Meny
Hotelltips / Reseberättelser / Resor / Skåne / Sparesor / Svenska resmål / Unika boenden

The Lodge Resort – en oas på Skånes tak

Vi lämnar den skånska slätten bakom oss och svänger höger upp genom allén. De höga täta träden får det att kännas lite som en portal. Som att jag inte kan vara säker på vad som väntar där uppe i slutet av den. Jag slungas tillbaka till sagornas värld och till Alice i Underlandet. Fast tvärtom. Jag trillar inte ner, jag åker upp och det som väntar mig där uppe är lite som en sagovärld. Eller i alla fall en annan värld. En man inte kunde förvänta sig att hitta här uppe på Romeleåsen i södra Skåne. För när allén slutar undrar jag om det verkligen bara var några hundra meter sedan jag lämnade slätten. Här uppe är känslan att jag istället är många hundra mil därifrån i Klippiga bergen eller Aspen Colorado. Men jag är här. I en oas högt över den skånska slätten på The Lodge Resort & Honulele Spa.

Det är en av de sista helgerna i maj och vi är på den årliga födelsedagsresan för min sambo. Årets val landade på en övernattning på PM Hotel i Växjö följt av ett dygn på The Lodge Resort i Skåne. Jag har haft span på platsen under en längre tid och nu är det dags. Det jag fastnar för är framför allt den annorlunda stilen, för närheten till naturen och inte minst – utsikten. Och nu är vi här.

The Lodge Resort & Honulele Spa

Min vana trogen vill jag ändå berätta lite om historien bakom platsen. För det är ju så ofta det finns en sådan och det är lika ofta som historien är både inspirerande och fascinerande. Och hur får man egentligen för sig att bygga upp en resort i New England-stil högt uppe på en av Skånes högsta punkter 167 meter över havet?

Här på toppen har det sedan 1933 legat en jaktstuga, Romelestugan, som med tiden blev en populär kaffestuga. 70 år senare, 2003, fick de nuvarande ägarna möjlighet att ta över jaktstugan. Efter att de gjort många resor runt världen i jobbet och speciellt fastnat för stilen på lodgerna i Klippiga Bergen och stilen i Aspen Colorado ville de ta med sig stilen hem och därför blev The Lodge Resort en kombination av båda. Den lilla jaktstugan då? Jo en liten del av den finns kvar i det som idag är restaurang och reception. Kika på golvet så ser du tydligt var den gamla delen är.

För att göra så lite påverkan på naturen som möjligt använder man vatten från egen källa och har ett eget kretslopp här uppe på toppen av Romeleåsen. Så långt det går har man byggt med lokalt material och lokala hantverkare.

Life less ordinary

The Lodge ledord eller slogan är Life less ordinary och jag hade nog kunnat åka hit bara för det för visst är det något speciellt i just det. Det behöver inte vara extra vagant, bara inte som vanligt.

När vi svänger upp med bilen på den lilla gårdsplanen utanför receptionen är det precis som på bilderna. Jag har tittat på dem många gånger och det är precis så det känns. Husen är byggda i New England-stil och det är verkligen som en liten American Hideaway här uppe. Vårt rum ligger på andra våningen med magisk utsikt över slätten. Vi gör oss hemmastadda och byter sedan om till morgonrock och tofflor som finns på rummet och beger oss mot The Honulele spa som ligger i samma byggnad som vårt rum.

Det finns totalt 22 rum på The Logde, 12 av dem är belägna i huvudbyggnaden, The Treetop Lodge, där vi bor och 9 av dem är små stugor, Lexington Cabins, som alla förbinds med resten av området via belysta trägångar. Men 12 plus 9 är bara 21 tänker du och det stämmer. För ett av rummen på The Lodge är inte som alla andra. Det är sviten och den kräver sitt eget sammanhang. I sviten har du via ett vackert burspråk en makalös vy från sängen ut över det skånska landskapet. Och det är också det enda rummet med badkar och det ska vara beläget mitt i rummet. Nästa gång blir det definitivt sviten vi testar.

The Honulele Spa

Vi anländer till The Lodge Resort en söndag eftermiddag och det är populärt att göra ett besök i spa-avdelningen för dagspa. Det märks. Vi njuter i fulla drag men tillsammans med en hel del andra.

I The Honulele Spa hittar du bastu, kallvak, en rasande mysig relaxarea med sprakande brasor som jag gärna skulle avnjuta en lite kallare dag än i maj samt en tolv meter lång uppvärmd pool med den mest fantastiska utsikt jag någonsin skådat. Eller som Andreas uttrycker det: Tänk att vi är i Sverige.

Utöver detta finns också möjlighet till behandlingar med influenser från Hawaii samt en bar och restaurangdel som ska servera mycket trevlig mat. Men den delen får vi spara till en annan gång. I vårt paket ingår nämligen en fyrarätters middag som vi ska avnjuta om bara en liten stund.

Restaurang Heaven på The Lodge Resort

Restaurang Heaven ligger i samma byggnad som receptionen och har en veranda med milsvid utsikt över Skåne och i fjärran Öresund och Danmark samt en inomhusdel, den där delen där du kan se stenarna från den gamla Rommelestugan i golvet om du minns. Utöver det finns en supermysig loungehörna att hänga i.

Middagen som serveras är baserad på säsongens råvaror och alltid med Romeleåsens egen flora och fauna i fokus. Det går också att välja till ett noga utvalt vinpaket om man så önskar men det hoppar vi över denna gång. I maj är det The Spring Menu som serveras.

Colorado, Toscana eller Skåne?

Vi har ätit en tidig middag och möts av en av de allra vackraste solnedgångar jag någonsin sett när vi går tillbaka till rummet. Colorado är glömt, detta liknar mer Toscana tänker jag innan jag kryper ner i den sköna sängen och somnar gott här uppe på toppen av Skåne.

The Honulele Spa nästan för oss själva

Det är alltid en bra idé att övernatta söndag till måndag oavsett var du är helt enkelt för att det inte är lika mycket folk då. Nästa morgon vaknar jag tidigt och tar en tur i omgivningarna för att fota lite. Spa-avdelningen ligger öde så när som personalen och jag får smyga omkring för mig själv och föreviga. Efter en fotosession är det dags för frukost som serveras i restaurangen och jag hittar de allra ljuvligaste muggar som också får följa med hem ifrån shoppen när vi motvilligt checkar ut en stund senare.

Efter frukost är det dags att njuta ytterligare en stund av spa-avdelningen och döm om min förvåning när det fortfarande ligger helt öde och vi har det för oss själva en god stund innan några få ytterligare gäster trillar in. Om det kunde bli bättre så blev det det precis just då.

The Lodge Resort & spa – en unik upplevelse på Skånes tak

Jag hade höga förväntningar när jag åkte genom den där nästan sagolika allén upp på Romeleåsen. Och jag blev inte besviken. Läget gör denna pärla till en helt unik upplevelse. Att blicka ut över de skånska slätterna från ovan från infinitypoolen i The Honulele spa. Eller att från sovrumsfönstret bevittna färgerna från solnedgången som liknar vilken sydeuropeisk solnedgång som helst är magiskt. Ändå är man bara runt en halvtimme bort från två av Skånes största städer Lund och Malmö. Hade jag bott närmare hade detta definitivt varit min hideaway när jag behövde den som bäst. Ett besök på The Lodge Resort rekommenderas – från hjärtat.

Fakta om The Lodge Resort & Spa

  • The Lodge Resort ligger i Genarp i södra Skåne. 34 minuter med bil från Malmö och 27 från Lund. Adressen är Södra Ugglarp och såhär hittar du hit med google maps.
  • Du kan välja flera olika paket här. För övernattning kan du endra välja rum i The Treetop Lodge där vi bodde eller i en Lexington cabin. Alla rum i The Treetop Lodge har magisk utsikt.
  • Vill du hellre bara besöka The Honulele Spa går det att göra det över dagen. Mer information på spaets egen sida här.
  • Är du ett företag går det också bra att boka in konferens här.
  • Det är 13-årsgräns här men under loven öppnar spaet ibland upp för barn från 10 år och uppåt.

2 Comments

Leave a Reply