Meny
Estland / Europa / Kryssning / Resor

Att resa till Tallinn med båt M/S Victoria I vs. M/S Baltic Queen

I slutet av mars åkte vi på en 72-timmarskryssning till Tallinn med Tallink Silja. Kryssningen inkluderade också en natt i Tallinn och därmed kryssade vi med två olika fartyg. M/S Victoria I på ditvägen och M/S Baltic Queen på hemvägen. Och vad passar då bättre än en liten jämförelse mellan de båda fartygen. Håll till godo.

M/S Victoria I

M/S Victoria I

Fartygsfakta:
Byggår: 2004
Längd: 193,8 m
Bredd: 29 m
Fart: 22 knop
Max antal passagerare: 2 500
Antal hytter: 740
Antal bäddar: 2 254
Däck: 12

Vi gick ombord på M/S Victoria fredagen den 29 mars bara nio dagar efter att den kommit tillbaka i trafik efter att ha legat på dock för renovering och modernisering av bland annat taxfree, buffé, café och pub. Så det var en nyuppfräschad båt vi steg på.

Men som jag redan tidigare har berättat här i bloggen efter vår resa med Silja line till Helsingfors föredrar jag helt klart de färjor som har promenadstråk i mitten. Det har inte M/S Victoria I vilket gör känslan lite instängd om du frågar mig.

Hytten

Vi hade inte valt till något särskilt när det gällde boende utan bodde i en standard utsideshytt på däck 8. Och just här var det ju inte de moderniserade när båten låg på dock som ni kan se. Klassisk färjehytt alla kategorier men plus i kanten för svensk TV hur tråkigt det än låter att betygsätta det.

Minus blir det solklart för att det var oerhört lyhört och kanske inte helt konstigt när det var så pass stora glipor runt dörren att det lyste in när vi skulle sova så jag fick gömma huvudet under täcket för att inte störas av ljuset från korridoren.

Restauranger och barer

Det finns flera riktigt mysiga restauranger på båten så här ska du inte känna att du behöver boka buffé. Ta istället chansen att äta exempelvis på Grill house där vi intog kvällens middag.

Grill house
Grill house

Innan middag kan du passa på att ta något gott att dricka i Piano bar eller i Sea Pub.

Och både innan eller efter middag finns även möjligheten att spendera tid i Starlight Nightclub & Casino. Här hålls kvällens underhållning men innan klockan hunnit bli allt för mycket kan du med fördel spendera lite tid här i lite lugnare sammanhang. Kanske med lite spel på en maskin eller en Malmö raggare?

Taxfree & shopping

Taxfree och butiker var relativt små och ganska intetsägande. Men naturligtvis funktionsdugliga till det man ska ha dem till. Men varken mer eller mindre.

M/S Baltic Queen

Snöflingorna var stora som pingisbollar och trillade utanför fönstret när vi gick ombord på M/S Baltic Queen och därför blev det inga tjusiga bilder på just den båten i motljus. Men vad gör väl det skulle det visa sig.

Fartygsfakta:
Byggår: 2009
Längd: 212 m
Bredd: 29 m
Fart: 23 knop
Max antal passagerare: 2 800
Antal hytter: 927
Antal bäddar: 2 500
Däck: 12

Jag visste inte när jag klev på Baltic Queen att båten var fem år yngre än Victoria I, men när jag nu läser på förstår jag varför känslan på Baltic Queen var en helt annan än på Victoria I. Öppnare ytor, ljusare, fräschare och luftigare. Och även Baltic Queen har nyligen renoverats, i februari 2019.

Hytten

Den största skillnaden i hytten var nog fönstret. Det runda lilla fönstret gav en helt annan karaktär till hytten som jag gillade. I övrigt var det inte mer än vad man kan förvänta sig av en standard utsideshytt på en Tallinn-färja om du frågar mig.

Däremot fullkomligt älskade jag hyttdörrarna. Supersnygga gröna med en känsla av metallic fast det var trä. I min iver att försöka föreviga dem i den trånga gången är jag glad att inte de vars hyttdörr jag lutade mig mot för att få en bra vinkel var på väg ut just då.

Baltiq Queen hytten

Restauranger & barer

När vi bokade vår kryssning valde vi att boka middag på ditvägen men att låta det vara lite mer öppet på tillbakavägen. Orsaken var den att det inte verkade vara ett utbud av restauranger som vi gillade på Baltic Queen. Mer åt det lite ryska hållet om man säger så.

Med erfarenhet från kryssningen till Helsingfors vet vi att det ofta finns mindre fik med möjlighet att köpa något matigt och så finns det såklart möjlighet att snika sig in utan bordsbokning om det finns platser lediga.

Vi är mycket nöjda med vårt val. Med avresedag tillbaka en söndag var det väldigt lite folk på båten och inga problem att få plats. Dessutom fanns det supermysiga ställen att handla på och vi fastnade i Tasteline där svärmor käkade Fish & chips och jag och Andreas Dumplings.

Hade vi nu inte gillat Tasteline hade det absolut funnits alternativ även på detta fartyg. Vi hade kanske inte valt restaurang Alexandra men även här fanns både pianobar, cigarrklubb, Grill house och stor nattklubb för den som orkade vara vaken in på småtimmarna.

Taxfree & shopping

När vi kommer till taxfree och shopping går det dock inte att jämföra de båda båtarna. Det vore i det närmaste att häda. Här ligger Baltic Queen hästlängder före sin syster och det är i dessa områden jag upplever den största skillnaden i hur öppet och luftig Baltic Queen var i jämförelse med Victoria I.

De olika affärerna och shopparna var på ett helt annat sätt uppdelade. En affär med kläder och smink, en för regelrätta prylar och en för den klassiska taxfreen med alkohol, godis och tobak. Och runt om detta stora ytor. Solklart mycket bättre.

M/S Victoria vs M/S Baltic Queen

Efter denna recension råder det väl säkert ingen tvekan om vilken båt jag rekommenderar och skulle välja att åka med igen. M/S Baltic Queen får definitivt min röst och jag hade gärna åkt med just den båten igen även om vi troligen väljer ett annat resesätt när vi åker till Tallinn nästa gång. För en nästa gång det blir det.


Vill du läsa mer om vårt 24 timmar långa besök i Tallinn och min reseguide till Estlands huvudstad? Klicka dig gärna vidare hit.


Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

12 Comments

 • Ann
  24 april, 2019 at 21:28

  Åh vad bra att få lite tips om detta, det blir säkerligen en båtresa inom den närmaste framtiden. Tack för bra läsning!

  Reply
  • corneliatoneri
   25 april, 2019 at 21:51

   Tack själv!
   Alltid mysigt med lite kryssning.
   Och med tanke på skillnaderna mellan båtarna så vill jag förmedla att det är värt att välja om man har möjligheten ?

   Reply
 • Johan | grattisvarlden.se
  25 april, 2019 at 01:26

  Det är som sagt en väsentlig skillnad mellan de olika fartygen. Jag har pendlat till både Tallinn och Riga i perioder. Baltic Queen är faktiskt riktigt trevlig nu, även om jag gärna hade sett en lounge ombord.

  Reply
  • corneliatoneri
   25 april, 2019 at 21:49

   Ja en lounge hade definitivt varit välkommet. Men jag blev förvånad över HUR stor skillnad det var mellan båtarna.

   Ännu mer förvånad blev jag över att jag missat din blogg fram till idag. Men nu är det slut med det. Har redan hunnit plöja flera inlägg och många mer ska det bli. Tack för en kanonblogg!

   Reply
 • Cecilia Eklund
  7 juli, 2019 at 11:35

  Tack för en bra recension, men jag skulle vilja veta om ni åt frukosten och om den är värd sina pengar i sådanafall?
  Cissi

  Reply
  • corneliatoneri
   7 juli, 2019 at 11:41

   Tack ?? Vi åt frukosten, vi diskuterade som så att det alltid är bra med ett stadigt mål på morgonen. Minns jag inte fel så kostade den i runda slängar 130 kr per person och resa och jämför man det med vanlig hotellfrukost så tycker jag det kändes värt det. Det fanns allt det vanliga som ska finnas på en frukostbuffé.
   På tillbakavägen hade vi absolut kunnat välja att käka frukost i Tasteline istället men jag tror inte att vi hade kommit undan billigare. Hojta gärna till om du har fler funderingar.

   Reply
 • Mikael Andersson
  7 september, 2019 at 12:57

  Riktigt bra jämförelse mellan de båda fartygen. Vi åkte med Victoria 1 i somras, och ska åka med Baltic Queen nu nästa vecka. Ser fram emot att få se resultatet av renoveringen mm.

  Reply
  • corneliatoneri
   8 september, 2019 at 21:27

   Tack snälla. Kul att du gillade den. Hoppas ni får en trevlig resa och gillar resultatet!

   Reply
 • Angelica Delgado Vega
  11 september, 2019 at 11:05

  Hej och tack för en bra recension! Nu har jag bestämt mig.
  Kunde du få en titt på lekrummen?
  Mvh
  Angelica

  Reply
  • corneliatoneri
   11 september, 2019 at 19:56

   Hej Angelica, tack för din kommentar. Kul att du gillade recensionen och jag hoppas att du kommer att bli nöjd. Denna gången var vi inte och tittade på lekrummen närmare. Vi passerade bara dem då vi var där med min svärmor som present. Så tyvärr har jag inte så mycket information till dig där. Ha det gott och trevlig resa.
   //Cornelia

   Reply
 • Karin Karlsson
  12 februari, 2020 at 17:25

  Kunde man få några behandlingar ombord på båten.?Tänker på pedikyr, manikyreller masssGE.

  Reply
  • corneliatoneri
   12 februari, 2020 at 20:07

   Hej Karin, tack för din kommentar. Visst går det. Det finns spa och salong på både Victoria och Baltiq Queen så att du kan relaxa i spa och ta behandlingar. Ha en fin resa.

   Reply

Leave a Reply