Meny
Reseinspiration / Resor

Världsarv jag besökt och favoriten bland de allra nyaste

Varje år lägger Unesco till nya världsarv på sin lista. 2019 är det 24 nya kulturarv 4 nya naturarv och ett nytt kultur- och naturarv som tar plats och som nu har avslöjats. Jag fick direkt en favorit på den nya listan och började då också fundera på vilka av de befintliga jag besök hittills. Listan är lång och jag kan ha missat något. Men från att ha trott att jag besökt garanterat ett eller max två så blev listan lite längre ändå.

Världsarv jag besökt 1 – Karlskrona

Karlskrona
Karlskrona – Borgmästarfjärden

Detta världsarvet har jag faktiskt inte bara besökt. Jag har bott i det. Mitt älskade Karlskrona. Kanske är jag också den enda i hela världen som har lyckats skriva en hel artikel eller ett helt inlägg om staden utan att nämna att det är just ett kulturarv. Det glömde jag. Snacka om att vara hemmablind.

Världsarv jag besökt 2 – Gamla staden i Tallinn

Det senaste besökta världsarvet. Fantastiska Tallinn där vi var i mars. Det är de gamla delarna av Tallinn som är med på Unescos lista över världsarv.

Världsarv jag besökt 3 – Medeltida staden Rhodos

Världsarv Rhodos

Ett av världsarven jag besökt utan att vet att det var ett världsarv. Det är ju inte just världsarv man kanske tänker på först när man tänker på Rhodos. Men den medeltida delen av Rhodos stad finns sedan 1988 på Unescos lista.

Världsarv jag besökt 4 – Pafos

Räknas det om man nästan inte minns att man varit där. Ja det gör det såklart. Pafos på Cypern besökte jag 2000 när jag och Fia var där på en klassisk charter. Och minsann att det var med på världsarvslistan när jag kollade

Världsarv jag besökt 5 – Roms historiska centrum

Ja det borde jag ju ha tänkt på att Rom självklart är med på listan. Hela Roms historiska centrum faktiskt. Rom besökte vi på vår kryssning med Symphony of the seas och hade en hel dag till vårt förfogande. Men det räckte ju inte och Rom står fortsatt på listan över städer jag vill besöka igen.

Världsarv jag besökt 6 – Södra Ölands odlingslandskap

Ännu ett av våra svenska världsarv och Öland har jag finkammat flera gånger om. Detta kom med på listan 2001 så jag kan väl säga att jag var före min tid när vi besökte det 2000.

Världsarv jag besökt 7 – Hansestaden Visby

Ytterligare en svensk ö. Gotland och Hansestaden Visby är ett världsarv sedan 1995 och fem år senare 2000 om jag inte missminner mig besökte jag staden första och hittills enda gången. Jag åker gärna tillbaka.

Världsarv jag besökt 8 – Gamla staden i Salzburg

Året var 2008 och vi var på Sveriges första match i fotbolls-EM, i just Salzburg. Det var tolv år efter att de gamla delarna av staden kom med på listan. En fantastisk stad som jag gärna skulle besöka igen och uppleva mer av. Älskade hela Österrike.

Världsarv jag besökt 9 – Grimeton

En liten brasklapp får jag väl lägga in här, för jag vet inte vad som räknas egentligen. Jag har inte varit supernära Grimeton men under vårt år i Halmstad passerade jag dessa master otaliga gånger. Gills det?

Världsarv jag besökt 10 – Frihetsgudinnan

Världsarv Frihetsgudinnan

Det är egentligen samma sak här. Jag har inte varit precis vid Frihetsgudinnan. Under vårt 57 timmar långa besök i New York fick vi hushålla med tiden och gjorde som så många andra. Tog färjan ut till Staten Island och såg Frihetsgudinnan under färden.

Världsarv jag besökt 11 – Den heliga staden Kandy

Döm om min förvåning när det visar sig att jag kan lägga till en stad på Sri Lanka till listan av världsarv jag besökt. Kandy besökt vi på min allra första resa utomlands. Den har jag skrivit om här.

Världsarv jag vill besöka

Listan på världsarv jag vill besöka kan göras lång. Men på listan över de allra nyaste världsarven får jag en solklar favorit. Prosecco-kullarna – Italien. Det vore väl nåt va?

Min bästa Prosecco hittills, den jag avnjöt med vyn över Collosseum.

Vilka världsarv har du besökt? Och har du någon favorit på listan över de nya? Berätta gärna.


Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

3 Comments

 • Ann
  22 juli, 2019 at 06:59

  Attså jaaaa, jag hålelr med dig, av alla ställen som stog med på listan så blev jag mest sugen på Prosecco-kullarna i Italien, och som en stark 2a så hamnar jag i Irak 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   24 juli, 2019 at 20:49

   Irak alltså. Den är jag lite mer osäker på.

   Reply
 • […] Lite mera rosa || Världsarv jag besökt och favoriten bland de allra nyaste […]

  Reply

Leave a Reply