Meny
Personligt / Vardagsfunderingar

Så väljer jag att fira in ett nytt år

Först måste jag säga hur mycket jag kommer att sakna Kajsons julkalender och hur glad jag är att jag hittade den. Att få givna teman att skriva på såhär och få inspireras av andra som också skrivit på samma tema har varit en fröjd. Och inför nästa december kommer jag att ”hänga på låset” när temana släpps så att jag hinner skriva fler inlägg. Tack Johanna för en superbra idé.

Nyår
För två år sedan, inte på nyårsafton – men på nyårsdagen.

Julaftonens tema blickar framåt en vecka, mot nyårsafton. Eller egentligen för min del en vecka och en dag mot nyårsdagen.

För finns det någon annan dag på året där förväntningarna och prestationsångesten ligger så tätt i luften att du skulle kunna skära igenom den med kniv som på just nyårsafton? (Skulle möjligen vara midsommar då, det har jag skrivit om tidigare)

Vi tävlar om det lyxigast dukade bordet, den flådigaste middagen och de tjusigaste middagsgästerna. Det ska bli en hejdundrande fest. Ett värdigt slut på året och en sagolik början på det nya. Det nya året då vi ska bli snällare, smalare, snabbare och så vidare och så vidare.

Med alla dessa förväntningar är det inte konstigt att nyårsaftnar runt om i stugorna slutar i katastrof. Med alla uppbyggda förhoppningar rasar luftslottet lätt med minsta lilla miss på agendan. Är kanske stjärnorna du ska strö ut som dekoration på det tjusiga bordet av guld och inte silver som du tänkt dig. Eller är det inte laktosfri skagenröra som sambon fått med sig från affären? Minsta lilla fel och bomben briserar. Och så slutar det allt som oftast att vi sitter och gäspar till Grevinnan och betjänten och kämpar för att hålla oss vaken till tolvslaget. När vi tittat klart på raketerna är vi övertrötta och pigga och tar oss den där nattfösaren som endast resulterar i att vi vaknar dagen efter med en baksmälla som inte passar in på det nya året när vi ju skulle bli snällare, smalare och snabbare…

Överdriver jag nu? Kanske lite.

Men det är just detta som får mig att fokusera mer på nyårsdagen än nyårsafton. De senaste åren har vi firat i stillhet. Utan prestationsångest, flådiga dekorationer eller svindyra middagar. Istället har vi vaknat upp pigga och utvilade på nyårsdagen redo att börja ett nytt år med massor av energi och glädje.

2017 började vi året med en tur till Arlanda. Kvällen innan var lugn som sig bör och på den allra rödaste av dagar hade vi energi över till att hitta på något vi gillar. Och vad är det som inte är stängt bara för att det är årets mest stängda dag. Vad är det som lyfter och landar oavsett vardag eller helg? Flygplanen såklart. 2017 startade vi året med flightspotting, en god middag och en hotellövernattning på Clarion Arlanda.

Så väljer jag att fira in det nya året.


Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här. 

No Comments

    Leave a Reply