Meny
Nordamerika / Reseinspiration / Resor / USA

15 gratisupplevelser i New York

Det vore en grov underdrift att säga att det är gratis att bo i New York. Men en flygbiljett över pölen går att hittar för inte så många riksdaler och det finns också mycket att uppleva i New York som inte behöver kosta några pengar alls. Här kommer mina 15 bästa tips på gratisupplevelser i New York.

Inlägget du just är i färd med att börja läsa låg schemalagt att publiceras fredagen den 13 mars 2020. Samma dag som Trump införde inreseförbud. Det kändes helt enkelt inte så rätt i tiden att publicera det. Ganska snabbt bestämde jag mig för att det istället skulle få komma till liv den dag då USA öppnade upp igen. Och idag den 8 november 2021 är dagen då det händer. Välkommen till mitt New York.

Bloomingdales

Bloomingdales New York

Du behöver ju faktiskt inte shoppa för att du går in i en affär och klassiska Bloomingdales är ju lite av en turistattraktion i sig. Stig in genom dörrarna och känn känslan av klassisk New York-flärd.

Adress: 1000 Third Avenue 59th Street and, Lexington Ave, New York, NY 10022, USA

Central Park

Jag ogillar starkt när man säger att det finns saker man ”måste” göra när man är i en stad. Och du måste verkligen inte besöka Central Park. Däremot skulle jag starkt rekommendera det. Parken i sig är kanske som alla andra parker. För mig är det känslan att passera alla de där kända ställena och känslan av att vara en del i det som är speciellt. Du är en del av flödet i staden som aldrig sover. Väjer för en liten ekorre och slår dig ner på en bänk med en klassisk inskription. Som på film fast på riktigt.

Times Square

Times Square New York

Times Square. Ett av världens mest kända torg. Totalt oigenkännligt mellan dagtid och kvällstid om du frågar mig. Första gången jag kom till Times Sqaure var det just dag och jag höll på att missa hela härligheten. Kvällstid däremot är det nästintill omöjligt att missa.

Det går inte att förklara. Neonskyltarna är överallt och tränger innanför skinnet på dig. Ta en paus. Blicka uppåt. Snurra runt 360 grader och insup stämningen. Helt gratis.

The Vessel

The Vessel New York

En av de lite nyare sevärdheterna i staden. Bokar du biljetterna i förväg är de gratis. The Vessel är som en blandning mellan en skybar, en träningsanläggning, ett hus och en staty. Du kan gå in, det är vackert att se på och tar du alla trapporna upp får du både ett rejält träningspass och en gudomlig utsikt.

Jag kan dock inte skriva under på det helt själv eftersom jag vid mitt senaste besök stannade utanför. Jag sparade det till nästa gång jag är i New York. Men bara att vara utanför var häftigt. Och bilder inifrån lovar utsikt. Om man tar sig ända upp. Personligen valde jag istället att fortsätta till nästa upplevelse på listan som också är helt gratis. Nämligen…

The Highline

The highline New York

En gammal järnväg. Kan det vara nåt att besöka. OM det är. The Highline går en bra bit ovanför mark och sträcker sig 2,5 kilometer genom västra Manhattan. I början av 2000-talet skulle den fallfärdiga järnvägen rivas men eldsjälar jobbade för att den istället skulle göras om till en park och man lyckades. 2009 öppnades den första etappen.

The Highline är fylld med grönska och konst och det är en häftig känsla att vandra i detta ovanför Manhattans trafiktäta gator.

Du kan gå från norr till söder eller tvärtom. Och du kan även välja att ansluta mitt på The Highline via någon av de trappor eller hissar som finns. Men är du ändå vid The Vessel kan du börja din promenad där.

Staten Island-färjan och Frihetsgudinnan

Från flera platser på Manhattan kan du se Frihetsgudinnan. Vill du se henne på närmare håll utan att stå i köer för att besöka henne på riktigt. Då kan du ta vägfärjan till Staten Island. Det är en kostnadsfri färja som tar dig nära nog för att få en fin överblick och fotografera.

Dessutom får du en magisk vy över Manhattan Skyline när du åker tillbaka.

Staten Island-färjan tar du från: 4 South St, New York, NY 10004, USA

Huset i Vänner

Ganska nyligen släpptes återföreningen av Vänner. Och ingen är gladare än jag. Den populära serien utspelade sig i New York men de allra flesta scenerna spelades in i Kalifornien. Adressen som blivit känd som Vänner-huset i serien ligger dock i Greenwich village på 495 Grove St Apt 20, New York NY 10001.

Stor var besvikelsen när jag insåg att jag varit bara två kvarter därifrån när jag besökte en annan plats känd från en TV-serie.

Adress: 90 Bedford St, New York, NY 10014, USA

230 fifth rooftop-bar

Vem älskar inte rooftop-barer och är det någon stad man ska besöka en i så är det väl i staden med de flesta kända höga byggnaderna. 230 fifth rooftop-bar ligger mitt på Manhattan med utsikt över alla de där kända byggnaderna.

Det är gratis att åka upp hit. Självklart är det säkert förväntat att man ska handla något gott att dricka och njuta av men det är inget måste. Åk upp. Kolla runt. Beskåda Empire state building på nära håll och åk ner igen.

Adress: 230 5th Ave, New York, NY 10001, USA

Promenera över Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge, New York

Brooklyn Bridge – världens mest kända bro förutom Golden Gate. Det bordet väl stämma. Bron över Hudson river som knyter samman Manhattan och Brooklyn stod klar 1883 och där står den ännu idag som ett av de mest kända landmärkena för New York och Manhattan.

Ta en promenad över hela eller delar av bron. Helt gratis! Och går du hela vägen över så tycker jag gott att du kan passa på att njuta lite mer av härliga Brooklyn. Där har man också en fantastisk utsikt över Manhattan Skyline.

Wall Street

Wall Street New York
Wall Street

Ett av världens mest kända finanskvarter. Här hittar du alla de där kända kulisserna från 90-talets filmer. Vandra runt. Du kommer garanterat känna igen dig.

9/11 memorial

Där World trade centers twin towers en gång stod finns nu två gigantiska minnesmonument i form av fontäner lika stora som tornen var. Runt vattenspeglarna finns namnen inristade på alla de som förolyckades i attentaten både där och på andra platser i USA.

Ser du en liten vit ros placerad i ett av namnen. Då kan du veta att det är den personens födelsedag just den dagen.

One World trade center

Bredvid vattenspeglarna står One World Trade center att beskåda. Ersättaren till de så karaktäristiska tvillingtornen. Ett ännu högre torn för att symbolisera målet – en enad värld.

Macy´s

Precis som Bloomingdales är Macy´s både lite av en turistattraktion och ett shoppingcenter. Macy´s i New York öppnades 1902 och sträcker sig över ett helt kvarter. Med sina 11 våningar är det på riktigt möjligt att gå vilse i varuhuset. Fråga en som vet så att säga.

Macy´s i New York är också världens största Macy´s. Missa inte de charmiga gamla rulltrapporna några våningar upp.

Adress: 151 W 34th St, New York, NY 10001, USA

Flatiron Building

Manhattan svämmar nästan över av de där byggnaderna du redan tror att du har sett men som du, om du nu inte skulle ha varit i New York tidigare, troligast sett på film eller på en tavla. En av de där byggnaderna är Flatiron building.

Det triangelformade huset är faktiskt lika gammalt som Macy´s och byggdes alltså 1902. Byggnaden står på en triangulär tomtyta i korsningen mellan Broadway, Fifth Avenue och 22nd Street och det var just därför den också blev som den blev. Den extremt dyra tomtmarken på Manhattan gjorde att man ville nyttja varje kvadratmeter och den smalaste delen är bara 1,8 meter.

Adress: 175 5th Ave, New York, NY 10010, USA

Carries hus i Sex and the City

Carries hus

På en oansenlig gata i West Village ligger en adress som i säsong efter säsong lurades oss att tro att vi var i Upper East Side. Jag talar såklart om Carrie Bradshaws lägenhet från Sex and the City.

Det är omöjligt att inte bli nostalgisk när du vandrar gatan fram om du som jag sett seriens alla avsnitt i alla fall en gång. Gatan är sig lik precis som trappen men eftersom det faktiskt bor folk i huset känns just Carries port idag igen mest av den anledningen att man fått sätta upp en kedja så att folk inte ska sitta på trappan eller ännu värre kanske, knacka på.

Men en oskyldig liten titt får de stå ut med.

Adress: 66 Perry St, New York, NY 10014, USA

New York Public Library

New York Public Library

En plats med ytterligare lite Carrie-koppling är New York Public Library. Eller New Yorks stadsbibliotek om du så vill. En lika klassisk plats som många av de andra New York-byggnaderna. Kända filmer som spelats in här är Ghostbusters och The day after tomorrow. Men frågar du mig så är det ändå Sex and the city 1 jag tänker på. Det är ju här Carrie ska gifta sig med sin Big. Och resten är historia. Men nog om Sex and the City nu.

Är du här tycker jag också att du ska ta dig några kvarter österut och besöka Grand Central. Kanske den enda järnvägsstationen i världen som är väl värd ett besök på riktigt.

New York Public Library hittar du på: 476 5th Ave, New York, NY 10018, USA


Mina gratistips från New York baserar jag på mina hittills två besök i denna underbara stad i november 2017 och november 2019

4 Comments

 • 15 gratisupplevelser i New York - Resefeed
  8 november, 2021 at 07:12

  […] Läs hela inlägget av Lite mera rosa här –> 15 gratisupplevelser i New York […]

  Reply
 • Marie
  12 november, 2021 at 16:33

  Inte helt gratis om man inte har ett resekort är att ta linbanan över till Roosevelt island. Spännande vyer och kul att åka kollektivt på annat sätt.

  Kan också rekommendera att äta hemma hos en New York-bo. Inte gratis, men billigare än restaurang och oerhört lärorikt. Sök via eatwith.com – finns på många platser runt om i världen

  Reply
  • Cornelia
   24 december, 2021 at 10:08

   Tack snälla för toppentips, det ska jag lägga till på listan för nästa resa.

   Reply
 • […] Cornelias gratislista i NYC […]

  Reply

Leave a Reply