Meny
Lappland / Resor / Svenska resmål

Varifrån ser man Lapporten? Och kan man se Lapporten från vägen?

Undrar du precis som jag gjorde var man kan se Lapporten? Då har du kommit rätt. I somras gjorde mitt första besök i Lappland och runt Kiruna och Abisko. Och Lapporten var en av de absolut första sakerna jag skrev upp på att-uppleva-listan. Jag hade på något sätt föreställt mig att man behövde ta sig an både flera mils vandring och kanske en och annan snösko för att se den. Varifrån ser man Lapporten och kan man se Lapporten från vägen? Det hade jag inte i min vildaste fantasi trott. Men så är faktiskt fallet även om det finns bra mycket vackrare platser att se den ifrån. Här kommer mina bästa tips på var du kan se Lapporten utan att gå ett enda steg på en vandringsled eller på ett fjäll.

Jag inser att det nu kan låta som att jag skulle vara emot att vandra eller ta mig ut i naturen. Men så är inte fallet. Jag älskar ju att vandra. Däremot funderade jag exakt på hur otillgängligt Lapporten låg. För inte på en endaste av de bilder jag har sett har jag sett ens minsta lilla tillstymmelse till väg i närheten. Döm därmed om min förvåning när jag för första gången stod öga mot öga med Lapporten på STF Abiskos parkering. Jag kunde på fullaste allvar inte tro att det var sant och det var lite av ett antiklimax.

Kan man se Lapporten från vägen? Svaret är ja.

Jag hade målat upp en bild för min inre syn hur det skulle vara och kännas när jag för första gången kunde blicka upp och se Lapporten. Jag var ganska säker på att det till och med skulle bli lite känslosamt. Storslaget. Förundransfullt. Jag älskar för övrigt det ordet. Förundran. Men det får bli ett annat inlägg.

Ni har kanske vid detta laget listat ut att mitt första möte med Lapporten blev allt annat än storslaget och känslosamt. Förundransfullt möjligen. Men på ett helt annat sätt än vad jag hade tänkt mig.

Under våra dagar i Kiruna runt midsommar 2021 hade vi hyrt bil och en av utflykterna vi skulle göra var en roadtrip längs med E10 mot Narvik, eller ja Riksgränsen då eftersom Norge är stängt. Jag hade förberett mig och frågat min resebloggarkollega på dryden.se var jag allra bäst såg Lapporten. Och jag hade fått koordinater och tips.

Mitt första möte med Lapporten

Jag var så inställd på att mitt första möte med Lapporten skulle ske där vid den där lilla stranden som Daniel hade tipsat om. Och enligt googlemaps var det en bit kvar. Vi skulle hinna stanna till både vid Silverfallet och nu Abisko turiststation för lite lunch först. Så vi svänger av. Hittar efter mycket om och men en parkering och är på väg mot turiststationen när jag av någon anledning vänder mig om. Och där – på andra sidan vägen – nästan bokstavligt talat, är den.

Nu visar det sig vid närmare undersökning att den är någon mil bort. Men ändå. Där är den. Jag kan inte riktigt tro att det är sant. Att den ligger där så tillgänglig. Att detta är mitt första möte med Lapporten. Jag stammar fram:

”Nämen, nämen, nämen, är det inte, är det inte…”

Kanske ville jag inte riktigt tro att det var den. Utan Lapportens mindre kända tvilling. Men jo då. Där var den. Så svaret på frågan kan man se Lapporten från vägen är därmed ett rungande ja. Även om jag faktiskt rekommenderar att se den från en annan plats än parkeringen vid Abisko Turiststation.

Här vid parkeringen finns dock lite olika verktyg för att spana lite närmare på både Lapporten och andra kända platser som går att se härifrån och det kan skapa åtminstone ganska häftiga foton. Som det här nedan.

Så varifrån ser man Lapporten då?

Se Lapporten från Silverfallet

Mitt andra möte med Lapporten skedde bara en stund senare från en annan plats vi hade planerat att besöka men där jag inte heller visste att man kunde se Lapporten. Vid Silverfallet ett vackert vattenfall precis intill E10 strax efter Abisko på vägen mot Björkliden.

Den stora behållningen här var så klart just Silverfallet men du har också en vacker vy över Lapporten.

Såhär hittar du till Silverfallet (kartan öppnas i googlemaps)

Där jag hade planerat att få mitt första möte

En liten bit längre fram på E10 strax innan Björkliden kommer vi så till den plats där jag trodde vi skulle mötas för första gången. Den där platsen Daniel på dryden.se hade tipsat om. En avskild liten stenstrand i en vik av Torneträsk med en underbar vy över Lapplands mest förevigade motiv.

Absolut den lugnaste platsen. Jag skulle rekommendera dig att ta med dig kaffetermosen och valfri fika och slå dig ner en stund. Själv var jag nog mest chockad när jag väl kom hit. Chockad över hur tillgängligt allt var. Men positivt chockad. Du svänger in där det är skyltat Rallarkyrkogård/Tornehamn och går sedan 100-talet meter från parkeringen.

Såhär hittar du dit. Kartan öppnas i googlemaps och all cred för platsen tilldelas Daniel på dryden.se

Se Lapporten från din roadtrip söderut på E10

Jag skulle inte säga att jag tror att man någonsin skulle kunna se sig mätt på vyn över Lapporten. Men med min inställning att det skulle vara svårtillgängligt blev det nästan lite komiskt när vi vände bilen i Riksgränsen och for tillbaka till Kiruna. För då känns det bitvis som att du faktiskt är på väg rakt in i Lapporten. Och i flera mil kunde jag sitta och beskåda den där vyn som jag så länge längtat efter. Och jag njöt till fullo.

Längs med E10 finns det många parkeringsfickor på båda sidorna av vägen för att stanna och föreviga alla de enastående vyer som landskapet bjuder på. Torneträsk på ena sidan vägen och fjällen på den andra med Malmbanan precis på kanten. Det är så man får nypa sig i armen så vackert är det.

Men vill du se Lapporten då rekommenderar jag ändå att du tar dig tid att inte bara stanna intill vägen. Utan ta dig ner till Silverfallet eller den lilla viken jag nämner ovan. Det är helt klart värt det.

6 Comments

Leave a Reply