Slappnar du av så du tar i från tårna?

Slappna av. Blocka stunder i kalendern för egentid. Lev i nuet. Andas. Meditera. När gjorde du senast något för dig själv?
Vi matas dagligen av alla dessa kloka råd och för några dagar sedan dök bilden ovan upp i mitt flöde på Instagram. Den kommer från ett av mina favoritkonton som ger mig ständig inspiration. Me_time.se.  Följer du dem inte redan så bums in och följ.

me_time
Bild lånad från Instagramkontot me_time.se

Under bilden stod det:
När köpte du dig sist en hög med magasin och slängde dig i soffan en hel kväll? Perfekt höstnöje en mörk och kall torsdagskväll tycker vi! Men det måste vara minst tre magasin för att räknas som en hög ? Och en kopp te med lite (eller mycket) mörk choklad till är inte helt fel. Happy reading! 

Och visst är det sant. Jag målar direkt upp bilden av att jag kommer hem med den där gigantiska högen av tjocka och glossiga magasin som jag lägger på soffans armstöd medan jag i mina myskläder och tofflor lufsar ut i köket och gör i ordning det där teet och tar fram chokladen. Innan jag sedan slår mig ner i soffan dämpar jag ner belysningen och tänder ett par ljus.

Min vän Bird skulle sedan, om det varit hon, graciöst ha hoppat upp i det perfekt dimensionerade soffhörnet med koppen i ena handen och ett av magasinen i den andra samtidigt som hon balanserade chokladen på höften. Och så hade fotoblixten kunnat smällt av och slutarljudet från kameran smattrat på. Hon hade platsat i vilket måbra-magasin som helst. Bird är också den enda jag känner som kan tappa upp ett bad, ta med sig en bok ner och lyckas med att inte blöta ner den till oigenkännlighet. Hon har någon form av magisk talang för det där.

För det är bara att erkänna att situationen ovan hade sett annorlunda ut om det varit jag som kommit lufsande in i mina tofflor till soffan för att lyxa till det med liten egentid och magasin-läsning. Jag hade troligen både känt mig och sett ut som ett kylskåp när jag hade försökt mig på att krypa upp i det ganska missformade soffhörnet. Och hade jag lyckats hamna i en vettig och ens lite bekväm position så hade det troligen varat i endast de enstaka sekunderna innan jag kom på att magasinen fortfarande låg kvar på armstödet och att koppen inte rört sig ur fläcken jag ställde den på på bordet.

I ett försök att inte förlora den någorlunda bekväma positionen hade jag sträckt mig efter tidningar och te medan jag balanserat chokladbiten på tekoppens kant och lyckats smälta halva kakan.

Efter att jag sedan satt mig till rätta uppkommer det faktum att jag inte ens med bästa vilja i världen kan hålla tidningen med en hand, bläddra med den andra och hålla koppen i den tredje (?!). Något måste få stryka på foten och troligen hade jag försökt mig på att bläddra lite halvhjärtat medan jag höll tidningen endast i den ena handen. Någonstans här kommer jag också ihåg varför jag inte brukar köpa dessa glossiga magasin. Jag tycker nämligen att det är alldeles för mycket reklam i dem. Så för att underhålla mig medan jag förstrött passerar dessa sidor försöker jag mig på att öppna den numera helt smälta chokladen och så slutar det med att tidningen sett sina bästa dagar av mörk choklad.

Men var vill hon komma nu tänker ni? Ska hon rasera dessa enastående peppande råd vi får till oss i både tid och otid? Absolut inte säger jag!

Men när vi ska slappna av måste vi liksom inte ta i så vi vänder ut och in på oss. För det räcker med en favorittidning, oavsett om det är Kalle Anka eller Damernas värld. Och du behöver inte svinga upp benen i soffan och smutta på teet. Det går bra att halvligga i det mest nersuttna hörnet.

För när vi skall slappna av då gör vi det så vi storknar. Vi åker på spa, vi åker på träningsresor eller yogaretreat när det skulle räcka med en promenad i skogen eller morgonyogan på Friskis.

Att göra det lite lagom är liksom inte längre tillräckligt.

Så istället för att vänta till du har den där kvällen hemma helt för dig själv så att du verkligen kan sjunka ner i dina magasin, sno åt dig en liten stund för dig själv när du som bäst behöver det. Gå in i sovrummet och stäng dörren om dig när kaoset viner där utanför. För det är då det gör som mest skillnad.

När ditt huvud håller på att explodera och du plockat, städat, diskat och dammat en hel dag. Fundera då inte på när du skall få tid att åka iväg på den där tjejhelgen till spa:et vid kusten. Säg bara, nu får det vara bra, nu tar jag mig en liten promenad. Stäng dörren till kaoset och traska ut i naturen och lyssna på tystnaden.

Det är där och då du behöver det som bäst. Inte när du kämpat för att klämma in en ledig helg för total avkoppling i kalendern.

Lämna ett svar