Meny
Europa / Portugal / Reseinspiration / Resor

Alentejo – några tips som står på min egen önskelista i Portugal

Jag kunde väldigt lite om Portugal när jag för några veckor sedan var inbjuden till ett frukostevent med Visit Portugal där de berättade mer om vinlandet Portugal. Jag gick därifrån med en solklar favorit för mitt första besök – regionen Alentejo i södra delen av Portugal.

Alentejo ligger i direkt anslutning till Lissabon vilket såklart är en fördel för att lätt kunna ta sig hit. Och här listar jag några platser och hotell jag är sugen är lite extra sugen på att besöka i Alentejo.

Castelo de Elvas

Castelo de Elvas är ett gigantiskt stjärnformat fort eller slott om man så vill som ligger på staden Elvas högsta punkt. På 1300-talet tas det över av portugiserna efter att från början varit en islamiskt befästning. Här har flera viktiga händelser i landets historia ägt rum, såsom fredsavtal och kungliga bröllopsbanketter.

Under århundradena förlorar slottet sin defensiva betydelse och förlorade all militär funktion från andra hälften av 1900-talet och framåt. Slottet överges och går in i 1900-talet helt förstört. Flera historie- och kulturälskare från Elva ville restaurera det och sätta det på kartan igen och inledde en process som skulle göra Elvas slott till det första portugisiska nationalmonumentet år 1906.

Såhär Hittar du hit: R. da Parada do Castelo 4, 7350-082 Elvas, Portugal (kartan öppnas i Google maps)

Marvão – bergsbyn på gränsen till Spanien

Högt upp på en platå ligger nästa plats på önskelistan nämligen Marvão. Byn ligger precis på gränsen till Spanien och har vidunderliga vyer att erbjuda.

Såhär hittar du till Marvão (kartan öppnas i googlemaps)

Pousada Mosteiro do Crato

Pousada Mosteiro do Crato – slott och hotell i ett. Jag tänker att jag inte behöver göra några ytterligare utläggningar varför just detta kommer med på min önskelista va?

Boka din övernattning via på Pousada Mosteiro do Crato här (affiliatelänk)

Hitta till slottet såhär

Monsaraz

Ännu en magisk by i bergen, här är all biltrafik förbjuden och med bilden ovan var saken klar. Den åker definitivt upp på listan över önskebesöksmål i Alentejo.

Såhär hittar du till Monsaraz

Almendres Cromlech

Stonehenge har du kanske hört talas om. Men känner du till Almendres Cromlech? Drygt 90 stenar i närheten av Nossa Senhora de Guadalupe. Flera likheter finns med just Stonehenge och troligen har det haft ett religiöst eller astronomiskt syfte. Stenarna dateras till 6000 före Kristus och kan vara äldre än de i Stonehenge. De återupptäcktes vid utgrävningar 1966 och liksom Stonehenge och vårt eget Ales stenar vilar det en alldeles särskild form av mystik över dessa monument.

Såhär hittar du hit

Aveiro – Portugals Venedig

Venedig har stått på önskelistan sedan jag var liten men jag har nog avskräckts lite av alla historier om både det ena och det andra mindre trevliga. Visste du att Portugal har sitt eget Venedig i form av staden Aveiro som är den sista platsen på min önskelista i Alentejo.

Såhär hittar du till Aveiro.

Spana in platserna på kartan i min Googlemaps.

Har du varit i Portugal? Vart? Berätta om dina pärlor i en kommentar här nedan.

2 Comments

Leave a Reply