Meny
Europa / Reseinspiration / Resor

En lista om Europa och länderna jag besökt

Det är dagen då charterresenären skall ge sig på att göra en lista på vad hon tycker om Europas länder och så. Till skillnad från många av mina kollegor i resebloggarbranschen så har jag inte en historia av backpacking i sydostasien, vandring i Pyrenéerna eller en resa på Transibirsiska järnvägen i bagaget. Det mest icke turistiga land jag besökt är nog Estland och fram till för bara något år sedan hade jag i stort sett bara varit på charterresor. Men å andra sidan så är ju jag en av de som gillar charter. Här kommer en lista om Europa och länderna jag besökt.

Det var hos Resa medvetet som jag hittade listan. Och Linda i sin tur hade hittat ett inlägg på 4000mil.se som hon inspirerades av att göra just denna lista. Håll till godo här kommer mina lista om Europa och länderna jag har besökt.

Min lista om Europa

Sista land i Europa att besöka?

Eftersom jag inte på långt när har besökt alla länder i Europa kan jag ju inte skriva någon fakta på denna fråga. Men jag kan sia. Och ska jag sia så vet jag inte ens om jag tror att jag någonsin kommer att besöka alla länder i Europa. Men om jag gör det så skulle jag spontant säga att något av de sista länderna skulle bli Vitryssland, Ukraina eller Georgien. Varför? Tja, för att jag verkligen inte har någon längtan att resa dit. Inte just nu i alla fall.

Första land i Europa utanför Sverige?

Är man som jag uppväxt i de sydligare delarna av Sverige så är nog ofta Danmark det land man besöker först. Och jajamen, check på den. Jag har redan tidigare bekänt min historia kring mitt resande och där berättat att utlandsdebuten gjordes sent just till Danmark. Innan jag tog i för kung och fosterland och åkte till Sri Lanka.

Land jag besökt flest gånger?

På samma tema som ovanstående svar så skulle också Danmark därmed kunna vara det land jag besökt flest gånger. Men nej. Det är det inte. Jag har inte som Linda på Resa medvetet trackat varje resdag sedan barnsben vilket kommer att kunna ställa till det i den sista frågan på listan. Men jag kan utan att ens räkna efter säga att det land jag har besökt flest gånger är Spanien. Och då närmare bestämt Mallorca.

Land jag spenderat längst tid i?

Nu börjar det kanske bli tråkigt men det land jag har spenderat längst tid i är Spanien och Mallorca. Det förra milleniets två sista månader, november och december 1999 spenderade jag på reseledarskola för Ving på Mallorca och sedan var jag även på en två veckor lång bartenderskola på ön. Utöver det har jag gång på gång återvänt på semester så det är definitivt det land jag spenderat längst tid i.

Alcudia, Mallorca, Spain
Utsikten under två månader i Alcudia 1999

Land jag varit kortast i?

Den här var lite klurigare och jag fick fundera en stund men det måste nog ändå bli mitt senast besökta land Estland som jag varit kortast tid i. Lite drygt ett dygn bara. Men det beror lite på hur man räknar.

Vid förra sommarens kryssning i Medelhavet hade vi tre stopp i Italien. La Spezia, Rom och Neapel och på grund av sjukdom kom jag aldrig av båten i Neapel. Så räknar man antalet timmar vi spenderade på land i La Spezia och Rom så har jag varit kortare tid i Italien men å andra sidan längre tid om man räknar tiden vi låg i hamn.

Huvudstad jag gillar mest?

När jag ska besvara denna frågan så inser jag att jag inte har besökt så väldigt många av Europas huvudstäder. Men det får bli en lista för sig. Men av de jag har besökt har jag svårt att välja mellan två. Rom och Paris.

Notre Dame, Paris

Jag är fullkomligt förälskad i Paris men har inte haft tillräckligt med tid i Rom för att kunna avgöra om jag är mer förälskad i den staden. Däremot kan jag säga att det efter de få timmar jag varit där lutar åt att Rom efter nästa besök kan segla upp i toppen. Men tills vidare så får Paris gälla som mitt förstahandsval. Inte minst efter min förra resa dit på egen hand.

Antal dagar jag spenderat i Europa (exkl. Sverige, Danmark och Finland) totalt?

Och så kommer vi då till frågan jag inte vet om jag kan besvara. Främst av två anledningar. Under en period jobbade jag på ett finskt företag med kontor i Sverige och jag har inte någon som helst aning om alla gånger jag då var i Finland med jobbet. Den andra anledningen handlar om närheten till Danmark som finns i Skåne och att besöken i Danmark (nu får de som säger att Skåne är danskt vatten på sina kvarnar) inte riktigt räknas som att man åker utomlands.

Därför har min rubrik fått innehålla både Danmark och Finland utöver Sverige.

Och med reservation för att jag inte kommer ihåg exakt hur många dagar någon resa har varit och kan ha räknat fel så kommer jag upp till ganska blygsamma 196 dagar. Det motsvarar 28 veckor. Lite lite drygt ett halvår av mitt hittills av mina 41,5 år.

Europa som resmål framöver

Skulle jag skriva en motsvarande lista om Europa och länderna jag har besökt om några år så tror och hoppas jag på helt annat resultat. Europa kommer att bli en kontinent jag upplever mer av framöver och då på ett annat sätt än som charterresenär. Inte för att det är något fel med charterresor, absolut inte. Men jag är supersugen på att besöka och uppleva mer av de städer i Europa som kan bjuda på historia såsom Budapest, Berlin och Krakow.


Hur ser din Europalista ut? Gör din egen och länka gärna i kommentarsfältet nedan.


Flera resebloggare som gjort sina listor:
4000 mil
Resamedvetet
Malin Lundsten

Och så till sist, en liten uppmaning att följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du läser mina tankar.

3 Comments

 • Ann Beutler
  13 maj, 2019 at 14:38

  Sista landet att besök, det har jag ingen aning om..Vitryssland om det ligger i Europa. Senast besökta landet är Norge, kom hem den 11 därifrån, Mest besökta landet är Spanien följt av Danmark.Bodde ngr år i Skåne i början på 60 talet pch då turade man över för att köpa mat och för förströelse.
  Har bott i Englad ca 9 mön så det är den längsta tiden i ett annat land i Europa.
  Land jag varit kortast i? Svar Luxenburg på genomresa!
  Huvudstad in my?? Paris och London
  Dagarjag vait utanför landets gränser..ca 550.

  Europa framöver..blir Barca nu den 25..för 5 el 6 ggn.
  I juni kör vi Irland med Dublin samt repris påRing of Kerry..Juli väntar nya resmål i juli.Så är Europa planeringen slut!

  Reply
  • corneliatoneri
   14 maj, 2019 at 20:36

   550. Imponerande!
   Luxemburg är häftigt. Skulle vilja komma dit!

   Reply
 • marianorrgard
  27 augusti, 2019 at 13:37

  Roligt att läsa allas listor 🙂 Själv fick jag så lov att exkludera Sverige för det känns nästan inte som utomlands för mig (finländare) och så har jag inte en blekaste aning om hur många dagar jag spenderat där 😀 Länka gärna min lista också: http://mariasmemoarer.com/2019/august/min-lista-om-europa.html

  Reply

Leave a Reply