Meny
Personligt / Vardagsfunderingar

Månadens fokusord – januari

Inför 2020 testar jag ett nytt sätt att sätta mål och fokusera. Istället för att sätta ett övergripande mål för året vill jag ta månad för månad och fokusera. Vissa delar vill jag sedan ta med mig vidare till kommande månader medan vissa saker kan lämnas kvar i månaden som gått och vara färdiga där. Inspirerad av Annika på Resfredag som igår berättade om sitt årsord på ett så fint sätt att jag nästan fick tårar i ögonen kommer här berättelsen om mitt månadens fokusord – januari.

Och då börjar jag såklart med att inte kunna välja ett ord. Istället är det två ord som blir ledorden för januari. Kontinuitet och rensning.

Kontinuitet & rensning

Månadens ord konkretiserar jag sedan i fyra kategorier. Blogg. Hälsa. Familj. Och jobb. Vissa saker pratar jag mer om här i bloggen och andra mindre. Det är skillnaden mellan att vara privat och personlig.

Hur kommer det sig då att det var just dessa som blev månadens fokusord? Jag har en tendens att ha 1000 saker på gång och ett av målen med att sätta fokusord per månad är att jag inte skall sätta fart på alla projekt samtidigt för att också misslyckas med alla. Nu har jag medvetet väntat med flera saker och vet att fokus på dessa kommer att ligga kommande månader. Då är det lättare att acceptera att jag inte jobbar på dem just nu.

Kontinuitet

När det gäller kontinuitet vill jag få till ett funderande flow när det gäller både blogg och hälsa. Det blir gärna allt eller inget när det gäller bloggen. Jag driver den på min fritid och orken att skriva infinner sig inte alltid. Där vill jag hitta ett sätt att kunna få en bättre kontinuitet. Lite hela tiden istället för allt på en gång och mer sällan. Jag tror till viss del att det även kan handla om att jag behöver sänka kraven på mig själv när jag skriver. Den kontinuiteten hoppas jag sedan skall följa med mig över i nästa månad utan att jag ens tänker på det.

Kontinuitet när det gäller hälsan kommer jag att fokusera på att starta mjukt. Två rörelsepass av något slag i veckan. Med blogg, heltidsjobb och familj är det det jag tror att jag kommer att klara utan större uppoffringar. Hellre två pass i veckan kontinuerligt än fyra pass första veckan och sedan inga alls. Ja ni fattar. Här tänkte jag känna inför kommande månader om jag vill öka eller ligga kvar på samma.

Rensning

När det gäller rensning har jag redan börjat. I sociala medier har jag medvetet slutat följa konton som inte ger inspiration eller ger mig något. Hellre färre konton som varje dag tillför något än många. Här på bloggen har jag ett evighetsprojekt att städa äldre inlägg som jag fick problem med både bilder och länkar i vid en flytt av bloggen för en tid sedan. Det är en sån sak som måste göras. Som hänger lite över mig men som ligger lite som en blöt filt över kreativiteten. Den vill jag bli klar med. Just rensning får gärna stanna kvar i januari. Både rensningen av konton i sociala medier, på bloggen och den rent fysiska rensningen av undangömda och proppfyllda skrymslen i hemmet som ger mer irritation än vad sakerna är värda.

Det är månadens fokus och månadens ord. Och det ger mig också ro i kroppen att luta mig tillbaka och veta att nästa månads ord och fokus är att vidareutveckla mitt företagande och de idéer jag är alldeles uppfylld av när det gäller vad jag önskar av framtiden. Januari blir en månad för att sätta bra rutiner och rensa för ett lättare 2020 på alla sätt.


Har du några fokusord, några mål eller nåt sätt att ta dig an din planering? Berätta gärna. Det är kul med nya idéer och att kunna inspireras av andra sätt.

2 Comments

 • Sofia / Fantasiresor
  7 januari, 2020 at 09:10

  Smart att ha ett fokus per månad, kanske enklare att faktiskt få till det då tänker jag? Kanske får testa nästa år!

  Reply
  • corneliatoneri
   11 januari, 2020 at 19:42

   Ja men precis så tänker jag. Att jag får fokusera på detta denna månaden och så alla andra ord och mål är jag ok med att de får en egen månad framöver. ?

   Reply

Leave a Reply