Meny
Reseinspiration / Resor

Flygbolag jag flugit med – listan

I tider när ord som flygskam, tågskryt och kanske till och med smygflygande är vår vardag (tack Resamedvetet för lite nya begrepp) passar det sig kanske inte att lägga upp ett inlägg med flygbolag jag flugit med – listan. Men om man inom loppet av åtta dagar kommer att addera tre nya flygbolag på listan som hittills består av åtta (tror jag) och dessutom äntligen blivit av med sin flygrädsla, då måste man få berätta om det tycker jag.

För bara några år sedan, säg två, hade jag inte en tanke på hur många bolag jag flugit med. Än mindre vilka flyplansmodeller det varit. Vet ni vad, jag ska erkänna. Det var inte alls längesedan jag inte kände till namn eller begrepp som Boeing, Embraer eller Airbus. Jag trodde att alla flygplan var av samma märke bara lite större eller lite mindre beroende på hur långt det skulle flyga. Så det var dagens bekännelse.

Flightspotting

Sedan började jag flightspotta på hobbynivå tillsammans med min sambo. Lärde mig både namnet på flygplanstillverkare och modeller på de respektive. Och i takt med att jag även jobbade aktivt för att få bort min flygrädsla har jag successivt lärt mig mer och mer. Jag utger mig inte för att kunna massor. Jag kan inte ens alltid med blotta ögat se skillnad på en Airbus och en Boeing (om det inte är en 380 eller 747).

Antal länder blev antal flygbolag

Så för en tid sedan kom det sig att jag listade hur många länder jag besökt och att jag ligger rejält i lä. Min bloggkollega Dryden kommenterade om sin målbild på antal länder och antal flygbolag till en viss ålder och på den vägen är det. Jag var tvungen att fundera på hur många flygbolag jag har på min lista.

Några oklara flygbolag

Det kan finnas luckor i listan. Jag kan ha flugit med bolag jag inte minns under de år jag alltså trodde att alla flygplan såg likadana ut och var av samma märke. Då gav jag inte minsta uppmärksamhet på det som kallades flygbolag. Men vid närmare eftertanke så tror jag att jag har ganska bra koll och här kommer de utan någon närmare inbördes ordning.

Flygbolag jag flugit med – listan

Thomas Cook

Thomas Cook
Thomas Cook med den gamla målningen från 2016

Som en frekvent Vingresenär är detta lite av hemmaflyget. Bara de senaste tre åren har vi flugit med dem till Gran Canaria, Turkiet och Rhodos två gånger. Det känns alltid hemma att gå ombord på ett Thomas Cook-plan

My travel

Om flygbolaget har bytt namn då får man räkna det som två olika eller hur? Och i så fall så måste väl My travel räknas som näst på tur att vara hemmaflyget. Innan det blev Thomas Cook flög jag flera gånger med dem. En av gångerna var 2007 och från den resan är bilden som inleder detta inlägg.

Premiar

Och om det skulle vara så att det har bytt namn ytterligare en gång. Då måste man väl få räkna det en tredje gång, eller hur? När jag åkte på min första charter med Ving då hette flygbolaget Premiar.

SAS

SAS på väg till New York

Nog för att jag kan kalla Thomas Cook, My travel och Premiar mina hemmaflyg men det som ändå är det svenskaste bolaget av dem alla är väl SAS. Och självklart har jag flugit SAS. Alltifrån långresor till New York och Los Angeles till fakiren och det lilla propellerplanet från Kallinge till Stockholm. Det känns alltid hemma att komma in i ett SAS-plan.

Finnair

Det fanns en tid då jag flög Finnair nästan lika ofta som SAS. Företaget jag arbetade för hade huvudkontoret i Finland och resorna var många. Det var några år sedan nu och jag ska inte säga att jag minns så mycket av de där resorna. Troligen för att workaholicen i mig hade fokus på allt annat än just flyget. Och nej, på den tiden var jag inte flygrädd.

Norwegian

Norwegian
Homebound efter några dagar i Dubai

Norwegian utmärker sig på listan. Med våra norska grannar har jag flugit till både Barcelona och Dubai. Men som enda flygbolag innehar de också platsen på listan som det bolag där jag också har klivit av ett plan innan det ens hunnit lyfta. Därmed kan jag inte säga att jag har flugit till Malaga med dem. Mer om den historien kan du läsa här.

TUI

Här får ni rätta mig om jag har fel, men egentligen heter väl inte flygbolaget TUI utan Thomson. I alla fall hette det det när vi flög till Thailand med dem i januari 2018. Men på planet stod det faktiskt TUI. Ersättningen när vi blev ett dygn försenade fick vi dock av Thomson.

Lufthansa

Lufthansa
Vrålåket mellan Los Angeles och Frankfurt

Här kan jag ha glömt eller missat någon flight från mitt tidigare liv men senast jag flög Lufthansa så bar det av till LA i november 2018. Det var då 380 blev 340. Som sen blev 380 på hemvägen. Men det har jag inte ens berättat om inser jag när jag skriver det.

Thai och Cathay eller både och? Vem vet?

När jag 1999 tog i från tårna och åkte på min allra första utlandsresa som inte gick till Danmark så åkte jag till Sri Lanka och det har jag berättat mer om här. Jag minns att vi åkte via Köpenhamn och landade i Bangkok innan vi åkte vidare till Colombo och minns jag inte fel så åkte vi sedan direkt från Colombo till Frankfurt innan vi åkte vidare till Köpenhamn.

Jag har absolut för mig att vi åkte med Thai en av resorna, av en enda anledning att jag tror mig minnas att det var lila. Förra sommaren rotade jag i minneslådorna och hittade biljetter och bagagetaggar. Jag hade en förhoppning om att efter mitt nyvunna intresse för flyg och bolag kunna konstatera ungefär vilken flygplanstyp jag åkt med. Döm om min förvåning när det trillar ut en servett från Cathay. Kanske har jag åkt med dem, kanske inte. Kanske kan jag med hjälp av flightnummer hitta fakta, eller inte. Det är trots allt 20 år sen.

Nu adderar jag tre flygbolag till

Nästa vecka åker vi jorden runt och då kommer antalet flygbolag jag flugit med – listan att öka. Resrutten är Stockholm – London, London – San Francisco, San Francisco – Singapore, Singapore – Doha, Doha – Stockholm.

Mellan London och San Francisco åker jag för första gången med Virgin Atlantic. San Francisco – Singapore åker vi med United Airlines flight UA1 och hela vägen mellan Singapore och Stockholm med mellanlandning i Doha är det Qatar. Alltså tre nya flygbolag. Och troligen även flera olika nya flygplansmodeller för mig.

Räknar du antal flygbolag du rest med som andra (eller kanske du) räknar länder? Hur många har du åkt med? Och vilket var bäst? Skriv gärna en liten kommentar här nedan. Kanske har du redan skrivit ett inlägg om det, länka i så fall.


Gillade du Flygbolag jag flugit med – listan? Då kanske du vill läsa fler av mina listor. Klicka dig i så fall vidare hit.

Och så till sist, en liten uppmaning att följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du läser mina tankar.

3 Comments

 • Ann Beutler
  20 maj, 2019 at 08:19

  Har faktist aldrig tänkt på att räkna flygbolag ..det kan man såklart göra. Har ingen aning om hur många det har blivit runt 30 skulle jag kunna tänka mig. Flyga inrikes i Nord och Sydamerika innebär ibland en del mindre bolag, likaså i Asien
  Jag räknar länder och tror det är 51 el 52 nu.

  Reply
 • Ann-Louise
  26 maj, 2019 at 23:08

  Hm… jag har inte räknat flygbolag hittills men kanske måste börja göra det nu… Gillar ju att göra listor av olika slag. Räknade ganska snabbt ut att jag flugit med 16 olika bolag. Eventuellt är det 18, det är två amerikanska bolag som jag tror att jag flugit med men det är många år sedan så jag minns inte helt säkert.

  Reply
  • corneliatoneri
   30 maj, 2019 at 07:27

   Vilken koll du har ändå. Hälsningar från en Qatar-flight ??

   Reply

Leave a Reply