Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

En dagsutflykt till vackra Gränsö slott & café

Det har dykt upp i mitt flöde ganska många gånger. Ofta då vänner varit där på konferens eller privat på spa. Själv har jag alltid bara passerat skylten på väg ner mot Kalmar, Öland eller Karlskrona. Men så dök det upp att slottscaféet på Gränsö slott öppnade för säsongen på Långfredagen, och med vädergudarna på bästa humör så slog vi till på en utflykt.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Det är lätta att missa de där små pärlorna som finns nästgårds. Ja okej. Gränsö slott är kanske inte nästgårds om man bor i Linköping men för en som är ordentligt svältfödd på vatten här på östgötaslätten så går det bra att köra långt för lite hav.

Från Linköping till Gränsö

Enligt Google Maps är det 10,7 mil från Linköping och Gränsö slott. Det ger en timme och 32 minuter i bil. Väg 35 mellan Linköping och smålandskusten är inte den största och har en fin blandning av både 50, 70, 80 och 90-sträckor innan man når E22:an. Så det gäller att ha lite tålamod.

Gränsö slott ligger sedan cirka fyra kilometer utanför Västervik på just Gränsö. Och du passerar centrum för att komma ut till slottet.

Gränsö slott är inte ett jättegammalt slott. Det byggdes så sent som 1848. Men redan på 1500-talet skall det ha funnits två gårdar på ön. Och ”kunglig” glans hade ägorna redan på 1700-talet då en av Karl XII:s karoliner kom hem till Gränsö efter att ha suttit i fångenskap i Ryssland.

Efter sin storhetstid har slottet förfallit under kommunal ägo under 60-80-talet men också drabbats av en stor brand 1993 och fått byggas upp igen. Endast kakelugnar, pelare och en gammal ektrappa fanns kvar när lågorna slocknat. Idag har man konferens, festvåning och slottsrestaurang i den gamla slottsbyggnaden och på ägorna finns även ett litet slottscafé som var vårt utflyktsmål för dagen. Men även en hotellanläggning med spa som går att besöka vid övernattning men också över dan.

Ekholmen

Bron över till Gränsös egen lilla skärgårdsö Ekholmen

Som om det inte vore nog i sig att lilla Gränsö är en ö så har Gränsö en egen liten skärgårdsö. Ekholmen heter den och man når den via en liten brygga nedanför slottet. Hela Gränsö är ett naturreservat och Ekholmen är en del i det. Det finns en jättemysig liten promenadstig som är lätt att följa och som går runt hela ön. Mitt på ön finns en grillplats. Och runt hela ön finns klippor som lämpar sig finfint för lite sol och bad i ganska bra avskildhet.

Vid vårt besök hade vitsipporna nästan blommat ut men jag kan förstå att det känns som att gå i ett hav av dem om man besöker ön mitt under blomning.

Hela ön är orörd och för att den inte skall förväxa betar det under delar av året får i det fira på ön. För den fågelintresserade finns det flera sjöfåglar som trivs alldeles särskilt runt ön och på Gränsö finns också den sällsynta Ekoxen.

Gränsö Slottscafé

Gränsö slott

Så till målet för dagen. Det lilla slottscaféet som återfinns i en liten träbyggnad till höger om slottet sett från landsidan.

Med fullständiga rättigheter och ganska många delikatesser på menyn förstår jag att det är ett populärt lunchställe för Västerviksbor och turister. Själva slog vi till på en finfika med vit chokladcheesecake, kaffe och cola zero.

Jag saknade lite smak av just den vita chokladen i kakan. Men det var förlåtet när utsikten var så strålande vacker.

Skulle man hitta ha lika mycket tur med vädret som vi är det ändå värt en fika i caféets inomhusfik. Som att stanna tiden.

Gränsö slott – Resort & spa

Några hundra meter från slottet finns Gränsö resort & spa. Denna gången kikade vi lite utifrån på faciliteter som utomhuspooler och beachhouse. Nästa gång kanske vi kan slå till på en liten vistelse.

Gränsö slott

Av omgivningarna att döma och det som står på hemsidan verkar man inte på långt när vara klar med anläggningen. Den fräschas upp, byggs om och till för att göra det lite bättre.

Nöjd dagsutflyktare

Jag är så nöjd att jag övertygade mig själv om att det var värt tre timmar i bil denna den varmaste dagen hittills detta år.

Gränsö och slottet var definitivt väl värt ett besök. Och jag hoppas få återkomma men då för att titta närmare på spadelarna. Och har du vägarna förbi eller som jag är svältfödd på kust och hav så kan jag varmt rekommendera även en omväg för att göra ett besök.


Läs mer på Lite mera rosa

Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

6 Comments

 • FREEDOMtravel
  20 april, 2019 at 07:20

  Ser fint ut! Glad Påsk!

  Reply
  • corneliatoneri
   21 april, 2019 at 19:01

   Supermysigt var det. Glad att vi äntligen tog oss dit 🙂 Glad påsk till er också.

   Reply
 • Ann
  22 april, 2019 at 14:45

  Tänk att det finns så många vackra ställen i Sverige som man aldrig har sett 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   22 april, 2019 at 15:57

   Ja visst är det häftigt. Och i helgen har jag till och med upptäckt platser så nära som bara några kilometer bort som är magiska men som jag ändå aldrig tidigare sett.

   Reply
 • Bara brittiskt
  6 juni, 2020 at 17:46

  Min barndomsstad. Missa inte utebad på Bondbacken heller om du kommer sommartid.

  Reply
  • corneliatoneri
   7 juni, 2020 at 09:00

   Hoppas komma tillbaka i sommar. Noterat Bondbacken på min to do-lista. Underbar stad Västervik 🙂

   Reply

Leave a Reply