Meny
Hotelltips / Resor / Svenska resmål / Unika boenden

Jacy´z hotel i Göteborg & JQ´s – en helt unik hotellupplevelse

Jag tittar till i backspegeln när vi kör ut på E6:an söderut och lämnar Göteborg bakom oss. Kikar en sista gång på platsen vi besökt det senaste dygnet innan den försvinner. Det var längesedan jag kände såhär. Det är som känslan efter en riktigt riktigt bra utlandssemester. Känslan av att jag verkligen inte vill åka hem. Inte lämna. Och framför allt kan jag inte vänta på att få komma tillbaka. Tillbaka till Jacy´z hotel. Min utan tvekan absolut bästa hotellupplevelse hittills – alla kategorier.

Jag hade sjukt höga förväntningar på Jacy´z. Och ju högre förväntningar – desto svårare att leva upp till. Ändå är detta orden jag formulerar i Instagram-inlägget samma dag vi checkat in.

Två gånger i år har jag blivit mållös. Känt att jag behöver smälta upplevelsen innan jag skriver om den. Dessa två gånger beskriver bredden på upplevelser Sverige erbjuder likväl som mitt eget spann över saker jag älskar att uppleva.
Första gången var i maj när vi firade Andreas med övernattning i ett skogsrum hos Naturlogi utanför Linköping. Andra gången är NU! När jag får min födelsedagspresent på Jacy´z hotel i Göteborg.

Och när bilen nu börjat rulla hem från Göteborg till Linköping undrar jag hur tusan jag ska lyckas formulera orden som beskriver denna alldeles magiska vistelse. Förbered dig på en berättelse med många superlativ.

Jacy´z hotel – en ny del av Göteborgs skyline

Vi har turen att det är klart väder när vi anländer Göteborg. Solen är på väg att gå ner och speglar sig i den 27 våningar höga byggnaden som nu satt sin prägel på Göteborgs skyline. Bilderna på Jacy´z ser i det närmaste konstgjorda ut.

Låt dig inte luras av omgivningarna om du anländer någon gång under slutet av 2022 eller början av 2023. Det är fortsatt byggområde utanför. Men det kan jag lova dig att du glömmer så snart du kommer in genom dörrarna.

Vi anländer en söndag och i efterhand läser jag att det just serverats brunch när vi går in genom dörrarna. Det förklarar sorlet. För det är lite som att gå in i en annan värld när du kommer in på Jacy´z. Ett band spelar i ett hörn. Några spelar biljard, andra shuffleboard. Några hänger i baren. Det kallas Jacy´z vardagsrum här och som de har lyckats.

Jag ser mig omkring. Ler fånigt. Älskar sorlet likväl som alla inredningsdetaljer. Allt är pompöst. Lite överdådigt men ändå rasande snyggt.

JQ – hotellet i hotellet

Receptionen ligger strax till höger innanför snurrdörren. Men vi ska inte dit. Vi bor i hotellet i hotellet – JQ på våning 17 och 18 och till dessa rum finns en helt egen incheckning. Så vi passerar och går in i hisshallen. Trycker på våning 17. Inget händer.

Jag vet fortfarande inte om det är handhavandefel eller om vi faktiskt inte ska kunna trycka på den knappen utan kort men jag tar hjälp värden som står strax utanför hisshallen. Med sitt magiska kort låser han upp möjligheten att välja nummer 17 på den stora displayen som sköter våningsönskemålen och strax kliver vi av i den lite dova belysningen här uppe. Längst bort i korridoren finns en mässingsfärgad dörr och bredvid en ringklocka. En anonym skylt vittnar om att här innanför hittar du JQ-lounge – Jacy´z egen speak easy bar. Vi trycker på knappen – en röst förkunnar att ”The door is open” och så kliver vi in.

Det ska andas 60-talets Las Vegas här och de har lyckats. Här inne har vi vår egen incheckning. Vi serveras ett glas champagne som vi kan välja att avnjuta i loungen med den smått makalösa utsikten över hela Göteborg eller att ta med det till rummet. Vi väljer det senare och blir eskorterade till rum 16 ett medium-rum.

Medium at JQ

Det finns fem olika rumsvarianter i JQ-delen. Dark at JQ – rum utan fönster, small at JQ, medium at JQ (vårt val), large at JQ och The big one at JQ – den 77 kvadratmeter stora sviten. Signifikativt är de djupa färgerna, djärva materialen, iögonfallande konsten på väggarna och lyxiga sängar. Lyxen återspeglas i småskaligheten. Det faktum att alla inte har tillgång till denna delen av hotellet. Och det ska visa sig ännu mer när vi efter middagen avslutar vår dag i loungen.

Men först ska vi till Pachanga pool club.

Pachanga Rooftop Pool Club på Jacy´z hotel

På våning 27 hittar vi Pachanga Rooftop Pool Club. Man kan säga spa men förvänta dig inte den lugna miljön som du kanske förväntar dig av ett spa. Detta är en helt annan typ av spa. Pool ja, både varm och lite svalare. Bastu ja, både ång och torr. En stor relaxarea med stora sköna solsängar att slappna av i. Allt med de mest magiska vyer. Pachanga Rooftop Pool Club går inte att beskriva. Det måste upplevas. Och det gör vi. I flera timmar till solen gått ner och Göteborg 27 våningar nedanför oss bara är ett myller av lampor.

En drink innan maten i vår egen bar

Innan middag slår vi oss ner i vår egen bar – JQ Lounge. Jag har med spänning läst min bloggkollega Maria på Fantasy dinings inlägg om sin övernattning här och blivit inspirerad att testa Cinema sour med smak av popcorn. Andreas vars favoritdrink är Negroni testar naturligtvis på deras variant – Perfect Negroni. Vi får också berättelsen bakom namnet. Att bartenderns kompis är personen bakom receptet. Efter en lång rad tester för en podd kom man fram till inte bara vilka sorter som var den bästa kombinationen utan även mängden av varje. Och inte bara det. Lite mer av allt så att den inte ska ta slut lika fort. Det skapade Perfect Negroni. Andreas är kräsen när det kommer till Negroni. Men denna fick med beröm godkänt. Så även min Cinema sour med smak av popcorn. Och inte minst stämningen och servicen här i vår egen bar.

Middag på Archie’s

Vår middag serveras i det paket vi köpt i Archie´s, restaurangen på entréplan som presenteras som All day American dining. Trerätters ingår och vi får möjlighet att välja mellan tre olika varianter av varje rätt. Och här hittar vi det enda lilla minuset med vår vistelse. Kanske är det för att de övriga delarna håller nästan löjligt hög standard eller så har vi bara otur men här går det lite fel. En ganska oengagerad servitris som missar att servera oss det bröd som alla andra gäster får. Som när vi frågar om vi också kan få bröd innan maten ser förvånat på oss och frågar – Menar ni bagel? Och ja, det är väldigt söta små bagel som serveras men bagel är väl ändå bröd även på västra sidan av Sverige.

Sedan är det en rad mindre missöden och kanske framför allt bristen på engagemang som gör att just denna delen hade kunnat dra ner betyget något. Men inte ens detta får mig att ha något annat än gott att säga om Jacy´z. Istället märker jag att jag nu när jag ska skriva om det nästan har glömt denna delen av vistelsen. Men jag minns min förrätt och det var råbiff. Jag minns det av en alldeles särskild anledning.

Årets test lite sponant på Jacy´z

I poolen en stund tidigare reflekterade jag över att jag för exakt ett år sedan inkasserade det årets födelsedagspresent – GES på Cirkus och en middag på TAK i Stockholm. Då provade jag ostron för första gången. Och så slog det mig att jag inte testat något nytt under 2022. Råbiff har länge varit något jag fnyst lite åt som en bit okryddad köttfärs och inte alls förstått mig på. Men eftersom jag älskat att testa nya saker och gärna överbevisar mig själv har just råbiff seglat upp som nästa grej jag vill testa. Det ska jag göra under 2023 förkunnade jag glatt. Kanske som en förrätt någonstans.

Några timmar senare fanns valet råbiff som förrättsalternativ och saken var klar. Testat och klart 2022. Nu måste jag hitta något nytt till 2023. Vad jag tyckte om det? Förvånansvärt gott måste jag säga. Men det faktum att det faktiskt är rått kött måste jag aktivt tänka bort för att jag ska njuta helt.

En perfekt avslutning på våning 17

Efter en lite mindre superlativig upplevelse på entréplan avslutade vi sedan dagen i vår härliga bar på våning 17. Jag med en JQ’s Sour och Andreas med en Honeycomb Negroni.

En stund senare när vi återvänder till rummet är gardinerna fördragna och sängen uppbäddad med ett fint meddelande. Jag minns att jag inte riktigt förstod grejen med det när vi bodde på At Six i Stockholm. Nu är det precis den där pricken över i det ska vara.

Att sängen sedan är den absolut skönaste jag någonsin sovit i kommer kanske inte som en chock.

Frukost med asiatisk vibe i Gogogaga

Jag vaknar motvilligt morgonen efter. Vill inte inse att vistelsen är på väg att ta slut. Vi har egentligen tid i spaet även på morgonen men vill inte stressa igenom frukosten utan bestämmer oss istället för att njuta av den till fullo och återvända för mer tid i spaet.

Vår frukost som gäster på JQ serveras i restaurangen på plan 26 – Gogogaga och här andas samma småskalighet som i vår egen lounge. Bara ett fåtal gäster och magisk service. Vår frukostvärdinna kommer in med det varma till oss. En avokadotoast, äggröra och pannkakor. Resten får vi plocka i den vackra buffén med asiatiskt tema. Men det blir sparsamt. Efter det varma är man ordentligt mätt. Istället sitter vi kvar och ser solen så sakta börja gå upp över Göteborg.

Det var verkligen länge sedan jag kände känslan jag känner i den stunden. Jag brukar oftast känna mig klar och redo för nya äventyr. Men här är jag inte klar. Vill inte lämna. Och den där lite klyschiga marknadsslogan de slagit till med på hemsidan hade inte kunnat stämma bättre:

Efter ditt besök vill vi att du har samma känsla som när du reser från en storstad, – att du inte hunnit se allt, du bara måste tillbaka.

Och visst är det så – jag bara måste tillbaka!

Boka din egen övernattning på Jacy´z

Vill du boka din egen övernattning nu? Tänkte väl det. Då vill jag självklart serva dig med adressen till hemsidan på momangen. Klicka bara här så kommer du till Jacy´s. Och du – jag rekommenderar verkligen att du väljer hotellet i hotellet – JQ´s. Önskar dig en underbar vistelse. Hör gärna av dig och berätta vad du tyckte.

3 Comments

Leave a Reply