Meny
Europa / Grekland / Resor

Flightspotting på Skiathos – Europas Sint Maarten

Ska vi drömma oss bort för en stund? Till en varm julidag 2017. Vi har just landat på en av Europas mest speciella flygplatser. En tropisk värme har lagt sig över den grekiska ö-världen med grader upp emot 40 och ägarinnan till hotellet vi ska bo på välkomnar oss med orden ”Welcome to Africa”. Men vi är inte alls i Africa. Vi är på Skiathos och här ska vi stanna en vecka. Förutom sol och bad ska vi också ägna oss åt något du säkert sett i ett eller annat sammanhang. Nämligen flightspotting på Skiathos.

Man behöver inte vara lika ”nördig” som jag för att uppskatta flightspotting på Skiathos. Personligen brukar jag ju åka till Arlanda bara för att titta på när planen lyfter och landar. Och även om man kan hitta häftiga platser att se det på även där så är det ingenting emot vad du kan på Skiathos. Men vi börjar väl från början.

Skiathos – Europas Sint Maarten

Kanske har du sett bilder som här nedan på en karibisk sandstrand och ett gigantiskt plan, troligen en Boeing 747, som går ner för landning. Då är det med all säkerhet en bild eller film från Sint Maarten du sett. Sint Marteen är ett av de fyra autonoma länderna i kungariket Nederländerna och ligger i Västindien. Här hittar du Princess Juliana International airport och det är här du kan se spektakulära landningar på riktigt nära håll även om just Boeing 747 inte längre landar där.

Men om man nu inte vill eller kan åka till Västindien och ändå vill se något liknande, då är Skiathos resmålet för dig.

Alexandros Papadiamantis International Airport – Skiathos

Av de landningsbanor i Medelhavet som ligger intryckta mellan öarnas båda ändar är Skiathos landningsbana den allra mest speciella. Här får du uppleva en av de mer dramatiska inbromsningarna efter landning och för att få landa här behöver du vara specialutbildad.

Många är de som försökt sig på att stå pall för flygplansmotorernas styrka. Få har lyckats. Dehär små liven flög all världens väg.

Endast 1628 meter är landningsbanan här och det största plan som kan landa är en Boeing 757. När vi landar på ön i juli 2017 har jag fortfarande sällskap av en ganska rejäl flygrädsla och den blir inte bättre av att kapten berättar ingående om vad vi kan vänta oss när vi närmar oss. En lång och låg inflygning och en abrupt inbromsning så snart hjulen slagit i backen. Och det är också precis det som händer.

Läs mer: Om vår resa till Skiathos – Mamma Mia-land

Flightspotting på Skiathos

Men för oss som då redan landat och gjort oss hemmastadda på Skiathos väntar, om man så önskar, härligt flightspotting. För här kan du komma riktigt nära landningsbanan där planen både landar och lyfter.

På promenad ut till flygplatsen. Passar på att föreviga en TUI på väg in för landning.

Från Skiathos hamn kan du promenera den lilla biten bort till flygplatsen och har du tur så kan du även få föreviga ett eller annat plan längs vägen. Landningen följer vägen ut till flygplatsen. 1,3 kilometer är det och på vägen finns flera mysiga restauranger intill havet att slå sig ner och pausa på. Här på Skiathos är nog den enda platsen där jag faktiskt sett ett stoppljus för flygplan. När de går in för landning får nämligen inte bilarna köra på vägen förbi banan.

Precis intill landningsbanan ligger ett litet café och restaurang och det kan vara välkommet då det inte alltid är så frekvent flygtrafik här.

Spana in de lite mer trafiktäta dagarna och tiderna här på flygplatsens egen hemsida.

Flightspotting på Skiathos är för alla, inte bara för de som brukar spana på flygplan. På Skiathos är det en del av ön, en del av staden, en del av det häftigaste att se på ön.

Hade du valt att besöka flygplatsen utöver vid resans start och slut?

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply