Meny
Förträffliga Östergötland / Hotelltips / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Villa Fridhem – check-in-kontor på ett kungligt smultronställe

Precis intill Bråviken norr om Norrköping i Östergötland, inte så långt i från E4:an och inbäddad i Kolmårdsskogarna ligger Villa Fridhem. Idag är Villa Fridhem hotell och restaurang med konferensmöjligheter. Men när huset byggdes år 1909 var det som sommarresidens för Prins Carl och hans familj. Och som den kungafantast jag är måste jag naturligtvis berätta mer om just den historien innan vi går vidare till det Villa Fridhem med check in kontor jag besökte i mars.

Läser du detta inlägg senare än vad det är publicerat så har det hänt massor på Villa Fridhem som genomgår en omfattande men varsam renovering just nu. Allt är precis lika vackert men med en annan touch.

Prins Carl var son till Oscar II och bror till vår gamla kung Gustav V. Det är inte känt hur det kom sig att Prins Carl valde att bygga sommarhuset just här men han tillbringade flera barndomssomrar här i trakten. Hans mor Drottning Sofia hyrde nämligen lantstället Eriksberg vid sjön Skiren en bit från Villa Fridhem. Och det är också känt att Oscar den II besökte Stenkullen bara en bit bort. Den specialtillverkade sängen till den långe kungen står fortfarande kvar på Stenkullen.

Namnet Villa Fridhem kommer från att prinsen, som var styrelseordförande i Röda Korset, ville att detta skulle vara en fredens boning och därför valde man namnet Villa Fridhem.

En okänd prins med kända döttrar

Även om Prins Carl själv inte är vår mest kända kunglighet så blev flera av hans döttrar desto mer omskrivna. Prinsessan Astrid blev bara 30 år men är fortfarande en legend i sitt nya hemland Belgien. Astrid gifte sig med Kronprins Leopold av Belgien. Men hon hann bara var Drottning i ett år innan hon tragiskt omkom i en bilolycka 1935.

Prinsessan Märtha gifte sig med kronprins Olav och blev Drottning av Norge och tillika mamma till Norges nuvarande kung Harald. Har du sett Sofia Helin på SVT i Atlantic Crossing? Ja då kan du också mer om historien kring en av prinsessorna på Villa Fridhem.

1953 spenderade Carls fru Prinsessan Ingeborg sin sista sommar här på Villa Fridhem som sedan såldes till Östergötlands läns landsting. Som faktiskt är min arbetsgivare. I 35 år bedrevs det konvalescenthem här innan det 1987 blev privatägt. Sedan dess har det bedrivits hotellverksamhet i huset. Och sedan december 2020 har Villa Fridhem nya ägare som har för avsikt att varsamt modernisera med det kungliga arvet i fokus.

Check-in-kontor på Villa Fridhem

Det är där vi står när jag en torsdag i mars 2021 checkar in på Villa Fridhem för en dags check-in-kontor. Är det något pandemin har gett oss så är det snillrika idéer för företagen att få inkomster. Men även för oss hemarbetande själar att komma bort lite. Och jag ser verkligen fram emot att spendera en dag i de anrika rummen.

Renoveringen pågår för fullt och ingången är flyttad från den vanliga dörren med Prins Carls ståtliga emblem ovanför porten. Jag får erbjudandet att sitta i något av konferensrummen en våning upp men väljer istället att ta plats i den stora salongen. Här hänger porträttet av de tre prinsessorna som Prins Carl fick i födelsedagspresent 1934. Det speciella med målningen är att prinsessorna vid denna tiden bodde i tre olika länder. Konstnären fick helt sonika åka runt och måla tavlan där de befann sig och den tog därmed ett halvår att färdigställa. Det sägs att vad som än händer ska tavlan inte lämna Villa Fridhem.

Under dagen flyttar jag mig runt i matsalen, receptionsdelen och tillbaka till stora salongen för att avnjuta varje liten vrå. Jag mår oförskämt bra här på Villa Fridhem.

Läs också: Check in kontor på The Box hotel

Lunchpromenad ut till lekstugan

Från början var tanken denna dag att minimera antalet möten och maximera njutet. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Istället avlöser videomötena varandra och jag får skynda mig ut under lunchen för att överhuvudtaget hämta lite luft. Men också för att spana in en alldeles speciell lekstuga.

På tomten, precis intill det som sedan några år tillbaka är Prinsessan Estelles svit, ligger prinsessornas gamla lekstuga kvar. Jag får nycken och traskar ut med information om att det där ska finnas ett väl utrustat kök. Väl utrustat för att vara en lekstuga. Och jag kan bara hålla med.

Och det var inte vem som helst som lärde upp prinsessorna i den ädla kokkonsten. Det var matskribenten och hushållsläraren Jenny Åkerström. Hon ligger bland annat bakom flera välkända kokböcker, däribland Prinsessornas kokbok. Och det är i den man första gången hittar receptet på Grön tårta. En riktig favorit hos prinsessorna som sedan också döptes efter dem och blev Prinsesstårtan. Man kan alltså om man så vill säga att Prinsesstårtan föddes här på Villa Fridhem.

Maten i fokus på Villa Fridhem

Jag glömmer bort både tid och rum där i lekstugan och inser att jag måste rusa in för att hinna med lunchen innan nästa möte. Annars hade jag gärna tagit en tur upp till den närbelägna utsiktsplatsen också.

Istället slår jag mig ner på den vackra verandan i matsalen och bara njuter. För dagen är det en mycket god lax som serveras. Maten är ett stort fokus här på Villa Fridhem.

Eftermiddagens första möten tar jag återigen i stora salongen framför de stora fönstren som vetter ut mot trädgården och med Bråviken i horisonten. En stund in i mötet blir jag serverad eftermiddagsfika. Och jag förstår inte hur jag någonsin ska vilja jobba någon annanstans så bortskämd som jag blir här.

Ändå närmar sig klockan obönhörligen fyra och det är dags att checka ut och åka hemåt. Innan jag lämnar passar jag på att bläddra lite i den där kokboken med receptet på Grön tårta. Så blickar jag upp på de tre prinsessornas porträtt och tackar för idag. Det har sannerligen varit en arbetsdag utöver det vanliga

Vill du också checka in på Villa Fridhem, för en bit mat, check-in-kontor eller en avslappnande weekend? Då tycker jag att du kan klicka dig vidare till Villa Fridhems hemsida här.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

2 Comments

 • Annalena Magnusson Klok
  11 april, 2021 at 09:44

  Underbar berättelse som ger utrymme för egna funderingar <3

  Reply
  • Cornelia
   20 april, 2021 at 17:46

   Varmt tack för dina ord. Och härligt att du funderar vidare på egen hand.

   Reply

Leave a Reply