Meny
Reseinspiration / Resor

5 platser som gjort mig mållös

Har du någon gång fått känslan av att du behöver blunda eller titta bort för att sedan sakta öppna ögonen igen och se om det du såg verkligen var på riktigt? Eller har du känt att du måste öppna ögonen lite extra och titta liksom lite extra hårt för att se om det du ser är en hägring eller verklighet? Känslan är lite svår att beskriva. Det är känslan av att se något som berör. Kanske något du länge velat se eller något du inte förväntade dig. Detta är listan på de 5 platser som gjort mig mållös.

Manhattan skyline

Manhattan

Det är november 2017. Jag landar för första gången i USA. I New York. Resan är både lite snabbt påkommen och ganska hemlig. Ett fåtal känner till att jag suttit där 10 000 meter över Atlanten.

När vi kliver av planet och går in i ankomsthallen passerar vi panoramafönster på vänster sida. Jag vänder blicken ditåt och ser för första gången Manhattans skyline. Den man så många gånger sett på TV. Plötsligt är den där. Och det är svårt att ta in att panoramafönstren inte är en filmduk och vyn jag tittar på en scen ur en film.

Några dagar senare tar vi färjan ut till Staten Island för att få oss en titt på Frihetsgudinnan men den stora behållningen av den resan är ändå när vi åker tillbaka till Manhattan och återigen ser den välkända vyn och skyskraporna.

Eiffeltornet

Eiffeltornet
Exakt i denna stund…

Det var inte när jag stod där framför det. Inte när jag var så nära så jag kunde ta på det eller stod uppe på höjden med den perfekta möjligheten att fotografera det jag blev mållös.

Det var dagen innan.

Vår första dag i Paris när vi gick längs Seine och tittade på broarna. När vädret var ganska mulet och regnet låg i luften. Det var då det uppenbarade sig där långt bort på andra sidan stan. Mitt i diset kunde man ana det. Eiffeltornet. Det jag som liten flicka med en förkärlek för Frankrike alltid drömt om att se och nu såg jag det för allra första gången. På riktigt.

Colloseum

Colloseum

Om det finns en enda plats i världen jag aldrig skulle vilja ha obesökt så är det Colloseum. En plats jag så länge velat se. Vi kom till Rom på vår kryssning i Medelhavet i april 2018 och innan någonting annat var ett besök vid Colloseum planerat. Google Maps ledde oss dit. Vid ett övergångsställe med rött ljus stannar vi. Titta där säger Andreas och pekar åt mitt vänster.

Jag vänder huvudet och blickar ner för gatan. Längst där nere ser jag ett valv och den allra allra första delen om än så liten av Colloseum.

Jag har svårt att förklara känslan. Men det är så stort att jag kippar efter andan och i ögonvrån kommer en tår.

Katedralen i Palma

Katedralen i Palma

Året är 1999 och jag går reseledarskolan för Ving på Mallorca. Vid ett besök i Palma går vi in i katedralen. Jag har alltid älskat kyrkor och måste gå in i dem, stora som små. Katedralen i Palma är den dittills största jag besökt. Ändå är jag inte beredd på hur stor den ska vara när jag kommer in.

Sedan dessa har jag besökt många kyrkor och katedraler. Men fortfarande är La Seu i Palma den som ger mig mest gåshud. Trots att jag gjort flera besök är känslan alltid densamma. Oändligt stor. Magnifik.

La Sagrada familia

La Sagrada familia

Jag hade inga förväntningar alls på Barcelona. Hade läst väldigt lite om staden. Inte haft något direkt sug efter att åka dit. Men nu var det därifrån Symphony of the seas gick och då var det dit vi fick åka. Ett måste att se var La Sagrada familia hade jag hört.

Vi tog tunnelbanan dit. Letade oss upp mot utgången närmast. När jag gick upp för de sista trappstegen innan jag når trottoaren tittar jag lite snabbt över axeln och håller på riktigt på att falla baklänges tillbaka ner för trappen igen.

Kanske var det för att jag inte hade några förväntningar. Kanske inte. Jag har svårt att tro att reaktionen inte skulle varit densamma oavsett. La Sagrada familia är den ultimata upplevelsen av mållöshet. Så gigantisk. Så inklämd mellan helt vanliga hus. Där ligger den i all sin prakt. Ofärdig.

Så vad har jag kvar?

Efter att ha konstaterat att det är dessa fem tillfällen som i alla fall hittills gjort mig helt mållös började jag fundera över vad jag har kvar på listan. Vilka platser tror jag kommer göra mig mållös den dagen jag får äran att besöka dem?

Pyramiderna

Jag kanske är lite kräsen, eller så vet jag inte bättre. Men jag kan bara komma på en plats till som jag tror mig bli helt mållös av och det är pyramiderna. Naturligtvis inte vilka pyramider som helst utan pyramiderna med stort P. Pyramiderna i Giza.

Niagarafallen, Kinesiska muren med flera får ursäkta. Mållös blir jag inte i första taget och kanske inte av det som folk blir mest.


Vilka platser har fått dig mållös och vilka har du kvar att besöka? Feel free att skapa din egen lista och dela gärna länken i en kommentar nedan.


Och så till sist, en liten uppmaning att följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du läser mina tankar.

10 Comments

 • Ann-Louise
  15 maj, 2019 at 22:10

  Hmm.. fick tänka efter lite här. Och kanske tänker ytterligare i ett eget blogginlägg framöver 🙂 Spontant kommer jag på Venedig, fast inte någon enskild byggnad eller plats utan hela staden som sådan. Och Sacre Coeur i Paris.

  Reply
  • corneliatoneri
   15 maj, 2019 at 22:14

   Vore superkul om du skrev ditt inlägg ?
   Sacre Cœur kan jag verkligen hålla med om. Men nu fick Eiffeltornet min Parisplats. Venedig har halkat neråt på min lista. Kanske lyssnat på dåliga rykten ?
   Men min gamla chef påminde om Akropolis så den får nog läggas till på listan med platser jag har kvar ?

   Reply
 • Madeleine Krans
  16 maj, 2019 at 08:12

  Colosseum absolut. Taj Mahal. Himalaya. Eremitaget och
  Church of the Savior on Blood i S:t Petersburg. Skeppet Wasa. Jag är också rätt kräsen, tyckte inte att kinesiska muren var så särdeles wow. Men tänker att jag vill se Petra och Pompeji. Gärna pyramiderna, men dit kommer jag nog aldrig. Räckte nog med en gång i Egypten.

  Reply
  • corneliatoneri
   16 maj, 2019 at 18:11

   Nu får jag erkänna att jag till och med fick googla Eremitaget. Hade ingen aning om vad det var faktiskt. Wasa skulle säkert imponera på mig också. Däremot har Taj Mahal inte haft någon dragningskraft på mig, men man vet ju aldrig hur man känner när man står där. Petra vill jag verkligen se men tror inte det kan mäta sig med Colloseum. Däremot hade jag helt missat Pompeji. Det seglar absolut upp på listan tillsammans med pyramiderna. Var ju supernära förra året när kryssningen la till i Neapel. Vi hade planerat att åka ner och så satte min mage stopp för allt och jag låg kvar på båten 🙁

   Reply
 • TravelAnna
  16 maj, 2019 at 09:28

  Vilket intressant inlägg! Som du säkert förstår så känner jag igen mig angående Manhattan skyline. Fast den numera är ”vardagsmat” för mig, haha, blir jag ändå fylld av pirr när jag ser den. La Sagrada Familia är också imponerande, likaså Colosseum. Kanske skriver ett eget inlägg på samma tema!

  Reply
  • corneliatoneri
   16 maj, 2019 at 18:08

   Tack 🙂 Vore superkul om du skrev din variant 🙂 Jag som var så säker på min sak när jag skrev att jag bara har pyramiderna kvar har redan fått ett par ögonöppnare. Kanske finns några fler ställen ändå. Men just Manhattan undrar jag om man någonsin vänjer sig helt vid. Den är speciell och är den till och med speciell för dig. Då ÄR den speciell 🙂

   Reply
 • Renate Herzig
  19 maj, 2019 at 17:09

  Har sett både pyramiderna o kinesiska muren. Colosseum och Sacre coeur o Manhattan 🙂

  Det som oftast gör mig mållös är de ställena man kommer till som man inte förväntar sig något av …
  Tex Kyrkan på torget i Krakow …. heeeelt fantastiskt blått tak med stjärnor .
  Helt oväntat …
  Jag älskar Athen med den moderna staden på ena sidan o Akropolis på den andra .. den kontrasten är otroligt cool .
  Eller det thailändska paviljongen i Ragunda…

  Tack för tipset på Palma drar dit om 2 veckor o lovar att titta in i kyrkan 😉

  Reply
  • corneliatoneri
   19 maj, 2019 at 17:12

   Ja gör det! Hoppas du gillar upplevelsen ?

   Aten får segla in på min lista bredvid pyramiderna också. Tror jag skulle älska det!

   La Sagrada Familia var lite sådär oväntat för mig. Hade dålig koll och förväntade mig nog en kyrka som alla andra!

   Trevlig resa till Mallis ???

   Reply
 • Jossus Travelpics
  24 maj, 2019 at 20:09

  Om jag skulle välja 5 platser som gjort mig mållös skulle det bli:

  Akropolis. En så historisk plats och till på köpet fantastisk utsikt över Aten.
  Hallstatt. En liten alpby i Österrike med utsikt över en sjö och berg. Dessutom är byn full av gulliga hus.
  Moskén i Abu Dhabi. Kändes som jag hade förflyttats in i filmen Aladdin, och så stort det var.
  Recoleta. Kan låta konstigt att bli mållös av en kyrkogård, men i Buenos Aires är allt möjligt.
  Eagle Beach. En paradisstrand på Aruba med turkost vatten och sand som kändes som mjöl.

  Reply
  • corneliatoneri
   25 maj, 2019 at 17:02

   Vilka fantastiska platser.
   Aten är jag också jättesugen på att åka till och Hallstatt såg jag ett reportage om på Gone Camping helt nyligen. Såg magiskt vackert ut!
   Tack för inspiration ??

   Reply

Leave a Reply