Meny
Personligt / Resor / Vardagsfunderingar

3 anledningar att inte lita på ChatGPT

AI, denna bokstavskombination som liksom både skrämmer och förundrar. Hjälper och stjälper. ChatGPT har varit på mångas läppar den senaste tiden. Själv har jag inte brytt mig så mycket alls. Jag är ingen early adopter i alla lägen. Men så för någon dag sedan testade jag. Jag ville egentligen undersöka om det skulle kunna vara ett hjälpmedel för mig när det gäller att hitta nya idéer att skriva om. För trots att jag har en flera sidor lång lista över platser och resmål jag ännu inte skrivit om är det inte alltid dessa jag vill skriva om. Så jag knappade helt enkelt in den frågan i ChatGPT. Men innan det ställde jag ett par andra frågor också och svaren på dem visade att det finns anledningar att inte lita på ChatGPT.

Och visst är det så att de också säger det i det finstilta. Men jag hade kanske en förhoppning om att även om den inte kan hitta all info så kan den åtminstone tolka informationen den får rätt.

Anledning 1 – Nej Linköpings domkyrka kallas inte Sankt Larskyrkan

En annan fråga jag ställde till ChatGPT var om lista 10 sevärdheter i min hemstad Linköping. På plats nummer 4 berättar den om Linköpings domkyrka som jag förvisso verkligen rekommenderar ett besök i men…

Nej, Linköpings domkyrka och Sankt Larskyrkan är två helt olika kyrkor. Domkyrkan är domkyrkan inget annat. Rent hittepå alltså som vi säger i Skåne.

Anledning 2 – Linköping water festival?

På plats nummer sex över sevärdheter och upplevelser i Linköping hittar vi – Linköping water festival. Festivalen som fokuserar på stadens många vattendrag… hmmm.

Ska det vara Stångån och Tinnerbäcken då? Kanske den lilla dammen i Trädgårdsföreningen? Nej men kom igen. Var i all världen har man hittat denna information.

Anledning 3 – hmpf, vaddå inte någon betydande online närvaro.

Självklart kunde jag inte heller motstå att fråga denna lilla kunniga robot om mig själv. Ni vet väl om att det kan vara bra att googla sig själv då och då för att se vad man får upp och nu tänkte jag fråga ChatGPT samma sak.

Visst finns det en specifik person med namnet Cornelia Tonéri. Och bara en. I hela världen. Hon kanske inte är känd offentligt och kanske är det inte en betydande närvaro online för dig. Men att just du som läser detta är betydande för mig i min närvaro online – det är en sak som är säker.

Jag hoppas du tar den sista punkten med glimten i ögat och så hoppas jag att mina reseskildringar och berättelser här får fortsätta läsas även om chatbotar, AI och annat gör anspråk på att kunna både det ena och det andra.

Så länge vill jag rekommendera dig att läsa en annan av mina resebloggarkollegors bloggar – Annika på Resfredag. Tack för idén om inlägget Annika i ditt senast inlägg om 5 tankar om resor och digitalisering.

2 Comments

Leave a Reply