Meny
Förträffliga Östergötland / Hotelltips / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Om väggar kunde tala – vi checkar in på Hotell Vik i Borensberg

Det är lätt att fokus i Borensberg ligger runt kanalen. Göta alltså. Göta kanal. Här finns en av två handdrivna slussar kvar och här hittar vi många pärlor som på många sätt symboliserar kanalen. Men långt innan kanalen ens var påtänkt fanns en liten ort intill Motala Ström. En ort där viktiga vägar i dåtidens Sverige möttes. En ort på vägen mellan kloster och herresäten. Orten hette Husbyfjöl som översatt till dagens svenska betyder bron vid Kungsgården. Bron gick över Motala ström. Och här har kungar och drottningar både passerat och övernattat. Och så gör även vi när vi checkar in på Hotell Vik i Borensberg. På historisk mark och i historiskt betydelsefulla rum.

Om dåtid och nutid i Borensberg

Det gula putsade huset ligger strax intill vägen in emot Borensberg. Och utifrån är det inte lätt att se hur mycket historia som gömmer sig här. Men om väggar kunde tala hade vi kunnat inhandla popcornen och sätta oss ner för en häpnadsväckande föreställning. Huset som byggdes i slutet av 1600-talet, då i bara en våning, var nämligen från början tingshus för Bobergs härad. Sista tinget i Bobergs häradsrätt hölls 1907 och efter det har det i huset också varit både festlokal och just biograf. Nu är det sedan några år tillbaka hotell, restaurang och café. Och sedan 1915 är det gamla tingshuset också ihopbyggt med gästgivaregården. Några av rummen i hotell Vik ligger faktiskt i just det huset. Ett av dem är det vi bor i.

Och här i Gästgifvaregården hittar vi också en lång och rik historia. Som en plats där viktiga vägar möttes och där en bro fanns över Motala Ström har många passerat just här. 1685 blev den tidigare lite mindre krogen upphöjd till gästgifvaregård av Karl XI som ofta hade övernattat här på sina resor.

Vi checkar in

Men nu är året 2024 och vi checkar in i ett av de mysiga rummen som ligger på andra våningen över den gamla Gästgivaregården med fantastisk utsikt över Motala Ström. Vi bor i ett hörnrum med härligt ljusinsläpp. Innan middag som vi planerat att avnjuta i hotellets restaurang tar vi en kort promenad i Borensberg. Stannar till vid kanalen och tar något gott att dricka. Trots att Borensberg inte är så stort finns det så mycket att se, uppleva och avnjuta här. Innan vi checkade in passade vi självklart på att testa gelaton från Camarda delikatesser rakt över gatan från vårt hotell.

Middag på Hotell Vik i Borensberg

Det är början av juli och någon skymning lägger sig knappt över oss denna kväll men magen kurrar och vi tar den långa trappan ner från rummen till restaurangen. Några lokalbor samsas med det som vi tydligt ser är båtfolk. Vi väljer charkbricka att dela på till förrätt. Självklart med delikatesser från butiken rakt över gatan där vi åt gelato tidigare idag – Carmarda delikatesser. Till huvudrätt blir det burgare för oss båda. Rätterna är väl tilltagna och såhär i efterhand så hade vi kanske klarat oss på en men det var det värt.

Mätta och belåtna beger vi oss upp till vårt rum. Regnet har legat över Borensberg sedan vår promenad till kanalen under eftermiddagen och jag kan inte annat än tycka det är riktigt mysigt. Vi gör som vi inte borde, lägger oss på sängarna och en av oss kan inte riktigt hålla ögonen öppna.

En stund senare vänder jag blicken åt höger och ut emot strömmen och kanalen och flyger upp. Regnet har slutat och en vacker regnbåge omsluter Borensberg. En värdig avslutning på en mysig dag.

Morgon i Borensberg

Min vana trogen vaknar jag tidigt. Morgontimmarna är de bästa. Då är jag som mest både produktiv och kreativ och denna morgon beger jag mig ut på en promenad i det fortfarande sovande lilla Borensberg. De regntunga skyarna är som bortblåsta. Kanalen ligger stilla och har inte öppnat ännu. Till och med strömmen ligger spegelblank. Jag samsas med några morgonpigga löpare annars är jag själv.

Jag funderar på de där orden min lärare i radio, Tomas Jennebo, sa på min allra första radiolektion där på Linnéuniversitetet i Kalmar 2009. ”Gräv där du står” sa han. De där orden är kanske de enda jag minns från hela utbildning. I alla fall ordagrant. De kan tillämpas för en journalist men de kan också tillämpas för dig och mig när vi ska uppleva och upptäcka. Det är lätt att glömma allt vackert vi har i vår absolut närmaste omgivning. Som att åka en halvtimme bort och ta in på hotell som vi gör nu. Det är underskattat.

Frukost på Hotell Vik

Jag beger mig tillbaka och hämtar upp Andreas på rummet och så tar vi oss ner till frukosten där en av tjejerna bakom hotellet, Johanna, har dukat upp en frukost med lite av allt och till och med våffeljärn. Är det något jag är svag för på frukost så är det att få lov att göra egna våfflor. Visste du att det är det enda jag vill ha till frukost på min födelsedag – våfflor. Och då med grädde och riven choklad.

Hotell Vik i Borensberg

Vad är det jag tar med mig från Hotell Vik i Borensberg när vi en stund senare checkar ut? Det är historien i väggarna, de knarrande trägolven, de sneda skrymslena där byggnader har fogats samman över så många hundra år att det är svårt att greppa. Vetskapen om att under mina fötter vid frukostbordet finns de gamla arrest-cellerna kvar bland källarvalven. Det är historien och nutiden. Den betydelsefulla lilla orten som utvecklats till en pärla bland utflyktsmålen i Östergötland. Och idag fortsätter Johanna, Linnea och Carina att förvalta pärlan med sin egen pärla Hotell Vik.

Får du chansen eller tar du den? Boka in en natt i mysiga Borensberg och njut av lugnet och stillheten där nutid möter dåtid i den allra vackraste av korsningar. Den vid bron över strömmen, bron vid Kungsgården. I Husbyfjöl – eller ska vi kanske säga Borensberg av idag.

Fakta Hotell Vik och Borensberg

  • Borensberg ligger mitt emellan Linköping och Motala i Östergötland
  • Genom Borensberg går Göta kanal och här hittar vi en av två slussar i kanalen som fortfarande är handdrivna.
  • Vägen längs med Göta kanal från Berg utanför Linköping, till Borensberg är kanalens allra vackraste säger de som vet. Varför inte hyra cykel på Kaffeteriet och undersöka saken själv.
  • Vill du boka rum på Hotell Vik i Borensberg – såklart du vill. Kika in på deras hemsida och läs mer om rumstyper och priser samt hur du bokar här.

2 Comments

Leave a Reply