Meny
Personligt / Vardagsfunderingar

Påsken kan man lita på även om man ändrar sig

Jag har tagit med mig ett glas cava och några chips ut till uteplatsen. Klockan är halv sju och det är annadag påsk. För inte många veckor sedan alls var det kolsvart på himlen vid denna tiden. Nu skiner solen fortfarande men det har börjat svalna av och jag tar med mig en filt att sno om benen. Det är dags att summera en av de bästa påskhelgerna i mannaminne.

Det som inte redan är sagt om vädret vi fick påsken 2019 är antagligen inte värt att säga så jag låter bli. Istället kan jag konstatera att det blev en alldeles alldeles perfekt påsk trots att det inte blev alls som det var tänkt från början.

Påsken kan man lita på – garanterad ledighet

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Påsken kan man lita på. Till skillnad från jul och nyår, första maj och nationaldagen som kan dyka upp lite på vilken veckodag som helst så kan man alltid lita på påsken. För mig som jobbar på kontor betyder det alltid fyra hela dagars ledighet. Påsken kan man lita på helt enkelt. Man blir aldrig besviken.

Skärtorsdagens morgon vaknade jag och meddelade sambon att jag var riktigt taggad inför morgondagen. Han tittade storögt och meddelade försynt att han också såg fram emot ledigheten.
– Nej nej, jag menar att städa förrådet, meddelade jag.

Ni som känner mig höjer inga ögonbryn. Jag kan verkligen se fram emot en ledig dag och möjligheten att hugga tag i något riktigt härligt städprojekt. Det finns en anledning att jag skrev städerska på raden för drömyrke i Mina vänner-böckerna när jag var liten.

Nu hade jag länge planerat att spendera långfredagen inne i förrådet under trappen där det samlats mängder med skräp som inte skulle vara där. Men inte bara det. Det fanns också lådor där som jag visste att jag var redo att göra mig av med. I vissa fall trettiofem (!) år gamla.

Långfredag i Västervik

Klockan sex på långfredagens morgon ringde klockan, helt omedveten om röd dag. Jag somnar om och vaknar ett par timmar senare av att Andreas serverar kaffe på sängen. Bakom rullgardinen ser jag att solen redan skiner från en klarblå himmel och jag vet att det inte kommer att bli någon förrådsrensning idag.

Det handlar egentligen inte alls om vädret och att det inte passar för städning. Det handlar om känslan jag vaknar med. Jag hade lika gärna kunnat vakna supertaggad. Men idag – icke.

Istället går jag ner och njuter en stund i solen på uteplatsen innan grannarnas barn gått igång och fyllt grannskapet med liv. Vi avnjuter frukost utomhus för första gången denna säsongen och tillsammans bestämmer vi att det platsar bättre med en dagsutflykt. Den går till Gränsö slott utanför Västervik och den har jag redan berättat om här.

Kvällen avslutas med ett glas rosé på uteplatsen och vi somnar tidigt helt ovana vid den mängden både ledig tid och frisk luft som dagen har uppbringat,

Påskafton i förrådet och på tippen

Klockan vet hut när det är lördag och ringer inte på påskafton. Ändå vaknar jag tio i sex men väljer att sluta de blå och se om jag kan somna om. Det kan jag uppenbarligen och några timmar senare vaknar jag återigen av kaffe på sängen. När koppen är halvfull gör jag om gårdagens procedur och avnjuter de sista dropparna i lugnet på uteplatsen. Solen värmer redan ordentligt. Men jag har annat i tankarna och så öppnar jag dörren till förrådet.

Ett par timmar senare, med en paus bara för lite frukost, är lite av ett liv utrensat. Förutom det mest uppenbara som slängts in i väntan på annat så har jag rensat ut både böcker och filmer som fått följa med många flyttrundor runt halva södra Sverige. Böcker mamma läste för en sjuårig tjej hemma i Vinslöv och som satt sina spår. Böcker jag inte tidigare varit redo att släppa. Nu finns de att tillgå för någon annan.

En hel bil fick följa med till tippen innan vi åkte hem och åt välförtjänt lunch.

En förrådsrensning görs sällan utan att något kompletteringsinköp behöver göras och efter lunch styr vi kosan mot Tornby och IKEA för att inhandla lite ny förvaring. Och skor.

Från att ha varit skogalen i min ungdom (gah så gammalt det lät) har jag nu gått till att köpa skor en gång per säsong. En gång på våren och en gång på hösten typ. Med vårvädret (eller ska jag säga sommarvädret) som gjort entré var jag i stort behov av en och annan ballerinasko och bäst och billigast sådana hittar jag alltid på Skopunkten.

Utöver just ballerinaskor hittade jag även gudomligt sköna Sketchers-wannabes till vår jorden runt-resa. Allt för många resor har jag traskat runt tusentals steg i just ballerinaskor med ryggproblem som ett brev på posten när jag kommit hem. Denna resan tänkte jag dock vara bättre förberedd och Sketcher-wannabe’sen var precis det jag behövde.

Tyvärr fanns de bara i grått och rosa här i Linköping och även om jag älskar rosa så känner jag mig mer bekväm i svarta. Tant har trots allt storlek 41 i skor.

Sagt och gjort så satt vi i bilen på väg mot Norrköping. Och jag har ju hintat om det redan i min guide till Linköping, att shopping gör man bättre i grannstaden. Denna gången så bra att jag kom därifrån med inte enbart skor utan även nya gardiner till TV-rummet, diverse noteringsblock och en ny kabinväska i rosa. Ja det kan hända att vi tog en tur till närbelägna Åhléns outlet.

Som avslutning på en härlig påskafton blev jag ännu lite lyckligare av att ett program från SVT jag länge längtat efter nu åter finns i Öppet arkiv. Har du minsta lilla önskan om att en gång bestiga Kilimanjaro tycker jag att du pronto skall gå in och titta på detta avsnitt av Landgång med Anne Lundberg när hon bestiger just Kilimanjaro. En vacker dag ska jag stå där. Om Gud vill.

Påskdagen i skogen

Påskdagens morgon vaknade jag upp till meddelande att min kollega Linda var på väg till Rhodos och sin resa med Apollos nya koncept Destination okänd. Jag följde flighten på flightradar24 och strax efter två kom meddelande och bilder att hon var framme.

Under tiden hade flera av de saker jag under gårdagens rensning valt att inte göra mig av med fått en plats på olika försäljningssajter. Exempelvis tog jag äntligen mitt förnuft till fånga och insåg att det aldrig blir någon C-uppsats och kandidatexamen för mig. Tio år efter att jag började läsa till journalist har jag landat i det och böckerna hoppas jag nu skall få ett annat hem. Om studenter ens läser riktiga böcker nu för tiden, vad vet jag?

Planerna för dagen var absolut inga. Njuta av solen och ledigheten och när jag var klar med mina administrativa förehavanden och lunchen var i magen slog vi på stort och åkte och köpte glass. Både vårt mål att inte slösa och våra smaklökar förde oss till Mc Donalds som enligt mig har bland de bästa mjukglassarna. Även om själva locket var lite malplacerat.

Följer man mig på sociala medier kan man ha sett att påskdagen till annandag påsk skulle spenderas med staycation på Quality the Box. Så då borde det ju vara dags för incheckning kan man tänka.

Men påsken 2019 kan gå till historien som påsken då jag inte var sämre än att jag kunde ändra mig. Och inte bara en utan två gånger. Jag bytte inte bara rensa-förrådet-dag från långfredagen till påskafton. Vi bestämde oss också för att avboka vår staycation till förmån för att spendera mer tid i solen.

Vi både kände att det inte var helt rätt att checka in på ett hotellrum just denna påsk. Tanken när vi bokade var fin men verkligheten var en annan och vi valde istället att spendera hela påskhelgen på hemmaplan.

-Känner du för att gå en promenad, frågade Andreas. Jag tänkte att vi kunde gå lite i skogen.

Drygt två timmar senare hade vi gått den så kallade Lokmilen i Vidingsjöskogen. Bra idé i alla fall efteråt, för precis när vi påbörjade milen undrade jag lite vad jag hade gett mig in på. Utöver min kära sambo hade jag finfint sällskap av följande.

Varav den till vänster efter en Instagramomröstning visade sig vara en huggorm. Hur det gick till att jag traskade en mil? Mycket oklart. Men en härlig påskdag blev det i alla fall. Om jag skulle ta mig ur sängen på annandag påsk var dock osäkert.

Annandag påsk vid Golden gates förlaga

Sista lediga påskdagen startade som de övriga. Jag skulle ljuga om jag inte sa att jag är lite bortskämd med kaffe på sängen. Men med lite svalare temperatur än de tidigare dagarna när solen doldes bakom lite lätta skyar och vinden var starkare, så jag spenderade förmiddagen framför datorn med mängder av tips om hur du kan förvandla dina vardagsinköp till Eurobonuspoäng och därmed resor.

Vi var helt överens om att den sista dagen av ledighet skulle spenderas utan måsten. Men så efter lunch kom frågan.

-Känner du för en promenad?

Jag borde kanske frågat lite mer exakt hur lång den tänkta promenaden skulle bli men istället sa jag bara ja. Man kan ju inte gå så långt dagen efter man traskat en mil för första gången på flera år tänkte jag.

Drygt två timmar senare hade vi gått längre än dagen innan och sett Linköpings motsvarighet till Golden gate-bron. Eller som en sann Linköpingsbo skulle sagt – förlagan till Golden gate.

Summa summarum

Det är dags att lägga påsken 2019 bakom sig och när detta inlägg når dig har jag troligen återigen gått in i jobb-bubblan. Men påsken 2019 får ändå summeras som en av de bästa påskhelgerna i mannaminne.

Tack vädergudarna och tack min egen förmåga att mitt i min egen principfasthet kunna ändra mig.

Hur har din påsk varit?


Följ gärna Lite mera rosa på BloglovinFacebook och Instagram för ännu mer vardagsinspiration.

No Comments

    Leave a Reply