstans du ska göra det så är det i Lofsdalen som av sajten Vinterlandet blivit utsedda att ha Sveriges billigaste liftkort 2022. Då svider det kanske inte ens i plånboken att missa några timmars skidåkning.

Åker du skidor eller inte? Och om inte. Har du varit i fjällen utan att åka skidor?

4 Comments

Leave a Reply