Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Simons Rosteri & Bageri – en caféoas i det historiska Linköping

Mitt emellan nytt och gammalt, fast nytt som ändå är gammalt och gammalt som är ännu äldre. Där ligger Simons Rosteri & Bageri. En av Linköpings café-stoltheter med plats i både White Guide och Linköpingsbornas hjärtan.

I ett av de allra äldsta kvarteren i Linköping, strax nedanför Hemslöjden i ett hus med anor från 1600-talet hittar vi Simons Rosteri & Bageri. 2016 slog man upp dörrarna efter omfattande men varsam renovering. Det blir ju så när man måste bevara det historiska arvet och just det är stort just här.

Snett emot Simons ligger Stenhusgården och tittar du lite noggrannare kan du på just det huset se hur den gamla sträckningen av Storgatan gick. Det huset ligger nämligen lite snett gentemot dagens dragning. Och det var så den gamla vägen gick.

Tar du dig rakt igenom Simons och ut på baksidan till uteserveringen närmar du dig de ännu äldre kvarteren. Här hittar man nämligen de små gränderna som fram till 1600-talet huserade den gamla Storgatan. Delar av just dessa kvarteren klarade sig mirakulöst ifrån den stora stadsbranden i Linköping 1700. Det är sannerligen historisk mark Simons huserar på och nu skriver man egen historia med galet goda kreationer i sitt bageriet.

Simons är ett populärt ställe. Det är fredagsmorgon och jag har bestämt mig för att slå mig ner och ta dagens första möten här. Trots att det inte är många minuter sedan de öppnade för dagen sjuder stället av liv. Ett gäng hantverkare väljer att ta morgonkaffet här och en bit bort har någon precis som jag slagit upp datorn och avnjuter kanske dagens första kopp java. Det är orättvist om jag uttalar mig om kaffet här, jag är ingen kaffekännare men jag vet att Simon är en kaffe-älskare av rang och att mycket kraft läggs ner på den perfekta rostningen.

Sugen på fler fikatips i Östergötland? Här hittar du fler tips i vårt landskap.

Med croissanter som för tankarna till L.A.

Personligen är mitt fokus på frukostcroissanten framför mig. Den som närmast får mig att tänka på Eggslut vid Venice beach i Los Angeles. Och det är en komplimang. Croissanten är fylld med äggröra, skinka och toppat med gräslök och är en fröjd för både ögat och smaklökarna ska det visa sig när jag hugger in.

Dörren öppnas och stängs i ett. Jag har valt att sätta mig vid ett litet bord precis bredvid ingången för att känna pulsen. Det finns fler sittplatser som troligen är lite lugnare längre in i lokalen. Och på bakgården och uteserveringen såklart. Men så långt har inte graderna gått för mig ännu denna fredag i mars.

Munkfredag och pizzaonsdag på Simons rosteri & bageri

Det är alltså fredag. I Simons värld är fredag inte komplett utan ordet munk före. Fredagar på Simons är munkfredagar. Precis som onsdagar är pizzaonsdag. Pizzan återstår ännu för mig att testa. Munkarna är avklarade. Testade med take-away. Goda men ganska mastiga – lite för mastiga för min smak men goda.

Hantverkarna har dragit vidare på jobb. Det lugnar ner sig något i den lilla lokalen. Det är inrett i mörkt trä och med rustika detaljer. Det känns att historien sitter  väggarna.

I White Guides rekommenderade lista har Simons fått betyget Mycket God Klass. Och det innebär att caféet ger ”en intressant och väl genomförd prestation på mycket hög nivå vad gäller dryck eller bakverk. Tillsammans med service, miljö och stämning ska gästen uppleva ett café som tillhör de bästa i sin del av Sverige.”

Jag kan inte annat än hålla med samtidigt som jag stänger ner datorn och drar vidare. En sak är säker. Jag kommer tillbaka.

Hitta Simons – adressen är Storgatan 39 G och kartan öppnas i googlemaps.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply