Meny
Resor / Svenska resmål / Sörmland / Unika boenden

Sund Nergården – en sörmländsk pärla väl värd ett besök eller flera

Har du som jag en lista över unika boenden du vill besöka? Då bör Sund Nergården finnas med på den listan. Som så många gånger tidigare minns jag inte hur eller var jag fick nys om denna pärla men den har stått på min önskelista ett bra tag nu. När det till slut blev dags att uppleva var det oktober. Vi passade på att övernatta när vi var på väg från Stockholm hem till Linköping. Och här på Sund Nergården är det konceptet Rum, mat & mera som gäller. Det mesta ska helt enkelt ingå och i detta fallet är det Ost & chark under eftermiddagen, ett glas bubbel innan maten, femrätters middag och självklart boende och frukost.

Det är som att komma hem när du kommer till Sund Nergården och vid närmare eftertanke är det precis det som gör det så unikt. Gården ligger intill sjön Sillen i Vagnhärad i Sörmland och när du anländer tar du dig över terrassen med utsikt över sjön och trädgården till den lilla dörren som leder in till receptionen. Inga automatiska stora glasdörrar. Snarare som vilken dörr som helst – in till ditt hem det kommande dygnet eller kanske mer?

Innanför den lilla enkla receptionsdisken ligger till höger en mysig lounge med en känsla av fjällstuga. Till vänster ligger den vackra matsalen med spröjsade panoramafönster ut emot sjön, poolen och trädgården. Vid vårt besök är poolen stängd för vintern men det finns ändå två olika möjligheter till bad och bastu. Men låt mig återkomma till det. Och även till den vackra matsalen.

Rummen på Sund Nergården

Rummen på Sund Nergården hittar du inte i några långa hotellkorridorer. Alla rum har ingång direkt från den stora trädgården. Det kan låta banalt men det gör väldigt mycket. Vi checkar in i Rum Sjölunda, en juniorsvit på övervåningen i huvudbyggnaden. Utanför finns en liten terrass som jag ser fram emot att njuta mer av när vi kommer tillbaka under sommarhalvåret. För det är inte en fråga om vi kommer – utan när. Rum Sjölunda är 39 kvadratmeter stort med snedtak, förutom sängar från Carpe Diem finns en sittgrupp och TV. I minibaren ingår kaffe, te, alkoholfri dryck och snacks. Och så måste vi titta lite extra på detaljerna på badrockarna som finns till förfogande på rummen. Det är detaljerna som gör det. Här i form av en fin knytning av skärpet.

Ost & chark till att börja med

Efter incheckning är det dags att sjunka ner i den vackra matsalen och njuta av lokal ost & chark. Vi slår till på ett glas bubbel också och njuter av atmosfären. Den går inte att förklara, den måste upplevas. Småskaligheten gör att det känns som vi nästan är själva på stället även om vi vet att vi inte är det och ser andra sällskap.

Bastu & bad

Men åter till möjligheterna att bada såhär en eftermiddag i oktober. När poolen är stängd för säsongen finns det två alternativ till bad. En vedeldad bastu nere vid sjön där du då också kan bada i sjön och en bastu lite närmare huset med istunna intill. Vi väljer den senare och tar med oss något gott att dricka innan middag. Vyerna i skymningen är hänförande.

5-rätters med vinpaket

Efter en härlig bastu och ett tappert försök att bada lite isbad är det dags för middag. Vi valde till vinpaket. Något jag ofta är nöjd med ända till dessertvinerna som jag måste inse inte riktigt är min grej.

Menyn för kvällen serveras av två magiskt duktiga och kunniga servitriser som också visar sig vara sommelierer. Det ligger enorm kärlek bakom menyn och vinlistan här går inte av för hackor. Jag hade lätt kunnat åka hit för bara maten.

Frukosten på Sund Nergården

Vi vaknar tidigt och gör lite kaffe på rummet. När vi tittar ut igenom fönstret och ut över trädgården ser vi några rådjur spatsera över ägorna. Närheten till naturen kan väl inte förklaras bättre än så. Sommartid finns det även möjlighet till Glamping i utkanten av den stora trädgården här på Sund Nergården.

Vi traskar ner för frukost och även om jag redan har strösslat superlativen över omgivningarna, rummen och maten så måste jag hylla frukosten till skyarna. Småskaligt, lokalt och fantastiskt att få möjlighet att beställa det varma att tillagas till bordet. Det enda negativa är att frukosten obönhörligen innebär att det börjar närma sig utcheckning.

Från Sund Nergården vill du inte checka ut. Kanske det största beviset att det verkligen känns som hemma. På riktigt. Vi kommer tillbaka hit. Då ska jag njuta ett glas bubbel i det vackra glashuset och ta ett dopp i poolen. Jag längtar redan tillbaka.

Fakta om Sund Nergården

  • Sund Nergården ligger inte långt från E4:an men på tillräckligt stort avstånd för att du inte alls ska märka av det. Såhär hittar du hit (öppnas i Google maps)
  • På rummet finns bland annat sängar från Carpe Diem, badrock, tofflor och badhandukar samt minibar och där ingår kaffe, te, alkoholfri dryck och snacks.
  • Missa inte de olika paketen Skön söndag eller Torsdag på Nergården som ofta innebär förmånliga priser.
  • På Sund Nergården är det 18-årsgräns. En oas för vuxna.

4 Comments

Leave a Reply