Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Rimforsa strand – en östgötsk pärla med värdskapet i fokus

”Vår filosofi kan sammanfattas i ett ord – värdskap! Vi brinner för mötet med våra gäster, för ett varmt välkomnande och en givande vistelse”. Så lyder det ganska in-säljande budskap jag hittar när jag gör lite research om Rimforsa strand innan jag ska checka in för en dags jobb i april 2021. Det låter jag bra tänker jag, men kan det verkligen skilja sig så mycket? Det enhälliga svaret såhär i efterhand är ja. Jag checkade alltså in för en dags kontor som blivit vanligt att konferensanläggningar erbjuder i dessa tider. Bland annat har jag testat på både Villa Fridhem och Quality hotel The Box tidigare. Nu hinner jag inte mer än få bekräftelsemailet från Rimforsa strand innan jag kan börja ana vad de menar med värdskap.

Rimforsa strand ligger i den lilla orten med samma namn drygt tre mil söder om Linköping i Kinda kommun. Denna delen av Östergötland kallar man ofta sjölandskapet. Här ligger flera olika sjöar, Järnlunden, Åsunden och Ämmern på ett pärlband. Alla sammanbundna av Kinda kanal. Och just här ligger Rimforsa strand vid sjön Åsunden.

Välkommen – Du är väntad på Rimforsa strand

Det ska visa sig vara genomgående ordval just det där, du är väntad, men det vet jag inte när jag tar emot bekräftelsen att jag är välkommen till Rimforsa strand för en dags check in kontor. I det ingår förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika. Och även om jag vet att jag säkert inte är den enda som är väntad så känner jag mig lite extra välkommen.

Några dagar senare kör jag in med bilen genom grindarna mot det vackra huset och möts av exakt samma budskap. Det är genomgående och genomtänkt.

Rimforsa strand och historien

Det sitter en hel del historia i väggarna här. Både kvinnohistoria och delvis lite mer makaber brottshistoria. I alla fall indirekt.

Innan dagens huvudbyggnad stod färdig 1911 fanns på platsen ett turisthotell som byggdes i början av 1900-talet och sedan brann ner 1910. Under en tid drevs hotellet av krögaren Johan Andersson Ander. Han blev 1910 den siste att avrättas i Sveriges och faktiskt den enda brottsling som avrättades med giljotin. Så lite indirekt rymmer Rimforsa strand brottshistoria.

Det det verkligen rymmer är kvinnohistoria. Marken och det som är dagens Gammelgård hette tidigare Torsviks gård och här drev Fredrika Bremerförbundet mellan åren 1907 och 1962 ett av Sveriges första lanthushållningsseminarium. Det andra seminariet i Sverige som erbjöd högre utbildning för kvinnor. 779 lanthushållslärarinnor utexaminerads under de 55 år som utbildningen på gick. Efter skoltiden övertog Saab gården och hade den som sin kursgård innan den övergick i privat ägo så som det är nu.

Rimforsa strand idag 

2021 är Rimforsa strand en konferensanläggning likväl som ett fantastiskt mysigt hotell och en plats för total avkoppling. Oavsett om du vill njuta i sjöbastun, i en kajak på Åsunden, med en kanalkryssning på Kinda kanal eller med lite bubbel på rummet.

Det finns 41 rum på Rimforsa strand. Inget är det andra likt förutom när det gäller en sak. Inget av dem har TV. Här ska man umgås. Men du kan vara lugn, du har tillgång till WiFi om du vill streama och det finns en TV i ett av sällskapsrummen. Jag är däremot skeptisk till att du väljer att titta på den när du har den magiska utsikten över Åsunden du kan fokusera på.

Check in kontor på Rimforsa strand

Men åter till den där dagen i april när våren ännu inte tagit taget över temperaturen och jag checkade in för en dags kontor. Jag går andaktigt upp emot den vackra gula byggnaden och skjuter upp den stora dörren. Där innanför väntar en stor foaje med receptionsdisk. En klassisk svart griffeltavla välkomnar dagens konferensgäster. Och trots att det bara är lilla jag. Me myself and I finns mitt namn med på tavlan. Det är så det känns att känna sig väntad.

Jag får slå mig ner var jag vill i salongerna. Jag väljer noga en soffa i ett av hörnen med utsikt över sjön. Hur ska jag kunna fokusera på att jobba här? Men en stund senare är jag inne i dagens första videomöte. Min back-drop väcker uppståndelse hos mina kollegor och jag får berätta lite om dagens arbetsplats.

Jag är verkligen väntad

En stund senare kommer förmiddagsfikan till bordet ackompanjerad av en liten skylt med mitt lilla företagsnamn. Självklart skrivet i rosa. Det är något speciellt med eftertanken i varje liten detalj här. Det måste erkännas. Jag tror det stavas värdskap.

Lunch hittar du en våning ner i de vackra källarvalven. Det är trerätters. Förrättssoppa och varmrätt äter du i restaurangen. Efterrätt en våning upp i salongerna. Men innan jag tar plats i soffan igen tar jag en promenad ner till sjön och kikar på den mysiga sjöbastun. Det får bli en annan gång. Jobbet kallar.

Rimforsa strand – jag kommer tillbaka

Det är motvilligt jag strax efter 16 packar ihop mina pinaler och beger mig mot utgången. Får en pratstund om husets historia och ett välkommen tillbaka. Och jag kommer tillbaka. Till lugnet här vid sjön. Till de rogivande salongerna och vackra omgivningarna.

Är du ute efter återhämtning och lugn. Då kan jag varmt rekommendera Rimforsa strand. Du är väntad.

Hitta hit: Rimforsa strand (kartan öppnas i googlemaps)
Bokning och info: Mer om de olika paketen och annan info hittar du på hemsidan här.

2 Comments

Leave a Reply