Meny
Flightspotting / Reseinspiration / Resor

Flightspotting – en wannabe berättar

Det är en av de saker som till slut har fått mig helt fri från flygrädslan. Men jag skall ärligt erkänna att jag var ganska skeptisk när Andreas första gången föreslog att vi skulle åka till Arlanda för att titta på flygplan som lyfter och landar, så kallad flightspotting. Snart fyra år efter premiärspottingen har jag haft förmånen att göra det inte bara på Arlanda utan även på två av världens bästa flygplatser för just flightspotting, Skiathos och Los Angeles International airport, LAX. Jag är fortfarande en nybörjare och blir nog kanske aldrig en ”riktig” flightspotter men jag är definitivt biten.

Vad är en flightspotter?

Det är kanske svårt att säga vad en ”riktig” flightspotter är, men för att förtydliga lite så kan jag nämna några av skillnaderna mellan dem och mig. En flightspotter fotograferar mest troligt inte planen med sin iPhone 7 plus som jag, utan med kameror och objektiv likt fågelskådare. Och en flightspotter fotograferar troligen inte en Boeing 737 från Norwegian vid en random landning på Arlanda. En flightspotter har med största sannolikhet koll på inte bara att det är en Airbus 350 utan om det är av modell 900 eller kanske 1000. Har man redan fotograferat en av modell 900 från Qatar är man inte överexalterad om man får fota en likadan.

På bondsvenska kan man säga att man strävar efter att fotografera så många olika modeller av så många olika flygbolag som möjligt. Om dessutom målningen av planen är unika eller annorlunda är det en extra bonus. Och är det ett plan av det mer unika slaget på väg till Arlanda har våra flightspotters oftast koll på det. Jag vill inte generalisera men jag hoppas och tror att en riktigt flightspotter skulle kunna skriva under på detta. Annars får ni rätta mig, jag är den första att erkänna om jag har fel.

I grunden ligger för en flightspotter också, som jag förstår det, ett genuint intresse för flyg och tekniken bakom och där kommer jag aldrig att hamna.

Hur allting började – för mig

Andreas har alltid varit intresserad av flygplan och hade länge varit sugen på att åka upp till Arlanda för att flightspotta. Året var 2015 och själv var jag då hysteriskt flygrädd. Han chansade ändå på att försöka väcka mitt intresse genom att ta med mig till Linköpings flygplats där det ett par gånger om dagen landar ett plan av mindre modell från KLM och Amsterdam. Vanligtvis brukar planen inte vare sig landa eller lyfta över centrum för att hålla Linköpingsbornas bullertålamod i schack. Men någon gång då och då ligger vindarna så att det är ett måste.

Just denna dagen var en sådan dag, men det hade jag såklart ingen aning om. Jag tittade febrilt på kartan på flightradar24 som jag då inte var så bekant med, för att försöka få koll på var planet befann sig. Vi hade stannat på vägen vid sidan av landningsbanan där det egentligen är stoppförbud och hade motorn igång om vi skulle behöva flytta oss. Själv granskade jag planets rörelse på kartan och blickade upp i skyn. Jag kunde inte för mitt liv begripa var det var och varför jag inte såg det. Så jag bestämde mig för att öppna bildörren och kika.

Nära döden på LPI

I samma stund som jag öppnade bildörren trodde jag min sista stund var kommen. Precis ovanför mitt huvud, i mitt tycke, kommer KLM-planet och landar. Att den inte touchade håret var en gåta och jag blev så rädd att jag nästan la mig ner på marken och spelade död. DET var min första upplevelse av vad som kan betraktas som någon typ av flightspotting.

Den 22 augusti 2015 åkte jag för första gången till Arlanda utan att ha en resa bokad. Det var första men inte sista gången. Då trodde jag fortfarande att ett flygplan var ett flygplan, vissa var större andra var mindre. Lite som om jag skulle tro att en bil var en bil. Vissa större och andra mindre men alla av samma märke. Jag var hysteriskt flygrädd men ändå lite nyfiken på detta med flightspotting efter min nära döden upplevelse här i Linköping.

Flightspotting på Arlanda

En ytterligare sak som skiljer mig från en riktig flightspotter, i alla fall än så länge, är att jag är så pass bekväm att jag bara sträckt mig till att besöka de utsiktsplatser som är relativt lätt-tillgängliga. På Arlanda har vi hittills hittat tre.

Arlandas landingsbanor

Arlanda bana 3

En av dem är den som Swedavia har byggt upp och som ligger vid bana 3 i närheten av där det står 19L på kartan ovan. Det är den officiella utsiktsplatsen på Arlanda och där finns det vindskydd och fina möjligheter till flightspotting. Ta med en brassestol och njut!

Flightspotting Arlanda

Ett tips är att promenera ner nedanför utsiktsplatsen och vandra ut på grusvägen i sjön precis under där planen landar. Där blir det finfina bilder.

Flightspotting Arlanda

Bana 2

En annan plats, som inte är officiell men lätt att ta sig till med bra möjlighet till spotting. Är belägen strax ovanför sjön på bilden i närheten av det som ser ut som ett litet hus vid bana 2. För mig som dokumenterar med en telefon kan bilderna här bli lite sämre då det är ganska långt till banan. Men både landning och lyft är helt okej att beskåda härifrån.

Flightspotting Arlanda

Bana 1

Den tredje platsen och min absoluta favorit är vid bana 1 på den södra delen, ungefär där det står 01L på kartan. Inte heller detta är någon officiell plats men du tar dig lätt dit och det finns bra parkeringsmöjligheter. Favoriten är när planen landar här.

Även här tipsar jag om att promenera ner från höjden och ut på den grusväg som finns precis innan landningsbanan börjar och där de gula ”stolparna” är belägna. När planen landar blir det även här riktigt häftiga bilder till och med med en mobilkamera. Och att lägga ifrån sig kamera eller telefon och bara betrakta planen är inte så dumt det heller.

Flightspotting Arlanda

Flightspotting på LAX – Los Angeles

Söker du på ordet flightspotting på YouTube får du oändligt många träffar. Vissa flygplatser bjuder medvetet eller omedvetet på riktiga fullträffar till platser att flightspotta på. En av de allra bästa är Los Angeles International airport, LAX. På en gräsplan utanför hamburgerhaket In n out har du ett riktigt guldläge att få se riktigt stora plan landa. Här nedan ser du en Airbus 340 från Lufthansa som landar. Samma flight som vi anlände med till Los Angeles några dagar tidigare.

Vid vår resa till Los Angeles i november 2018 var det inte flightspotting vi la mest tid på. En annan resa kommer vi nog med säkerhet att ta med oss picknick och slå oss ner för en längre stund. Men på bara en dryg halvtimme fick vi se några riktigt fina landningar.

Flightspotting LAX

Flightspotting på Skiathos

Har du sett ”skräckfilmer” på Aftonbladet på riktigt låga landningar där man nästan kan nudda planet? Då är det med största sannolikhet en film endra från St Marteen i Västindien eller från Skiathos. Och här är mina bidrag. Inga skräcklandningar utan en helt vanliga landningar på Skiathos.

Skiathos brukar kallas för Europas St Marteen. Förutom att man kan komma riktigt nära landningsbanan är Skiathos unik på ytterligare ett sätt. Med en längd på 1638 meter är det en av de kortaste landningsbanorna i Europa och nästan bara hälften så lång som banorna på Arlanda. Men inte på något sätt för kort utan alldeles lagom att landa för inte så jättestora plan.

Det största som kan landa, eller i alla fall landa och sedan ta sig därifrån med ett fullpackat och fulltankat plan utan problem. Är en Boeing 757, en sådan som TUI-planet på bilden i inledningen av detta inlägg. Och för att göra det ännu lite mer spännande ligger banan inklämd mellan ett par berg och med vatten på båda sidor. Därmed blir inflygningen och landningen på Skiathos lite annorlunda och brukar ofta annonseras för att inte oroa passagerarna. Planen ligger lågt väldigt länge och direkt efter att hjulen slagit i marken sker en kraftig inbromsning. I sig faktiskt en ganska behaglig landning kan jag meddela såhär i efterhand och en väldigt vacker inflygning över ön.

Titta ut genom flygplansfönstret nästa gång

Så skulle du blicka ut ifrån flygplansfönstret vid nästa landning och se en varelse i buskarna med ett objektiv på en halvmeter. Då vet du att det bara är en helt vanlig flightspotter som kanske förevigat just din landning.


Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

7 Comments

 • sandifighter
  13 juli, 2019 at 11:31

  Vet du, det här var något jag aldrig skulle ha vetat om inte du skrev om det. Helt klart det bästa med bloggvärlden. Själv kan jag inte förstå tjusningen i flygplan, men som du förklarar det så låter det ju helt underbart, vilken utflykt ? Bilderna är underbara ?

  Reply
  • corneliatoneri
   13 juli, 2019 at 11:41

   Tack tack tack! Håller med till fullo. Att det är så häftigt att få läsa om saker man inte har någon aning om och när man får den feedbacken du just gav blir det ju ännu roligare att skriva. Tack för fina fina ord.

   Reply
 • Malin Lundskog
  13 juli, 2019 at 20:48

  Ha ha ha! Hade ingen aaaaaaning om att flightspotting ens existerade! Underbart lära sig nya saker. Och att inte behöva sitta med armarna som vingar och mantra ”jag är inte rädd, jag kan flyga!”

  Jag väljer bort flyg så mycket jag bara kan på av miljöhänsyn, men kan förstå tjusningen. Och wow! Vilka foton du har tagit.

  //Malin

  Reply
  • corneliatoneri
   13 juli, 2019 at 20:52

   Så kul att kunna berätta något nytt i en värld där vi har all info så nära.
   Det är skönt att vara fri från rädslan även om det såklart inte är miljöbäst att vilja flyga. Men nu när jag är fri älskar jag det.
   Men miljön går såklart först och jag kommer inte att okynnesflyga.
   Men okynnesta bilder fortsätter jag med ?
   Tack ??

   Reply
 • Annika Andebark
  15 juli, 2019 at 13:37

  Säger som tidigare skribenter – inte haft en tanke på att detta kunde vara ett intresse!

  Reply
  • corneliatoneri
   21 juli, 2019 at 14:22

   Härligt att man kan berätta nåt nytt, det är inte lätt i vår värld idag.

   Reply
 • […] jag hittade mitt intresse för flygplan förstod jag inte tjusningen med att sova i ett flygplan som står parkerat på marken och nu efter […]

  Reply

Leave a Reply