Meny
Personligt / Reseinspiration / Resor / Vardagsfunderingar

Världen ur olika perspektiv – hur ser din jordglob ut?

I ett magasin på 12 000 meters höjd på väg till Paris dyker det plötsligt upp en karta som får mig att fundera. Fundera på världen ur olika perspektiv.

Jag är så gammal att jag tydligt minns hur det fanns olika neddragbara rullar uppe i taket framme vid katedern i klassrummet. Läraren hade en speciell grej som han kunde dra ner dem med. Som en pekpinne fast med en krok i ena änden. Och det fanns många rullar att välja mellan minns jag och läraren tog ofta fel. En helt vit för när man skulle visa overheadbilder, jo minsann. Riktigt hightech. Och en för världskartan. Men det fanns fler. Vad det var på dem kan jag inte minnas nu, kanske någon som vet som kan stilla min nyfikenhet och fylla i mitt dåliga minne. Och finns sådana där kartor idag?

Europa – världens mitt?

Hur som helst. Världskartan. Den som åkte ner på geografilektionerna. Minns ni den? Med Europa och Afrika i mitten. Syd- och Nordamerika till vänster och Asien till höger.

Liksom man i tidernas begynnelse trodde att jorden var universums mitt och att de övriga planeterna snurrade runt oss är de kartor vi får oss till livs från unga år skapade på det sättet att Europa hamnar i mitten. Men det är ju naturligtvis bara för oss i Europa och Afrika. Det går ju att se på världen ur olika perspektiv.

I USA hittar barnen de båda amerikanska kontinenterna i mitten och i Asien har vi i Europa degraderats till världsdelen lite till vänster i bild. Detta året har jag haft en kalender tillverkad i Sydkorea (önskar någon en förklaring på det kan ni hojta till). Och kartan i den kalendern visar att jajamensan så är fallet.

Världens längsta flygning över nordpolen

När världens längsta flygning gjordes för första gången den 11 oktober 2018 gick den från Singapore till New York. 19 timmar tar det att flyga och på vägen tillbaka från New York till Singapore låg vindarna så att den allra förmånligaste rutten gick i princip rakt över nordpolen. Från New York upp över nordpolen och ner över Asien till Singapore. Då är det inte många av de världskartor som vi har i klassrummen runt om i världen som har mycket att komma med. Jag följde flygningen på Flightradar24 och det var nästintill omöjligt att ens förstå rutten. Ett tag var planet nära på utom synhåll då inga platta kartor kan återge rutten på ett vettigt sätt.

Att resa är att upptäcka världen men också att förstå att världen ses så olika beroende på var vi befinner oss. För att tänka sig att rutten ovan som är den längsta flygningen när den åker från Singapore till New York åker över Stilla havet är ju nästan omöjligt. Det finns ju nästan inte med på våra kartor här i Europa. Det är ju liksom på baksidan av jordgloben. Medan så inte alls är fallet om du tittar på en karta ifrån USA, då blir den rutten plötsligt den absolut mest logiska.

Karta amerika
En amerikans världskarta

En upp och nervänd värld – bokstavligt talat

En annan lite rolig karta jag sprang på på nätet är en karta där man experimenterat med att vända den upp och ner. För oss är det ju självklart att norr är uppåt och söder neråt, men hur ser världen ut upp och ner?

Upponer
En upp och nervänd karta

Det mina vänner var dagens tankeställare för lite mera rosa.
Hur ser din värld ut? Och hur ser din värld ut när du tänker dig dina resor över jordklotet? Har du tänkt på att det går att se på världen ur olika perspektiv?

IMG_8490.jpg

Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

10 Comments

 • marianorrgard
  9 december, 2018 at 22:03

  Intressant det där hur man kan uppfatta världskartan på olika sätt. Kommer inte ihåg vad den kartan kallades, men jag har sett en variant där länderna sägs ha rätt proportioner i förhållande till våran ”missvisande” karta.Då blev plötsligt länder som t.ex. Indien så mycket större, och USA och Europa krympte betydligt.

  Reply
  • corneliatoneri
   9 december, 2018 at 22:10

   Åh. Den kartan såg jag faktiskt när jag gjorde research för detta inlägget. Otroligt spännande.

   Reply
 • Malin Lundskog
  21 juli, 2019 at 20:03

  Men … det enda jag kan tänka på nu är vad sjutton det var på de andra neddragbara kartorna … Var det typ sånt som jord- skogsbruk? Växter? Klimatzoner … Hade glömt bort dem och den där pinnen med krok. Och att man ibland fick hjälpa till och dra ner. DET var stort!!!

  Men spännande också, med perspektiven. Så självklart att Europa är i mitten liksom 😉

  Reply
  • corneliatoneri
   24 juli, 2019 at 21:01

   I know! Visst är det irriterande att inte komma på. Men Klimatzoner tror jag att du kan ha rätt i. Jag är inne på lite geologiska saker med berggrunder också men jag vet inte riktigt.
   Däremot är det nog nyttigt att tänka på att inte Europa är i mitten för alla.

   Reply
 • sandifighter
  22 juli, 2019 at 14:54

  Jag minns inte heller vad det var mer för kartor, fick till och med googla, antar att jag inte fick fram rätt sökord och där fastnade jag på ditt inlägg haha
  Spännande med olika länder och deras perspektiv på kartor ? visste inte att det kunde skilja så ?

  Nu ska jag försöka leta vidare ??

  Reply
  • corneliatoneri
   24 juli, 2019 at 20:43

   Haha, va kul att du hamnade hos mig ändå 😀
   Säg till om du hittar vilka det var för jag kan verkligen inte komma ihåg. Men visst är det spännande att tänka på världen på så olika sätt.

   Reply
 • Lena - gott för själen
  22 juli, 2019 at 21:02

  Hehe, det var en intressant reflektion. Gillar att klura och tänka på allt möjligt, så det här inlägget var lite extra kul! Det känns ju liksom självklart att Europa är i mitten. Kul grej med kartan upp och ner.

  Kram Lena

  Reply
  • corneliatoneri
   24 juli, 2019 at 20:29

   Ja visst är det intressant. Den upp och nervända kartan kanske inte är så realistisk. Men just att ha olika världsdelarna i centrum är ju en annan sak. Och världen blir sig inte lik. Intressant att se världen som andra ser den.

   Reply
 • doroteadorrose
  23 juli, 2019 at 12:39

  Jag minns att det var många olika kartor beroende på vad man pratade om. Alltid lika intressant tyckte jag. När jag jobbade som lärare (gymnasielärare) så kändes det nästan högtidligt att dra ner den där kartan under lektionerna. Jag undervisade i religion så världskartan var relevant.

  Reply
  • corneliatoneri
   24 juli, 2019 at 20:26

   Ja just de där kartorna minns man med andakt 🙂 Men jag minns verkligen inte var det var på alla dock 🙂

   Reply

Leave a Reply