Meny
Personligt / Resor / Vardagsfunderingar

Sommartiden avskaffas eller blir permanent – 2021 utbryter kaoset

Kan vi prata om detta med sommartid och vintertid. Eller kanske normaltid som många kallar det. Det har alltid funnits. Nej, jag vet att det inte ALLTID har funnit. Men för mig som är född 1977 har det alltid funnits. Men nu ska sommartiden avskaffas.

Jag kan minnas att både mamma och pappa ojade sig över när det infördes. Jag som redan hade svårt att sova, det var på nätterna den 2-åriga Cornelia hade som mest energi nämligen, fick med tidsomställningen ännu svårare.

En timme fram eller tillbaka tänkte jag. Det kan väl inte ha påverkat så jättemycket. Tänkte jag. Tills jag själv fick barn. Och jag abrupt fick inse att en enda timme kan rasera alla rutiner som någonsin skapats.

Framåt eller bakåt?

I övrigt har väl den stora snackisen i alla år varit hur man ska komma ihåg åt vilket håll vi ska dra klockan. Själv har jag använt mig av tumregeln att jag tycker att de känns som att vi går framåt när det är vår men bakåt när vi går mot höst. Det är en hemmasnickrad variant av ”att ställa fram utemöblerna på våren och ställa tillbaka dem på hösten”, som många har som kom-ihåg-hjälp. Det viktigaste är ju ändå att man kommer ihåg och inte drar åt fel håll.

Men på senare år så har ju ändå den nya tekniken hjälpt till att hålla ordning på det. Allt ifrån klockan i våra mobiler som ställer om sig själv till sociala medier där vi blir påminda på alla möjliga sätt.

Snart ställer vi om klockan för sista gången

Men nu är det snart slut och när vi ikväll ställer fram klockan till sommartid så kan det vara den fjärde eller femte näst sista gången vi gör det.

2021 har EU bestämt att sommar- och vintertid försvinner och varje land bestämmer själv vilken tid man stannar på under år 2021.

Och här undrar jag lite hur det kommer att bli. För visst har vi olika tidszoner i Europa redan idag men det är ändå hyfsat enkelt att hålla ordning på att Finland och länderna i linjer ner mot Grekland ligger en timme före oss och England och länderna ner mot Portugal och Kanarieöarna ligger en timme efter. Men… 2021 kan det vara slut med det.

Tänk dig detta scenario. Finland ligger idag en timme för oss. Norge och Sverige har samma tid.

Det kan bli ett enda virrvarr

Om Finland bestämmer sig för att stanna på sommartid, Sverige väljer att stanna på vintertid och Norge på sommartid skulle klockan kunna vara 15:00 i Finland, 13:00 i Sverige och 14:00 i Norge. Det kan bli riktig snurrigt alltså. Det ska bli riktigt intressant att se vad alla bestämmer sig för.

Och glöm nu inte att ställa fram klockan inatt, eller var det tillbaka? Hur håller du ordning på vilket håll klockan skall ställas om?


Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

No Comments

    Leave a Reply