Meny
Personligt / Vardagsfunderingar

Enkelt, närvarande och glädjefyllt – fokusorden för 2021

Jag hade egentligen inte tänkt ha några fokusord 2021. Kände först inte att det behövdes. Tänkte att jag fick ta det som det kom. Lite som hela 2020. För jag gick ut hårt 2020. Olika fokusord varje månad var tanken då. Det funkade i januari och februari. I år går jag inte ut lika starkt. Men jag har valt tre ord som kommit till mig och som jag vill fokusera på hela 2021. Enkelt, närvarande och glädjefyllt.

Låt mig utveckla dem lite var för sig. För det finns dimensioner i orden.

Enkelt

Enkelt för mig innebär inte att jag ska leva asketiskt som en munk. Det innebär inte att jag ska sälja allt jag äger och har. Nej istället innebär enkelt att jag vill förenkla mitt liv. För många kanske mitt enkelt är raka motsatsen. Jag tänker såhär.

En av mina favoritaffärer är Granit. De har ett motto: Förenkla ditt liv, få tid att leva. Och det mottot grundar sig såklart i att de säljer saker för att organisera hemma. Och där landar även mitt enkelt.

Jag vill göra det enkelt. Vill inte lägga tid på onödiga saker. Jag vill inte behöva leta efter vare sig nycklarna, barnens vinterkläder eller kvittot på något jag måste reklamera. Var sak har sin plats och den platsen vill jag skapa. För att livet ska vara enkelt.

Men enkelt betyder också att jag vill göra saker enkelt. Inte tänka och dividera. Göra det jag känner för om jag känner för det. Inte skjuta upp saker till morgondagen.

Närvarande

Med enkelheten jag skapar i ovanstående stycke skapar jag mig själv ett utrymme för att vara närvarande där jag är just nu.

Det handlar såklart om att jag vill vara mer närvarande med barn och familj. Och nyckeln till det för mig är att ha en så god planering och ordning i övrigt att jag kan vara närvarande där jag är just då.

Ögonblicket i Tiveden fångat av min kära svägerska Jessica

Med heltidsjobb och mina egna projekt och rörelser vid sidan av det där heltidsjobbet krävs det att jag planerar för att inte känna att jag borde göra något annat när vi är på den där utflykten.

Exempelvis var det helt planerat att jag inte behövde producera ett enda inlägg eller en enda text när vi i början på förra veckan landade ett par dagar på Vildmarkshotellet i Kolmården. Och närvaron var därmed total.

En annan sak inom detta spannet är mitt mål att lägga ifrån mig mobilen en timme innan läggdags och istället ta fram boken. Jajamen – den analoga. Det är min typ av närvaro.

Glädjefyllt

Glädjefyllt, inte bara ett fokusord för 2021 utan för hela livet. Det är ju det som Lite mera rosa står för. Att ta vara på och prioritera glädjen. Glädjen och skrattet är min viktigaste tillgång. Ett vapen som saknar motstycke i varje strid. I varje sammanhang.

2021 ska bli glädjefyllt och jag det ska dessutom dokumenteras.

Min dotter hade prickat julklapparna detta året så perfekt att det gjorde mig tårögd. Själv fick jag en rosa skrivbok med design av Efva Attling – en riktig favorit. Och till det en rosa glittrig penna.

Båda har fått ta plats bredvid sängen. Och däri dokumenteras nu dagligen en rad eller två om det jag är tacksam över från dagen som gått och tacksamheten grundar sig i det glädjefyllda. Mer glädje ger mer tacksamhet.

Och det handlar inte bara om att fylla agendan med saker att glädjas över. Det handlar minst lika mycket om att välja att glädjas över det agendan är fylld av. Jag tar helt enkelt med mig fokusordet från februari 2020 – att välja sina tankar och därmed välja glädje.

Fokusord 2021 – har du några?

Har du några fokusord 2021? Vilka i så fall eller har du bestämt dig för att ta året som det kommer?

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply