Meny
Nordamerika / Reseberättelser / Reseinspiration / Resor / USA

Jorden runt dag fem – en reseberättelse

Det skulle bli en lång dag den sista i San Francisco, det visste vi. Planet mot Singapore avgick inte förrän 22:55 på kvällen och vårt airbnb skulle vi lämna senast 11. Vi hade därmed ungefär ett halvt dygn att slå ihjäl. Och i ärlighetens namn är just den delen av resan inte det vi är bäst på. Jorden runt dag fem visste vi redan innan den började att den skulle bli en utmaning.

Vi bokar aldrig kvällsflyget från en chartersemester för att nyttja de sista timmarna vid poolen. Jag bokar aldrig det sista tåget hem från en tjejträff. När den sista dagen av en resa anländer, när resdagen börjar. Då är jag redan på väg. Jag har väldigt svårt att slappna av en sådan dag utan vill bara hem. På Rhodos för två år sedan när vi redan tidigt i veckan fick veta att vårt flyg var försenat och istället för vid lunchtid skulle gå mitt i natten, tolv timmar senare, då betalade vi för att ha rummet kvar, det hjälpte.

San Francisco dag fem – på väg

Nu väntade vi ut så länge det gick hemma i vårt mysiga Airbnb och klockan var nog på pricken 11 när vi gick ut genom dörren och låste in nyckeln i kodboxen igen. Munin in till stan från oss som bodde nästan vid ändhållplaten av N-linjen till Ocean beach, tog närmare tre kvart och vi hoppade av vid Powell station. En perfekt utgångspunkt om du vill shoppa eller hitta något att äta och vi tänkte göra båda. Längsmed Market street hittar du tre stora varuhus, Westfield, Bloomingdales och Nordstroms. Byggnaden är dessutom superhäftig.

Jag var imponerad av de vackra köpcentrumen i Dubai men San Francisco kan också bidra med ett. Leta dig upp några våningar i Westfield för att beskåda Domen som är renoverad och höjd för inte allt för längesedan. 1908 byggdes den upp igen efter att ha raserats av en stor jordbävning 1906.

Domen i Westfield San Francisco

Under Domen har man också försökt sig på en foodcoort som heter just Under the Dome. Men här tycker jag de har lite att jobba med. Vill du hitta ett bra och varierande matutbud skall du istället åka ner under mark till foodcorten i källaren på Westfield. Här hittade vi ett förvånansvärt stort och varierande utbud av det mesta. Och tro det eller ej men här kommer denna resas andra restaurangtips. Nu har jag helt glömt vad stället hette men det var koreanskt och vi åt världens godaste beefbowl med vitt ris.

San Francisco

Shopping med ett icke-shoppingfreak

I övrigt är det såklart shoppingen som står i centrum i dessa hus. Hade jag varit shoppingdrottning hade jag säkert kunnat uttala mig om både den ena och den andra piffiga butiken men där finns det andra bloggare som gör jobbet. Shoppar gör jag när jag behöver något. Som när jag var i Paris och mina byxor faktiskt gick sönder. Ja då måste man ju köpa nya och därmed kan jag stoltsera med att ha shoppat byxor på shoppinggatans shoppinggata, Champs Elysée. Att det var på H&M spelar väl mindre roll.

Nordstroms San Francisco

Nej istället fascinerades jag av att Nordstroms hade runda rulltrappor och kan inte för mitt liv komma ihåg var det var jag såg det sist. Jag har nämligen för mig att det inte var så längesedan. Kan det ha varit i Tallin? Klart skumt är det i alla fall att åka runt både upp och ner för en rulltrappa.

Med en tröja inhandlad till Andreas och mat i magen gav vi oss sedan ut på stan för lite steg till benen och för att sedan hitta en Starbucks där vi skulle hänga till det var dags att åka till flygplatsen.

Memorial helg

Vi verkar lyckas pricka in helger när vi åker till USA. När jag var i New York var det Veterans day och det var svårt att komma fram ordentligt på gatorna som var avstängda i vartenda gathörn till förmån för paraden. När vi var i Los Angeles första gången prickade vi också in Veterans day men Los Angeles kände inte lika påverkat, inte mer än att lokalbefolkningen valde att fly stan och åka ut på landet och det gjorde ju inte oss något nämnvärt.

Denna gången prickade vi istället in Memorial-ledigheten. Själva Memorial day inföll på måndagen när vi åkt vidare men hela helgen var det firande och det märktes en tydlig skillnad på mängden människor ute på gatorna mellan vår första och andra dag. Jag är glad att vi hann uppleva det mesta i lugn och ro vår första dag.

Nu var det istället mycket som var stängt under Memoral-helgen. Till och med Starbucks. Och vi fick en lite längre promenad än vad som kanske var tänkt när promenerade runt på jakt efter ett mysigt och inte för litet Starbucks att hänga på. Positivt med det var såklart att tiden gick. Och sitta visste vi ju att vi skulle få göra på flighten till Singapore.

Chinatown till slut

Så kom det sig också att vi hittade Chinatown, en av stadens sevärdheter som jag annars hade tänkt vi skulle hoppa över. Men nu fick vi se och föreviga Dragon gate och de små gatorna. Detta är faktiskt det första Chinatown jag besöker och jag måste väl då i ärlighetens namn säga att jag inte riktigt fattar grejen.

Efter några kvarter kände vi oss båda klara med både Chinatown och San Francisco och drog oss ner mot Marketplace för en sista vy över havet, en sista känsla av saluhallen och för att hitta en bra upphämtningsplats för den Lyft som skulle ta oss ut till SFO – San Francisco international airport.

Födelsedag eller inte födelsedag?

Planet lyfte som sagt från San Francisco 22:55 den 26 maj för att landa på morgonen den 28 maj i Singapore. Den 27 maj är det Andreas födelsedag och en av de lite roliga sakerna med just det var att han skulle missa sin födelsedag. Men faktumet att det blev den 27:e hemma i Sverige innan det kom vi inte ifrån och jag hann med ett första grattis innan vi lämnade San Francisco när klockan slagit midnatt hemma.

För övrigt var vi vår vana trogen på plats tidigt på flygplatsen, vi är ju båda barnsligt förtjusta i flygplatser både för att de ofta innehar en större mängd flygplan men också för pulsen och känslan av att ha hela världen för sina fötter.

Flygplatshäng

Flighten avgick från den internationella terminalen även kallad G och incheckning och säkerhetskontroll gick smidigt. Men efter fyra besök i USA i tre olika städer måste jag nog ändå konstatera att det inte är i säkerhetskontrollen man känner sig som mest välkommen i landet. Vi kan väl bara låta det var sagt.

San Francisco International airport
SFO – i väntan på färden upp i molnen

Med nuvarande uppsättning Amex-kort min sambo innehar skulle vi även kunna besöka AMEX Centurion-lounge. Dit har man dock bara access tre timmar innan avgång så vi hann bland annat med att besöka utomhusterassen med finfin utsikt över den längre av banorna och därmed även där de stora planen lyfter. Och för en flygnörd på hobbynivå innebar det stor lycka när jag tajmade in både en 747 från British Airways och en 380 från Emirates. Sedan satt vi en stund innanför och såg ett ordentligt skådespel av oväder passera.

SFO
En tidtabell sorterad på namn och inte avgångstid. Första och enda gången hittills

Amex Centurion lounge

Amex Centurion-lounge på SFO ligger i terminal tre precis vid gate 74. Informationen på olika sidor på nätet sa lite olika saker. På nåt ställe stod det att vi skulle behöva gå igenom en säkerhetskontroll till mellan terminalerna på en annan att det inte behövdes. I verkligheten behöver man inte gå igenom någon ytterligare säkerhetskontroll. Det går alldeles utmärkt att gå emellan terminal G och terminal 3. Det är dessutom helt nära och från ena änden av terminal G till loungen i terminal 3 tar det inte mer än fem minuter.

Amex Centurion lounge, SFO

Loungen i sig var inget speciellt. Jag må tycka att Centurion-loungen på Arlanda är liten men efter förutsättningarna är den bättre. I San Francisco serverades en enklare buffé och självklart den dryck du önskade. Det lilla extra här kom i form av vinprovningsmöjligheten. Precis som på The Winery hotell i Stockholm för er som varit där.

Amex Centurion lounge, SFO

I övrigt var det ganska mycket folk och mycket öppna ytor vilket skapade en ganska hög ljudvolym. Jag har varit med om bättre lounger men tycker ändå att det är fantastiskt lyxigt att få en stund med fri mat och dryck i en avskild del. Jag hoppas att jag aldrig slutar vara tacksam för det.

Right on time mot Singapore

Planet lyfte sedan right on time. Åtminstone tror jag det. Då hade jag nämligen redan somnat och vaknade inte förrän en bra stund senare när vi varit i luften i närmare en timme. Men då har vi gått händelserna i förväg. Då är vi på vår resa jorden runt dag sex och inte dag fem. Dagen som egentligen inte riktigt fanns.


Vill du läsa mer om vår jorden runt resa på 8 dagar än Jorden runt dag fem? Klicka dig vidare hit för mer reseinlägg och läs om planeringen och varför vi gör denna resa.


Och så till sist, en liten uppmaning att följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

2 Comments

 • Ann-Louise
  2 juni, 2019 at 15:57

  Ja visst är rulltrapporna på Nordströms coola!? Jag är inte heller så mycket för att shoppa numera (förutom Starbucksmuggar då) men gillar verkligen just Westfield i San Francisco.

  Reply
  • corneliatoneri
   4 juni, 2019 at 17:14

   Supercoola. Men har som sagt bestämt för mig att jag såg likadana i Tallin.

   Reply

Leave a Reply