Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Bistro Bubbel i Åby – lite mera guldkant i vardagen

Låt mig berätta om en riktig liten pärla. För kan man annat än älska en restaurang med namnet Bistro Bubbel? Och det är inte bara namnet som är fantastiskt, interiören, maten och inte minst servicen. Bistro Bubbel är ganska ny restaurang i lilla Åby utanför Norrköping, väl värd att besöka. Jag älskar verkligen att hitta denna lyxiga känsla där man minst anar det. Som i en liten ”förort” där man inte tror att det ska finnas.

Vi lyxar till det en av de där lite mörkare torsdagskvällarna i oktober. Åby ligger bara en liten bit från E4:an strax norr om Norrköping och vi har kört förbi många gånger men nu finns det anledning att stanna. Bistro Bubbel ligger mitt i Åby Centrum. I en av de där vita tegelbyggnaderna som kanske inte ser så mycket ut för världen. men låt dig inte luras. Innanför den där ytan finns en lyxig oas.

Bistro bubbel – Stens hus härliga kusin

Jag har egentligen inget belägg för att Bistro Bubbel får kallas Stens hus härliga kusin men det är lite så det känns. Stens hus har jag skrivit om tidigare. Det där vackra huset intill väg 55 mellan Norrköping och Katrineholm som vi besökte för några år sedan och som fullständigt tog andan ur mig. Och hade det inte varit för det så hade jag kanske inte ens vetat om Bistro Bubbel men när nu Stens hus ägare öppnar nytt så har jag haft ett litet öga på det. Och höga förväntningar. Stens hus härliga kusin gjorde mig inte besviken.

Som att kliva in i en annan värld

Du glömmer snabbt var du är när du kliver in genom dörrarna. Här inne andas det det jag tycker att vi ska ge oss själva lite mer av – guldkanten i vardagen.

Lokalen är mysigt murrig med dova färger. Inredningen genomtänkt in i minsta detalj. Menyn andas den där vardagslyxen. Och självklart beställer jag in ett glas bubbel innan vi beställer.

Vi är inte ensamma denna torsdagkväll, stämningen i lokalen är uppsluppen men avslappnad. Och jag kan inte låta bli att tänka att jag skulle kunna tänka mig att flytta till Åby, bara för att få ha detta som min lokala kvarterskrog. Även om kvarterskrog nästan inte räcker som benämning.

Varierande meny och olika val

Vi väljer olika ikväll sambon och jag. Medan jag satsar på den knaperstekta rödingen väljer Andreas Svensson. Pizzan Svensson alltså. Den med Pommes Pinnes på. Krispigt. Pizzadegen är speciell. Intill pizza på menyn hittar vi ordet pinsa. Det är nytt för mig och jag läser på.

PINSA betyder utdragen pizza & anses av många vara pizzans ”förfader”. Formen är mer utdragen & jästiden lite längre. Vid framställning används oraffinerat mjöl vilket också gör den sprödare & mer lättuggad.

Oavsett blir vi rasande nöjda med valen och avslutar med en uppfriskande citronsorbet.

Missa inte inredningshörnan

Vi har ju faktiskt åkt en bit och blir inte så sena denna torsdag. På väg ut hittar jag inredningshyllan. Precis innanför entrén säljs inredningsdetaljer som går helt i linje med inredningen i lokalen. Missa inte den.

Och medan du tittar in på Bistro Bubbels hemsida och bokar bord så funderar jag vidare på hur vi nästa gång kan stanna lite längre. Hotell i Åby? Finns det? Om vi nu inte kan flytta menar jag.

När vi lämnar Bistro Bubbel och jag vänder mig om för att föreviga entrén när mörkret fallit kan jag inte annat än dra parallellerna till en av de härliga entréerna till restaurangerna på Manhattan. Och det är inget dåligt betyg. Tack Bistro Bubbel. Vi kommer tillbaka.

Såhär hittar du hit: Nyköpingsvägen 24, Åby (kartan öppnas i Googlemaps)
Öppettider: I skrivande stund (oktober 2022) tisd-lör 16-sent men jag vet att luncher är på gång. Håll koll på hemsidan.

3 Comments

Leave a Reply