Meny
Hotelltips / Reseinspiration / Resor / Sparesor / Svenska resmål / Östergötland

Nääs fabriker i Västergötland – så mycket mer än bara ett hotell

Vi anländer till Nääs fabriker i Västergötland en högsommardag 2021. Med finfina recensioner från både Annika på Resfredag och Lisa på Let´s go explore har jag höga förväntningar. Vi har spenderat några dagar med barnen i ett litet minihus som vi hyrt via Airbnb och nu ska vi avsluta semestertrippen med en natt på Nääs fabriker. Jag har bokat en svit i två våningar, ett så kallat Deluxe Loftrum, och bara nedervåningen är större än den yta vi bott på de senaste dagarna. Ändå är det inte rummet som får mig att bli förälskad i Nääs fabriker.

I efterhand har jag bara ett gott råd.

Gör inte samma misstag som jag gjorde och boka en natt på Nääs fabriker.
Boka fler!

Nääs fabriker – inte bara ett hotell

Vi parkerar på parkeringsplatsen längs med vägen och tror kanske att entrén till hotellet är dörren vi ser en bit bort. Så är icke fallet. Och här kommer vi direkt till det som gjorde mig förälskad i Nääs fabriker. Du får inte bara ett hotell. Du får ett helt kvarter. Ett helt kvarter med det som gör Nääs fabriker helt unikt.

Historien bakom Nääs fabriker

Historien bakom Nääs fabriker är för underbar för att inte berätta och den börjar egentligen 1773. Det året föddes grundaren Peter Wilhelm Berg i Helsingborg. Redan som barn märktes det att han var driftig och hade sinne för affärer. Efter att han blivit föräldralös vandrade han till Göteborg där han fick jobb som affärsbiträde. Observera – vandrade – till Göteborg. En liten enkel sträcka på sisådär 23 mil. Och mot slutet av 1700-talet var det inte direkt E6:an han följde. Han blir vad det lider en framgångsrik handelsman och hjälper danskarna i Napoleonkriget. Det gör honom till en förmögen man. Han tar pengarna, familjen och ska dra sig tillbaka vid Nääs i Västergötland. Men en gång entreprenör alltid entreprenör. Det gäller även 2022. Han bestämmer sig för att starta ett spinneri.

Och det är i detta spinneri med tillhörande lokaler som vi nu övernattar på Nääs fabriker. Mycket vatten hann rinna under broarna innan Peter Wilhelm Bergs sonsons son sålde sin del av bolaget 1961. Tjugo år senare stannade de sista spinnerimaskinerna. Året var då 1981. Vill du läsa ännu mer om Nääs fabrikers historia kan du göra det på deras hemsida här. Tänk om väggar kunde tala.

Deluxe Loftrum på Nääs fabriker

Vi bodde i ett Deluxe Loftrum – men där spenderade vi inte så rasande mycket tid och tog därmed inte heller så rasande mycket bilder. Ni får tro mig när jag berättar om att de luftiga 40 kvadratmeterna fördelat på två olika våningsplan med fem meter i takhöjd och utsikt mot sjön var lyxigt härliga.

Den enda frågan jag har är varför toaletten var så rasande liten och hade en glasdörr med tillhörande draperi.

Barnen bodde härligt i stora bäddsoffor på nedre plan medan vi sov gott i kammad egyptisk bomullssatin på plan två.

På Nääs finns det alla typer av rum. Allt ifrån det de kallar Visionsrum som är nyrenoverade rum utan fönster till sådana som vi bodde i med gigantiska fönster som sträcker sig över två plan.

Omgivningarna och aktiviteter

Utöver rummet är, precis som omgivningarna runt om hotellet, även ytorna inne i hotellet riktigt bra. Eller vad sägs om att äta frukost i miljön du ser här nedan? Kan inte heller ogilla den härliga bardisken.

Minns ni att jag skrev i början av inlägget att ni inte skulle göra om samma misstag som mig och bara boka en natt? Vi hann nämligen bara med att precis nosa på allt som går att göra här. Och fokus för oss var lite bad och relax.

Badhus & relax

Badhuset som kan bokas ligger strax utanför hotellets restaurang och precis intill sjön. Litet men naggande gott säger jag. Flera olika bastu, en större pool, en bubbelpool och möjlighet till sjöbad. Dessutom härliga gemensamhetsytor och möjlighet att låna sällskapsspel till loungehänget.

Vandring, butiker, fika och naturlekplatser

Men det finns så mycket mer. Området Nääs fabriker är en hel liten stadsdel med shoppingmöjligheter i form av mysiga små butiker och caféer. Härifrån kan du vandra flera olika leder. På området finns utegym och naturlekpark. Alltsammans samlat i Nääs fabrikers egen app.

Via den kan du ta med barnen på tipspromenad eller så väljer du en guidad historisk vandring i kvarteren.

Maten – det enda som kan bli bättre

Min enda besvikelse under vår vistelse var maten. Jag valde en Ceasarsallad till middag som tyvärr var väldigt smaklös och nog för att det ska vara sallad men jag beställde med kyckling och då hade jag hoppats hitta fler än några små bitar. Men – jag har hört så många andra vara nöjda med maten så jag väljer att tänka att en gång är ingen gång och att jag ger det en ny chans. När vi kommer tillbaka. För det gör vi. För att hinna uppleva mer av Nääs fabriker och omgivningarna.

Har du besökt Nääs fabriker?

Fakta om Nääs fabriker i Västergötland

4 Comments

Leave a Reply