Meny
Danmark / Europa / Reseberättelser / Reseinspiration / Resor

Att göra i Aarhus – 7 tips i Danmarks näst största stad

Aarhus eller Århus – ja vad heter det egentligen? Har du sett båda stavningarna av namnet på Danmarks näst största stad har du inte sett fel. Det hette Aarhus, sen hette det Århus och nu heter det Aarhus. 1 januari 2011 bytte staden namn igen efter ett kommunalt beslut. Aarhus eller Århus. Här kommer en reseguide till kulturhuvudstaden 2017.

Aarhus är en stad med riktigt gamla anor. Den äldsta bebyggelsen i staden härstammar från 900-talet. Riktigt så gammal bebyggelse finns inte i Aarhus största sevärdhet Den gamle by.

Den gamle by i Aarhus

Den gamle by Aarhus

Många städer har ett friluftsmuseum med hus och byggnader från äldre tider. Men få städer har en helt egen liten stad i staden med byggnader från flera hundra år. Men det har Aarhus. Den gamle by är som en helt egen liten stad i staden.

Byn är indelad i olika århundraden med start på 1300-talet. När vi sedan närmar oss nutid blir det lite mer specifikt och skillnaden mot många andra liknande museum är att man även kan gå runt i tidstypiska kvarter från exempelvis 70-talet som blir en ordentlig nostalgitripp även för mig.

Runt om i byn finns personal med tidsenliga kläder. Möjlighet finns att gå in i många byggnader och på vissa ställen finns restauranger och bagerier som är öppna för besökarna. Även dessa i gammal stil såklart.

Ett besök kostar 135 danska kronor för vuxna. Barn går in gratis. Och det är pengar väl spenderade. Men se gärna till att ha gott om tid så att ni verkligen kan gå runt och njuta. Reser ni med barn finns det en lekplats att stanna till på och när vi var där fanns det brandbilar och andra räddningsfordon från olika tidsepoker att studera. Populärt hos både stora och små.

Byn är öppen 365 dagar om året men vid helger kan det vara lite andra öppettider än normalt. Titta gärna in här för mer information.

Aros konstmuseum

Aros konstmuseum, Aarhus

Du kommer inte ofta hitta tips om museum i mina reseguider men när det finns en glastunnel i regnbågens alla färger som ger en vy över hela Aarhus. Då kan inte ens jag bortse från ett besök.

Jag tänker också i rättvisans namn meddela att vi gjorde ett försök och strosade runt i de olika utställningarna. Vi är inte frälsta. Vi är nog helt enkelt inga konstmänniskor.

Glastunneln däremot. Wow! Rainbow Panorama heter den och när jag gick de första stegen blev jag nästan lite illamående men vande mig ganska snabbt. Och då är det bland det läckraste jag har upplevt. Testa gärna att gå åt olika håll då färgernas olika ordning ger olika perspektiv. Bilden i inläggets inledning är från denna fantastiska tunnel.

Dokk1

Dokk1, Aarhus
Dokk1

Detta hittar du i Aarhus hamn och detta var ett av de ställen vi inte hann med att besöka utan bara beskådade utanpå. Och det är inte heller fy skam. Majestätiskt tornar det upp sig och inrymmer kulturens mecka i Aarhus.

Salling rooftop bar

Salling rooftop bar, Aarhus

Det finns ingen stad jag kommer till där jag inte har googlat ordet skybar. Och googlar man det i samband med Aarhus får man garanterat upp Salling rooftop bar. Kärt barn har många namn. Takbar, rooftopbar, skybar. Men detta är då sannerligen en riktig takbar.

Planen var inte att besöka den första kvällen men så kom det sig att vi tog en promenad på gågatan och jag spanade uppåt och såg den utsiktsplats som är uppbyggd och som tronar högt över gågatan. Eller ja… I alla fall fyra fem våningar upp.

Salling rooftop bar ligger på taket över köpcentret Salling. Det är en riktigt mysig historia med mängder av sittplatser i alla möjliga och omöjliga konstellationer och små barer och hus likt växthus uppbyggda överallt och utan röd tråd. Mitt i alltsammans en scen. Och så den där utsiktsplatsen. Som en trampolin. Men med staket såklart. Och glasgolv längst ut. Och plötsligt står jag där ute med tårarna trillandes nedför kinderna och hasar mig ut på ren envishet och för att jag ändå vet att jag faktiskt varit uppe i världens just nu högsta byggnad. Men där var minsann inget glasgolv.

Vad du än gör, missa inte att åka upp till Salling rooftop bar och blicka ut över Aarhus och ta ett glas bubbel.

Aarhus å

Aarhus å

Rakt genom Aarhus går ån med samma namn. Och längs med den tycker jag att du ska passa på att slå dig ner vid någon av uteserveringarna och njuta. Av atmosfären. Det är det närmaste vi kommer kontinenten här upp i norr.

Kyrkorna

Mitt i Aarhus tornar den upp sig. Domkyrkan. Sankt Klemens kirke. Byggd under 1200-talet, ombyggd under 13- och 1400-talet. Men det är inte Aarhus enda kyrka. Inte ens den enda domkyrkan faktiskt. Nej den gamla domkyrkan finns också kvar. Vor Frue kirke är stadens ursprungliga domkyrka från 1060 och den hittar du bara några kvarter från dagens domkyrka.

Har du spring i benen kan du om du så önskar betala några kronor och promenera upp i kyrktornet på domkyrkan. Men vi nöjde oss med utkiksplatserna på Aros och Salling.

Foodcourterna i Aarhus

Har du inte redan börjat bli hungrig så gissar jag att det är dags snart. Och här kommer jag inte att rekommendera en klassisk smörrebröd eller frikadellerna. Nej ta dig istället till någon av de två foodcourtsen som finns och välj och vraka bland både klassiska danska rätter och andra rätter från jordens alla hörn. Riktigt mysigt. Välj mellan Aarhus Central food market som ligger lite mer centralt och Aarhus streetfood som är ganska mycket större och beläget en bit längre bort ner mot hamnen.

Midsommar i Aarhus

2019 var året vi spenderade den svenska midsommaren i Aarhus och fick uppleva denna lilla stad som jag blev helt förälskad i och gärna kommer tillbaka till. Har du besökt Aarhus? Vad tyckte du? Och har jag helt missat något. Kommentera gärna. Tills vi hörs igen. Glöm inte att ta vara på varje dag. För det är ju dagarna som går som kallas livet.


Och så till sist, en liten uppmaning att följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

2 Comments

 • Ann Beutler
  5 september, 2019 at 16:57

  Blev så sugen på denna stad..får boka in våren där:)

  Reply
  • corneliatoneri
   6 september, 2019 at 20:00

   Härligt att höra att jag kunde inspirera. Tyckte verkligen sååå mycket om Aarhus.

   Reply

Leave a Reply