Meny
Reseinspiration / Resor / Skåne / Svenska resmål

Stäket – restaurangtips i Lund

Stäket. Smaka på ordet. Vad skulle du tro att det var om du inte hade en aning? Själv erkänner jag att jag nog snarare skulle gissa på någon typ av stockholms-slang än ett restaurangtips i Lund jag verkligen måste dela med mig av.

Det råder inte brist på restauranger i Lund och när vi i måndags kväll skulle välja någon tappade jag ganska snart tålamodet på TripAdvisor. Jag är inte personen som orkar scrolla igenom sida upp och sida ner. Och speciellt inte när jag är hungrig. Istället var det på Instagram som min kära kollega hittade en restaurang som jag först inte trodde så mycket på. Men som sedan skulle visa sig vara en riktig pärla. Stäket mina vänner. Stäket.

Italienskt kök

Italienskt kök utlovades och redan när jag spanade in pastarätterna hade jag bestämt mig. När jag scrollade ner till pizzan visste jag att det inte spelade någon roll om så kungen hade bokat hela stället. Jag skulle äta där.

För mig blev valet enkelt. En Salame al Tartufo-pizza. Med ricotta och tryffelkräm, färska körsbärstomater, tryffelsalami och basilika. Och så valde jag att få den bianca. Alltså med parmesankräm och mozzarellaost istället för tomatsås eftersom jag inte är så förtjust i just tomatsåsen. Det önskar jag att man kunde få på fler restauranger. Himmel vilken smakupplevelse det var.

Salame al tartufo, Stäket

1500-talshistoria

Men det är inte bara maten som är fantastisk på Stäket. Lokalerna restaurangen ligger i andas historia. Huset är byggnadsminnesmärkt och har funnits sedan 1500-talet. På den tiden ägdes huset av en av nordens rikaste kvinnor Görvel Fadersdotter Sparre och huset är också känt som Fru Görvels hus. Från början sägs de båda röda tegelbyggnaderna ha varit en och samma men någon gång genom åren har man separerat byggnaderna.

Stäket

Mat och atmosfär på Stäket

Traska upp för den lilla trappan och böj lite lätt på nacken innan du kliver in genom den låga dörren. Vandra sedan trappan upp in i den härliga matsalen. De många åren som huset har på nacken ger smakupplevelsen ytterligare känsla. Och den magnifika pizzan avnjuts tillsammans med en rejäl dos funderingar och tankar på vad som genom åren har hänt i dessa lokaler.

Stäket
Stäket
Stäket

Stäket – missa inte Lunds godaste pizza

Det är möjligt att jag inte borde uttala mig exakt såhär men hade jag varit du så hade jag inte missat Lunds godaste pizza om jag var på besök.

Om jag har testat någon annan av Lunds pizzor? Kanske inte. Men det kan omöjligt bli så mycket bättre än på Stäket.


Och så till sist, en liten uppmaning att följa Lite mera rosa på Facebook för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du läser mina tankar.

2 Comments

 • FREEDOMtravel
  18 maj, 2019 at 10:37

  Jag tror inte att jag varit på Stäket, men har hört om stället under uppväxten, eftersom jag kommer från Lund 😉

  Reply
  • corneliatoneri
   19 maj, 2019 at 16:32

   Då kan jag varmt rekommendera ett besök nästa gång du är i hemstaden ?

   Reply

Leave a Reply