Meny
Europa / Grekland / Reseinspiration / Resor

5 restaurangtips på Skiathos

Det fanns mycket vi verkligen älskade med Skiathos och en av de sakerna var alla restauranger och den fantastiska maten. Här kommer mina topp 5 restaurangtips som du inte får missa när du är på Skiathos. Plus en bonus.

Flera av våra måltider intog vi på restauranger vi hittade via rekommendationer och betyg både på Tripadvisor och bloggar och det finns ett stort utbud av restauranger med utmärkta betyg. Vi han absolut inte testa alla men av de vi testade kommer här våra 5 favoriter.

Läs också: Skiathos – Mamma mia land – en reseberättelse & Tre nya restaurangtips på Skiathos

Restaurantips Skiathos #1

Paraxenos – Skiathos stad

Paraxenos Skiathos

På Paraxenos åt vi vår första kväll på Skiathos. Trevlig personal och supermysigt belägen på en innergård. Ingången kan man lätt missa då den inte ser mycket ut för världen så håll ögonen öppna.

Jag tog en klassisk Pork souvlaki som inte fastande på bild och var mycket nöjd. Vi var ganska säkra på att vi skulle återvända hit någon av de andra kvällarna eftersom vi var så nöjda men då hade vi ingen aning att vi skulle hitta så många andra ställen som också var toppen.

I minnesbanken från detta genuina lilla mysiga ställe fastnar förutom den gemytliga känslan även retrokänslan kring kvällens kvitto.

Restaurang Paraxenos, Skiathos

Restaurangtips Skiathos #2

Ergon – Greek deli + cuisine – Skiathos stad

Vi är ganska trogna Vingresenärer och Skiathosresan 2017 var den tredje för året. Att vi reser ganska ofta med dem har de uppmärksammat tidigare och denna gången stod det en liten presentpåse utanför vår dörr en av dagarna. Påsen innehöll delikatesser från en lokal delikatessbutik och restaurang vid namn Ergon som vi blev väldigt förtjusta i när vi sedan besökte dem för lite mat.

Ving, Skiathos

Mitt på gågatan i Skiathos stad hittar du Ergon. Ett ljust och fräscht ställe som jag varmt rekommenderar. Generellt serverar man frukostmenyn väldigt länge på Skiathos, det upptäckte vi när vi efter att ha spenderat förmiddagen med en varm promenad till flygplatsen, flightspotting och en ännu varmare promenad tillbaka.

Utsvultna slog vi oss ner för lite lunch och då hade klockan ”bara” slagit tolv. Det innebar att det fortfarande var frukostmenyn som gällde. Men inte vilken frukost som helst. Jag tog en matig och mycket god omelett medan Andreas slog till på en ännu matigare ”toast”.

När vi några dagar senare återigen hade varit på flygplatsen för lite flightspotting hade klockan hunnit bli lite mer och vi kunde välja från den vanliga menyn. Vi slog båda till på gyros och vi ångrade oss inte. Den godaste gyros vi någonsin ätit. Håll till godo. Och vad du än gör – missa den inte om du är på Skiathos, det vattnas i munnen när jag ser bilderna.

Restaurang Ergon, Skiathos

Läs också: Maten jag skulle kunna åka tillbaka till en plats bara för att få äta en gång till

Restaurangtips Skiathos #3

Lo & La – Skiathos stad

Har du googlat på Skiathos har du säkert sett bilder från trappan med otaliga restauranger i gamla hamnen. Flera av barerna har sittmöjligheter i färggranna kuddar.

Lo&La Skiathos

Nästan längst upp i denna trappa hittade vi andra kvällen på resan en italiensk restaurang vid namn Lo & La. Efter en lång promenad, där jag när jag trodde att jag skulle hitta en genväg in till stan istället irrade bort oss i kvarteren i de äldsta delarna av Skiathos stad, behövdes det pasta och det fick vi med besked. Jag har ingen annan förklaring till att jag inte fotade maten än att det var alldeles för gott helt enkelt. Och att utsikten från restaurangen liksom tog överhanden.

Lo&La Skiathos

Restaurantips Skiathos #4

Exantas – Megali amos-stranden

Restaurang Exantas, Megali Amos, Skiathos

Och på tal om utsikt. Restaurang Exantas ligger en bit utanför själva stadskärnan. För oss som bodde på Olive Grove låg denna restaurang på vägen till stan och de gånger vi var lite för trötta att traska hela vägen dit för middag var det skönt att ha en topprestaurang så nära. Restaurangen är en del av Megali Amos house som finns bland annat i Vings hotellutbud. Med läge precis vid stranden och vansinnigt god mat har de gjort sig förtjänta av det höga betyg de idag har på Tripadvisor.

Det slutade med att vi käkade här tre kvällar och var lika nöjda varje kväll. Två av gångerna unnade vi oss vår nya favorit-förrätt.

Restaurang Exantas, Megali Amos, Skiathos

Första kvällen var ”dish of the day” Moussaka. Och trots ganska många besök i Grekland har jag faktiskt inte under något av besöken ätit denna nationalrätt, men jag sparade mig till den bästa och var nästan besviken att den inte fanns på den ordinarie menyn.

Exantas, Megali Amos, Skiathos

Övriga kvällar stod sallad på menyn, både Ceasarsallad och Grekisk sallad och ingen av dem gjorde oss besviken. Förutom fantastisk mat så bjuds man varefter mörkret lägger sig också på en enorm utsikt som är svår att inte vilja föreviga.

Besöker du Exantas, vilket jag tycker att du ska göra, missa då inte de söta små lampinstallationerna som jag tyvärr glömde att plåta närmare men som du kan få en liten skymt av här. Ser du vad det är?

Restaurang Exantas, Megali Amos, Skiathos

Restaurangtips Skiathos #5

Bourtzi – Skiathos stad

Men jag måste ju ändå avsluta med vår absoluta favorit. Bourtzi. Denna lilla pärla ligger mitt i hamnen på en liten egen ö som du kan promenera till. Den ligger precis där den gamla hamnen möter den nya. Här kan du njuta av något att dricka, äta lite tapas eller en hel middag. Och här lånar jag lite bilder som min kära sambo tagit för att illustrera den genomhärliga atmosfären.

Restaurang Burtzi, Skiathos
Restaurang Burtzi, Skiathos
Restaurang Burtzi, Skiathos

Jag skulle vilja utnämna denna restaurang till att ha den bästa personalen på hela ön. God mat. Humana priser. Och missa för guds skull inte pizzan med portabello och getost. To die for men blev inte så läcker på bild. Det blev dock handfaten utanför toaletterna.

Restaurang Burtzi, Skiathos

Yum… me – Skiathos stad

Och så utlovade jag en liten bonus utöver mina fem restaurangtips på Skiathos. Inte en restaurang men vem tackar nej till en liten glass. Eller liten och liten.

Yum me Skiathos

Risken är överhängande att du blir sugen på något sött och svalkande i värmen. Missa då inte Yum. Mitt på gågatan ligger det. Yoghurtglass och topping i alla dess former och smaker som du tar själv och sedan väger i kassan. Mina favoritsmaker blev cheesecake och Bueno med massor av god topping. Glassen äter du sedan med fördel sittandes i ännu fler färgglada puffar på gågatan medan du spanar på folk.


Vill du läsa mer om hela vår resa till Skiathos hittar du reseberättelsen här.

Har du en favoritrestaurang på Skiathos som jag har inte har med på min lista på mina 5 restaurangtips på Skiathos. Skriv gärna ditt tips i kommentarsfältet nedan.


2 Comments

Leave a Reply