Meny
Reseberättelser / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Att göra på Visingsö – vi åkte och rekade inför sommarsemestern

19 grader och sol lovade SMHI. Vi tog på tjocktröjor och begav oss. Mot vårt allra allra första besök på Visingsö. Men vad är charmen med Visingsö förutom just Visingsö? Jo det lite lynniga vädret. 19 grader och sol blev 13 grader och iskall vind. Vi kom, vi frös och vi blev sugna på mer. Så i sommar återvänder vi till allt som finns att göra på Visingsö. Detta ser vi som att vi bara rekade lite.

Sveriges mest beskådade ö. Ja troligen är det det. Visingsö i Vättern. Det ligger så vackert att man är nära att köra av E4:an för att få en liten glimt av ön när man susar fram i 110.

Har ni hört sägnen? Jag berättade den för barn som lyssnade med gapande munnar och stora ögon. Enligt den är det nämligen inte alls någon slump att Visingsö ligger där den ligger. Snarare en kärlekshandling. Det var jätten Vist och hans fru som var på väg på fest i Västergötland. Vist kastade ut en tuva i Vättern för att frugan skulle kunna kliva på den och vips var Visingsö skapad. Du kan läsa lite mer om sägnen här. Vi får tacka Vist för denna lilla pärla.

Från Gränna till Visingsö

Till Visingsö tar man sig enkelt med vägfärja från Gränna. Ett hett tips är att boka plats innan så att man verkligen kommer med den färja man önskar. När vi åkte sista helgen i maj var det fortfarande vintertidtabellen som gällde. Vi valde att ta med oss bilen denna dag. Men det går också bra att åka över till fots eller med cykel. Visingsö är inte stort men ändå tillräckligt stort för att med barn på 10 och 6 år inte kunna se hela på en dag utan bil.

Se och göra på Visingsö

Det finns en hel del att se och göra på Visingsö. Här visar sig historiens vingslag så snart du lämnar färjan och rullar upp på land.

Visingsborg slott

I hamnen tornar Visingsborg slott upp sig. Eller egentligen Visingsborg slottsruin. Visingsborg började byggas på 1570-talet och som material till slottet användes bland annat stenar från en annan byggnad jag skrivit om för inte så länge sedan. Alvastra kloster. Trots att ruinerna idag kan se ståtliga ut i sig är det bara en bråkdel av hur maffigt slotten en gång var.

Leklandet

Åker du med barn till Visingsö kan du nog inte hoppa över leklandet som även det ligger precis i anslutning till hamnen. Åker du utan barn men är sugen på att hyra cykel kan du med fördel göra det här.

Remmalag

Det klassiska sättet att ta sig runt Visingsö som vi inte testade denna gången men återkommer för att göra i sommar. Åka remmalag. Även dessa utgår från hamnen precis bredvid leklandet.

Brahekyrkan

Byggd på 1600-talet som slottskyrka. Ligger på gångavstånd från hamnen och ska ha ett vacker dekorerat tak som jag tyvärr inte fick beskåda själv då kyrkan var stängd när vi var på ön.

Wisingsborgs trädgård

Café och trädgård i ett hittar du i Wisingsborgs trädgård. Här kan du avnjuta din fika i ett växthus, i trädgården eller i en av de gamla små husen med lågt i tak. Supermysigt.

Näs slottsruin

Näs slott hade varit ruiner länge när Visingsborg började byggas. På den allra sydligaste udden av Visingsö ligger Näs. När det byggdes på 1100-talet var det som kungaresidens och många är ense om att det var här på Visingsö den svenska kungamakten var centrerad vid denna tid. Det var en viktig plats med andra ord och många namnkunniga har vistats här. Vad sägs om exempelvis Magnus Ladulås.

Vi hann inte med ett besök denna gång men kommer tillbaka.

Visingsö Alpacka

Något vi hann med ett kort stopp vid och som vi definitivt återkommer till är Visingsö Alpacka. På södra delen av ön i Näs hittar du den lilla gården där du kan både klappa och gå ut och gå med dem. Hit kommer vi definitivt tillbaka för ett längre besök i sommar. Och då har de förhoppningsvis fyra nya föl på plats.

Restaurang Solbacken

Vi valde att käka lunch på Solbacken, en familjedriven restaurang som ligger precis i hamnen. Här får du hemlagad mat från familjens egna recept. Och med tanke på att det var så gott att vi glömde fotografera är det väl ett bra betyg. Vi valde pasta och köttfärssås till barnen och Ceasarsallad och Schnitzel till de vuxna. Mycket gott alltihop. Och med en fantastisk utsikt över Vättern och Gränna.

Fakta Visingsö

  • Visingsö tillhör Småland och ligger mitt i Sveriges andra största sjö Vättern. Den är 25 kvadratmeter stor. Ön är 14 kilometer lång och som bredast 3 kilometer.
  • Du tar dig hit via färja från avgår från Gränna. Där kan du välja om du vill ta med bil eller cykel. Ett tips är att förboka så att du vet att du får plats på önskad färja. Information om bokning och tidtabell hittar du här. Det kostar 60 kronor person och 30 kronor för barn. För bil inklusive förare kostar det 200 kr.

Mer att läsa på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply