Världen ur olika perspektiv – hur ser din jordglob ut?

IMG_8490.jpg

I ett magasin på 12 000 meters höjd dyker det plötsligt upp en karta som får mig att fundera.

Jag är så gammal att jag tydligt minns hur det fanns olika neddragbara rullar uppe i taket framme vid katedern i klassrummet. Läraren hade en speciell grej som han kunde dra ner dem med. Som en pekpinne fast med en krok i ena änden. Och det fanns många rullar att välja mellan minns jag och läraren tog ofta fel. En helt vit för när man skulle visa overheadbilder, jo minsann. Riktigt hightech. Och en för världskartan. Men det fanns fler. Vad det var på dem kan jag inte minnas nu, kanske någon som vet som kan stilla min nyfikenhet och fylla i mitt dåliga minne. Och finns sådana där kartor idag?

Europa – världens mitt?

Hur som helst. Världskartan. Den som åkte ner på geografilektionerna. Minns ni den? Med Europa och Afrika i mitten. Syd- och nordamerika till vänster och Asien till höger.

Liksom man i tidernas begynnelse trodde att jorden var universums mitt och att de övriga planeterna snurrade runt oss är de kartor vi får oss till livs från unga år skapade på det sättet att Europa hamnar i mitten. Men det är ju naturligtvis bara för oss i Europa och Afrika.

I USA hittar barnen de båda amerikanska kontinenterna i mitten och i Asien har vi i Europa degraderats till världsdelen lite till vänster i bild. Detta året har jag haft en kalender tillverkad i Sydkorea (det finns en förklaring till det, jag lovar, och den hittar ni här). Och kartan i den kalendern visar att jajamensan så är fallet.

IMG_8902

Världens längsta flygning över nordpolen

När världens längsta flygning gjordes för första gången den 11 oktober i år gick den från Singapore till New York. 19 timmar tar det att flyga och på vägen tillbaka från New York till Singapore låg vindarna så att den allra förmånligaste rutten gick i princip rakt över nordpolen. Från New York upp över nordpolen och ner över Asien till Singapore. Då är det inte många av de världskartor som vi har i klassrummen runt om i världen som har mycket att komma med. Jag följde flygningen på Flightradar24 och det var nästintill omöjligt att ens förstå rutten. Ett tag var planet nära på utom synhåll då inga platta kartor kan återge rutten på ett vettigt sätt.

Att resa är att upptäcka världen men också att förstå att världen ses så olika beroende på var vi befinner oss. För att tänka sig att rutten ovan som är den längsta flygningen när den åker från Singapore till New York åker över Stilla havet är ju nästan omöjligt. Det finns ju nästan inte med på våra kartor här i Europa. Det är ju liksom på baksidan av jordgloben. Medan så inte alls är fallet om du tittar på en karta ifrån USA, då blir den rutten plötsligt den absolut mest logiska.

Karta amerika

En annan lite rolig karta jag sprang på på nätet är en karta där man experimenterat med att vända den upp och ner. För oss är det ju självklart att norr är uppåt och söder neråt, men hur ser världen ut upp och ner?

Upponer

Det mina vänner var dagens tankeställare för lite mera rosa.
Hur ser din värld ut? Och hur ser din värld ut när du tänker dig dina resor över jordklotet?


Läs också fler inlägg från hjärtat

2 svar till “Världen ur olika perspektiv – hur ser din jordglob ut?“

  1. marianorrgard skriver: Svara

    Intressant det där hur man kan uppfatta världskartan på olika sätt. Kommer inte ihåg vad den kartan kallades, men jag har sett en variant där länderna sägs ha rätt proportioner i förhållande till våran ”missvisande” karta.Då blev plötsligt länder som t.ex. Indien så mycket större, och USA och Europa krympte betydligt.

    1. corneliatoneri skriver: Svara

      Åh. Den kartan såg jag faktiskt när jag gjorde research för detta inlägget. Otroligt spännande.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.