Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål

Jureskogs Mjölby – vägkrogen med den långsammaste fastfooden

Han fångar mig inte bara med burgaren herr Jureskog. För innan vårt nummer dyker upp på displayen och maten är klar att hämta sitter jag djupt försjunken i texten på pappret som täcker brickan vi fått när vi beställde. Historien om hur det kommer sig att Jureskogs första vägkrog ligger just där den ligger. I en relativt liten ort längs med E4:an, Mjölby. Och även om historien är lite kryddad av underhållande skäl finns det en sanning. En sanning som fastnar precis som den goda smaken på burgaren.

Sveriges långsammaste fastfood. Så vill han profilera den. Maten som serveras på Jureskogs restauranger. Restaurangerna med samma namn som sin ägare. Johan Jureskog, känd från TV där han har kockat sig igenom både Förkväll, Nyhetsmorgon och Kockarnas kamp och till slut tillsammans med Frida Nordstrand gjorde programmet Världens bästa burgare på TV3. Sedan dess har han också gjort flera signaturburgare för McDonalds.

Jureskogs Mjölby – deras första vägkrog

Jureskogs första vägkrog Mjölby

2018 öppnade han sin första egna restaurang i Stockholm och redan då berättade han öppet att det var den första i en planerad kedja om 60 restauranger som skulle öppna de kommande tio åren. Sedan dess har det blivit ytterligare tre. En i Stockholm. En i Lund. Och så nu i januari 2020 öppnades den första vägkrogen. I Mjölby.

Mitt stora intresse för historia gör berättelsen på det där pappret på brickan extra intressant. För även om historien är något kryddad är det häftigt att tänka tanken att det inte är första gången det skrivs historia just i Östergötland.

En hyllning till den östgötska historien på Jureskogs Mjölby

Östergötland har lämningar som inte går att hitta på många platser i Sverige och bara några kilometer från där jag själv bor, vid Rosenkällasjön i Linköping har man hittat ett ca 1500 år gammalt vägnät på ca 10 kilometer med många broar och en stenlagd vägkorsning. Något som inte har dokumenterats på någon annan plats i Sverige.

Att färdas på en väg och hur det kan göras bättre kanske föddes just här i Östergötland? Och med den historien är det inte konstigt att Jureskog valde att 1500 år senare öppna sin första vägkrog på historisk mark i Östergötland.

Burgaren då?

Med buller och bång premiäröppnade Jureskogs i Mölby medan vi befann oss i Thailand. Jag som hade tänkt göra ett besök tidigt. Men kanske var det ingen förlust för flera veckor senare när vi skulle göra vårt första besök en lördag var det så mycket folk att vi valde ett annat ställe. Men så en söndag för ett par veckor sedan var det vår tur.

Den såg inte så mycket ut för världen den lilla trälådan som så sakteliga har byggts upp intill potatisrondellen. I ekologiskt trä, med tjusiga skyltar och färdig drive-through är den nu redo för gäster.

Jureskogs första vägkrog Mjölby

Vägkrogen har fullständiga rättigheter något som kanske är lite förvånande för en vägkrog. Och för dagen valde ingen av oss något starkare att skölja ner burgaren med.

Kombinera din egen meny

Hade det inte varit för att besöket var ett riktigt spontanbesök som dessutom gjordes bara en stund efter söndagsfika på Boställets vedugnsbageri hade vi nog troligen köpt på oss lite mer att äta. Nu blev det varsin hamburgare, en pommes att dela på och vatten. Men det finns så många fler valmöjligheter.

Maten kombinerar du själv genom att välja valfri hamburgare, valfri side, valfri dip och valfri dryck. Och här finns det valmöjligheter utöver det vanliga.

Jureskogs första vägkrog Mjölby

Utöver de ordinarie hamburgeralternativen finns alltid en specialare och vid vårt besök fanns det Tryffelburgare. Därmed fanns det heller inga oklarheter vad jag skulle välja. Burgarna av kött är alltid gjorda på svensk möjlkko men det finns också andra vegetariska alternativ.

Sides

Men det är när vi kommer till ”sidesen” det börjar bli riktigt kul. Här kan du välja mellan vanliga pommes eller grönsaker. Men också lökringar, friterade grönsaker, falafel, pimientos de padron, buffalo wings, pommes extra allt med bacon eller popcorn. Själv skulle jag kunna tänka mig att kombinera bara en massa sides. På dipmenyn hittar man det vanligast men både tryffel och chilimajo och då är jag nöjd.

Desserter

Skulle du mot förmodan inte var sjukt mätt av ovanstående kan du toppa med en Oh my god milkshake. Det får nog troligen bli nästa gång för vår del. För vi kommer tillbaka när vi är mer hungriga.

Tack för att det var här i Östergötland du valde att öppna Jureskogs första vägkrog. Nästa ska om ryktet stämmer bli i Värnamo men fram till dess är vi stolta och glada över att du väljer att fortsätta att skriva den östgötska historien. Jag var extremt nöjd med min High five.

Jureskogs första vägkrog Mjölby

Följ gärna Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du läser mina tankar.


Lite mer att läsa på Lite mera rosa

2 Comments

  • Ann-Louise Paulsson
    15 mars, 2020 at 19:52

    Åh så bra med ett alternativ till McDonalds där. Vi stannar alltid där när vi åker till och från min mamma i Vetlanda så detta ska definitivt testas nästa gång. När det nu blir… vet inte hur om vi vågar åka dit nu med tanke på viruset och smittorisk.

    Reply
  • […] Jureskogs Mjölby – vägkrogen med den långsammaste … […]

    Reply

Leave a Reply