Meny
Resor / Svenska resmål

Några timmar i Lund

Tjänsteresan tog mig denna gången till Lund. Staden som jag varit i ganska många gånger men ändå allt för sällan. I mitt jobb ganska många gånger på universitetssjukhuset. Privat har jag bytt tåg här ibland. Men det är inte ofta jag har spenderat några timmar i Lund.

Jag har suttit fyra och en halv timme i bil från Linköping och anländer Lund framåt eftermiddagen. Efter att jag checkat in på hotellet kan jag inte fort nog komma ut på stans gator igen.

Lund domkyrka

Jag minns inte exakt hur gammal jag var när jag var här första gången men gissningsvis var jag runt tio. Jag hade tittat sönder bilderna i boken om Sverige och äntligen skulle jag få se Lunds domkyrka. Vi gick i vad jag tyckte var en evighet och sedan som i ett trollslag låg den där. Majestätiskt. Nästan lite läskig. Och under kyrkans golv fick jag se den. Jätten Finn. Som enligt legenden kramar pelaren i önskan om att rasera sitt verk som han just byggt.

Det är legenden.

Verkligheten är minst lika sagolik.

Jätten Finn

Jätten Finn 30 år senare

Trettio år senare står jag där igen. Och tittar på figuren som klamrar sig fast vid kyrkans pelare. Jag önskar att jag kunde resa tillbaka i tiden till den tioåriga flickan som hänförd stod där och betraktade figuren från sagan.

Trettio år känns som en evighet ända tills jag påminner mig om att figuren i pelaren funnits där i drygt 900 år. Sedan 1100-talet. Det så ofattbart. Så länge. Så mäktigt. Har du några timmar i Lund? Missa inte domkyrkan och ta dig en tur ned under valven och hälsa på historien och Jätten Finn.


Och så till sist, en liten uppmaning att följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du läser mina tankar.

3 Comments

 • Yvonne Wennerberg
  14 maj, 2019 at 16:05

  Jag bodde i Lund ett tag när jag var liten och hade alltid en konstig dragningskraft till domkyrkan

  Reply
  • corneliatoneri
   14 maj, 2019 at 20:35

   Nähä. Det har jag missat. Jag har också en otrolig dragningskraft dit!!!

   Reply
 • […] råder inte brist på restauranger i Lund och när vi i måndags kväll skulle välja någon tappade jag ganska snart tålamodet på TripAdvisor. Jag är inte personen som […]

  Reply

Leave a Reply