Meny
Reseinspiration / Resor

Solo travel trendar 2019

Det är inte utan att man känner sig lite ”inne” när man på sitt livs första utlandsresa på egen hand i stort sett blir överöst med information om att trenden 2019 verkar bli så kallad solo travel, alltså att resa på egen hand.

En av våra allra största resebloggare, Charlotte på readyfortakeoff.se har gjort det länge och har det som sin nisch och för några dagar sedan fick jag i flödet på Facebook upp reklam från Ving om deras ”ensamresor”, Ving Solo. Något jag inte tidigare har sett men som det visar sig att företaget har haft i flera år. TUI däremot har inget motsvarande. Jag har vid flera tillfällen tittat efter resor för att dra iväg på egen hand. Men när det gäller charter har det tidigare känts som att det varit anpassat för att åka flera, minst två. Och tydligen inte heller helt lätt att hitta även om det funnits.

Trendspaning 2019

I SAS-magasinet Scandinavian travler´s nummer för dec18/jan19 som finns att läsa på just SAS ägnas en hel avdelning åt resetrender 2019. En av dem är alltså solotravelling.

Utan att ha några som helst vetenskapliga bevis för uttalandet så tror jag kanske inte att ensamresandet är ämnat för alla. Och vill man resa ensam då vet man det. Då känner man det i ryggmärgen. Jag vet inte hur länge jag har kunnat tänka mig det men jag vet med bestämdhet när jag första gången aktivt tänkte på det. Min vän och tidigare frisör Maria brukade titt som tätt efter en intensiv jobbperiod packa väskan full av pocketböcker, en och annan bikini och det nödvändigaste och dra iväg till Thailand – själv! Det var med skräckblandad förtjusning jag hörde hennes berättelser i början.

Det tog ett tag innan jag förlikade mig med tanken att dra iväg ensam. Men när jag väl gjorde det så har tanken fastnat. Och nu sitter jag här, i Paris, på min allra första resa på egen hand. Jag kan absolut tänka mig att resa ensam fler gånger men jag vill inte bara resa ensam. Ändå finns det något som lockar med tanken att packa en väska och dra iväg bara me, myself and I. Ligga på stranden i Thailand och plöja ljudböcker eller vandra 80 mil på Camino de Santiago i norra Spanien.

Läs mer: Reseberättelserna från mina resor på egen hand till bland annat Paris, New York och Gent.

Resa ensam eller på egen hand?

Och om jag någonsin haft något tvivel på att jag skulle gilla det så har jag fått svaret nu. Att resa ensam är inte att resa ensam, det är att resa på egen hand men det öppnar å andra sidan upp för så mycket mer än om du rest på tu man hand. Kontakter och dialog som du troligen missat om du inte varit själv.

Enligt Hostelworld ´s statistik är det främst kvinnliga turister som står för den nya trenden. Och bland destinationerna som är populärast på egen hand bland kvinnor hittar vi i tur och ordning:

 1. Cuba
 2. Nicaragua
 3. Sydafrika
 4. Bulgarien
 5. Guatemala

Sannerligen en brokig samling ställen där Sydafrika definitivt hamnar i topp på min lista över resemål jag önskar besöka. Men då får jag nog vackert ta med mig sambon som också har resemålet högt på sin lista.

Så – solotravelling. Hiss eller diss? Jag har ju redan gjort min röst hörd, men vad säger du?


Läs mer: Att åka tillbaka eller uppleva nytt?

1 Comment

 • Lindha Älenmark
  6 december, 2018 at 22:45

  Hiss! Jag tycker det är coolt när man hör att någon reser själv. Det ska jag med prova en vacker dag 🙂

  Reply

Leave a Reply