Meny
Reseinspiration / Resor

De populäraste resmålen 2018 – listan vs verkligheten

Det är ju inte bara resebloggarna som har ägnat de sista dagarna av 2018 och de första av 2019 till att summera året som gått och de resor som blev gjorda. Även våra researrangörer gör detsamma och nu har TUI avslöjat svenskarnas vanligaste resmål under det gångna året och på det temat tänkte jag att vi skulle granska de populäraste resmålen 2018 – listan vs verkligheten.

Det var inte många veckor sedan Lonely planet släppte de hippaste resmålen för 2019 och jag mindes tillbaka till min resa till Sri Lanka för 20 år sedan och med det i färskt minne har jag sökt upp vad som förutspåddes bli 2018 års stora resmål för att göra en liten jämförelse.

Det är en svår jämförelse att göra såklart. Lonely planet och TripAdvisor som stora världsomspännande aktörer jämförda med hur vi svenska väljer att spendera våra surt förvärvade semesterdagar. Det går såklart inte att göra en ett till ett jämförelse men kanske går det att se att vi fått lite influenser av de stora drakarna.

Lonely planet 2018

När Lonely planet listade sina favoritländer för 2018  valde man ut följande:

 • Chile
 • Sydkorea
 • Portugal
 • Djibouti (var ligger det ens?)
 • Nya Zeeland
 • Malta
 • Georgien
 • Mauritius
 • Kina och
 • Sydafrika

TripAdvisors lista

När TripAdvisor på samma sätt korade sina favoritresmål 2018 såg listan ut såhär (med både stad och land)

 • Paris
 • London
 • Rom
 • Bali
 • Kreta
 • Barcelona
 • Prag
 • Marrakech
 • Istanbul och
 • New York

Inte lätthittat i TUI´s utbud

Det krävs inte många sekunder för ett tränat reseöga att inse att svenskarna troligen inte åkte till vare sig resemålen på listan från Lonely planet eller TripAdvisor med Tui, flera av resmålen är nog till och med nästintill omöjliga att ta sig till med en charterarrangör (vilket å andra sidan skulle kunna fylla på listan i gårdagens inlägg med ännu en anledning?!). Men kan vi se tendendser till att vi svenskar har influterats något av resetipsen?

TUI top 10 2018

Såhär ser nu listan ut över de resmål flest svenskar åkte med i TUI:s regi.

10. På tionde plats hittar vi Lanzarote. En kanarieö såklart. Hit fungerar det ju såklart att åka både vinter- och sommartid för oss svenskar och ännu har inte öar som Kap Verde och Mauritius som ligger på liknande avstånd flygtidsmässigt fått sitt genombrott trots att de kan stoltsera med betydligt stabilare antal plusgrader framför allt vintertid.

9. På nionde plats återfinns Krabi i Thailand. Thailand. Vårt nya lite mer exotiska Mallis. Nu för tiden köper vi inte hus eller lägenhet i Malaga eller Alicante, nej nu bygger vi upp svenskbyarna i Thailand istället.

8. Även åttondeplatsen innehas av en Thailandsort. Phuket. Och här bidrar jag till statistiken. För i januari i år flög vi med TUI till Phuket och spenderade några dagar i närliggande Khao Lak.

7. På sjundeplats hamnar en återvändare. Turkiet. Efter diverse oroligheter har det gamla favoritresemålet varit utanför topplistan några år men har nu kommit tillbaka. Turkiet kan locka med lite säkrare värme och lite högre temperaturer och det är lätt att förstå att vi gillar det. I år bidrar jag inte till TUI:s siffror men dock till Vings efter besöket i Alanya i augusti.

Alanya sett från Red Tower

6. På sjätteplats seglar ännu en Kanarieö in. Teneriffa. Inte en av öarna jag har besökt men dock lika säkert en favorit.

5. Femteplatsen kniper Grekland och Rhodos. Älskade Rhodos. Dit återvänder vi gärna och jag förstår att den kommer högt upp på svenskarnas topplista. Får vi välja återvänder vi nog gärna i Vings regi till Sunprime Miramare.

Top 4

4. På fjärde plats och precis utanför pallen. Ännu en grekisk ö. Kreta. Mina egna besök där kan jag räkna till två och de har båda några år på nacken. 2006 och 2008 besökte jag ön. Kommer gärna tillbaka men väljer nog ändå ofta nya resemål före.

100_8957
Att leta i arkivet efter gamla resbilder och hitta en från en svunnen tid. Snart tretton år sedan. På Arlanda. Lite andra flygplansmålningar än vi ser idag.

3. Bronsplatsen kniper Cypern. Och här får vi leta ännu längre tillbaka i arkivet efter egna resor. 1999 och 2000 om jag inte missminner mig och dom bilderna ska vi nog vara glada att de inte finns digitalt utan kräver en viss kraftansträngning för att rota fram. På Cypern besökte jag båda gångerna Aiya Napa. Kanske vore det intressant att komma tillbaka och se förändringen som jag gissar har skett. Och den dagen jag åker tillbaka till Cypern skall jag inte missa ett besök i Famagusta.

2. På silverplats. En välförtjänt sådan. Länge det jag kallade mitt home away from home. Mallorca. En riktig klassiker för oss svenskar. Mina egna besök där är många och jag kommer att komma tillbaka men kanske snarare i form av weekendbesök i Palma än solsemestrar i Alcudia.

1. Och på första plats. Den tredje kanarieön. Den största av dem alla. Gran Canaria. Inte heller här bidrar jag till statistiken detta året. Men jag kan se vad vi ser i ön. Den har ju allt, berg, frodig växtlighet och öken. Och du kan likväl åka dit för bergsvandring som den lataste solsemestern. Mitt senaste besök på ön gjorde jag januari 2017 och då till Lopesan Baobab resort i Meloneras.

Listan vs verkligheten då?

Så vad kan vi läsa ut av detta. Tja när det gäller Lonely planet återfinner vi inte någon av deras topplisteplaceringar i verklighetens lista men TripAdvisor prickar ändå in Kreta och delvis även Turkiet men då i form av Istanbul och storstaden.

Kontentan är nog att vi svenskar håller oss till våra säkra kort. Vi kan absolut tänka oss en längre resa. Thailand får ju faktiskt med två resmål på topplistan men även om vi åker längre så väljer vi det vi är vana vid. Som Thailand.

Min egen trendspaning för 2019 är att jag tror att vi kan få se några fler lite mer exotiska platser segla in på top 10. Kanske just Mauritius? Annars kan nog mycket väl Dominikanska republiken eller kanske ännu troligare Mexico få en plats när vi summerar 2019. Och 2020 då tror jag vi kommer vara så modiga att även Sri Lanka seglar in.


Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

No Comments

  Leave a Reply