Meny
Personligt / Vardagsfunderingar

Julen 2019 – och är tomten far till alla barnen?

Lite som för att ”rub it in” trillar det ner små snöflingor utanför fönstret. Som för att riktigt påtala att nu när julen 2019 är slut kan vi titta fram. För nej, på de östgötska och västmanländska breddgraderna blev det en riktigt grå jul i år. Så grå att jag nästan fick känslan av att jag måste lyfta på det gråa locket igår när vi satt i bilen hem från Arboga.

Julen i sig bjuder inte heller på några större överraskningar. Det börjar bli en tradition nu. En förmiddag hemma i Linköping med barnen och en eftermiddag i Arboga med Andreas syster och familj. En klassisk jul i deras stora härliga hus mitt i Arboga.

Knäck och skinkmacka på bordet innan Kalle. Paketöppning efter det följt av julbord. Årets bästa nya inslag var promenaden mellan mat och efterrätt. En promenad genom ett folktomt Arboga. Staden där en gång i tiden Sveriges första riksdag hölls.

Tillsammans med bilden ovan la jag ut frågan på Instagram vad Arboga är känt för. Det blev spridda skurar. Någon tänkte precis som jag på riksdagen. Och även på kungens klassiska hälsning ”Kära Örebroare”. Några tänkte även på Arbogapastejen och Medeltidsdagarna. Lilla Arboga har mycket att vara stolt över.

Några inlägg från sociala medier har fångat mina tankar mer än andra. Isabell Boltenstern la upp denna fantastiska hyllning till sin familj.En stund senare i flödet fångades mitt öga av en av mina härliga vänner, Annas, uppdatering. Och den går inte av för hackor.


Är tomten far till alla barnen?

Det händer att Tomten är far till alla barnen nämns lite sarkastiskt eller skämtsamt i sammanhang där olika familjemedlemmar på ett eller annat sätt möts i konstellationer som inte platsar i det som en gång kallades kärnfamilj. Ovanstående inlägg kanske kan ta död på de där skämten. För på samma tema hade aftonblaskan i helgen en artikel om just filmen Tomten är far till alla barnen. Filmens manusförfattare Monica Rolfner menar på att filmen aldrig hade kunnat göras idag. -Det är så jäkla känsligt allting, ingen skulle våga ta på sig att producera den, säger hon.

Jag tror att hon har rätt. För samtidigt som vi alla strävar efter att ta död på normen om kärnfamiljen och är så politiskt korrekta när det gäller förståelse för andra läggningar och sätt att leva. Samtidigt finns det en anledning att Isabel och Anna skriver som de gör. För när man inte följer normen och blandar familjer då kommer ofta frågan om inte tomten är far till alla barnen ändå. Med glimten i ögat såklart.

Kärnfamiljen blev Stjärnfamiljen

Jag skulle ljuga om jag sa att det alltid är friktionsfritt. Men värmen i hjärtat när man ser lyckan hos barnen över att ha alla de närmaste och käraste runt sig överväger allt det där som inte alltid går som på räls. Heja stjärnfamiljen som Camilla Läckberg valde att kalla det.

I eftermiddag kommer barnen till oss efter att ha firat jul med andra delar av familjen sedan vi hade packat upp paketen tillsammans med stjärnfamiljen i tisdags morse. Vi avslutar juldagarna med hockey för grabbarna och bio för tjejerna innan Pinchos för oss alla.

God fortsättning! Hur tog den sig ut för dig julen 2019?

No Comments

    Leave a Reply