Meny
Härjedalen / Resor / Svenska resmål

Café Cineast – här måste du stanna när du åker till fjällen

Jag trodde att han började bli van. Att han hade börjat lita på mig. Jag talar om min sambo och jag talar om alla gånger då jag drar iväg med hon om till ställen han inte hade en aning om fanns och som han vid första anblicken känns lite skeptisk till. I somras när vi åkte hem från Lofsdalen propsade jag på att vi bara var tvungna att stanna i Sveg på Café Cineast. Och när han såg den lilla oansenliga lokalen på utsidan såg jag i blicken att undrade – ännu en gång. Men vare sig han eller jag blev besviken. Och vad du än gör, missa inte toaletten.

Café Cineast går inte att förklara i vare sig ord, bild eller film. Jag gjorde ett tappert försök på Instagram och jag kommer att göra ytterligare ett försök här för jag vill verkligen inte att ni ska missa denna pärla. White Guide beskriver det som Svegs mest filmiska café. Jag skulle kunna sträcka mig till att kalla det Sveriges mest filmiska café, jag har i alla fall inte upplevt något annat liknande. Café Cineast är inte som ett vanligt café. Det är en upplevelse i sig.

Café Cineast i Sveg – en upplevelse som inte går att beskriva

Det är en filmentusiast av stora mått ligger bakom detta café. På bottenvåningen är det inrett som ett café i 50-talsstil. Amerikanska dinersbås och neonskyltar. Väggarna kantas av bioaffischer och från högtalarna strömmar filmmusik. Mitt i lokalen hittar du den knallröda spiraltrappan. Den passar perfekt i inredningen och ovanför den gömmer sig dessutom saker du inte kunde drömma om.

Rum som är lite läskiga, läskiga och ganska jätteläskiga. Som liksom kryper in på skinnet på en. Rum med inredning så detaljerad och lik de filmer de ska påminna om att du nästan tror att du är med i en av dem. Jag låter bilderna tala för sig själv.

Detaljer, detaljer, detaljer. Luckor i golvet man kan öppna och vindsluckor där man kan titta in. Och även om vi hittade massor av detaljer vid vårt första besökt tror jag vi hittar lika många till nästa gång. För en nästa gång blir det. Jag kan nog helt enkelt lova att de gånger jag passerar Sveg blir det ett stopp.

Bakverk och matigt – klassiker och giganter

Bakverksdisken är lång och skapelserna i den är klassiker. Några utmärker sig som gigantiska versioner. En jättemaräng och en chokladboll där det går tretton på dussinet exempelvis. Men det finns även en mer matig meny. Vid detta vårt första stopp blir det fika. Nästa gång blir det Langos för mig.

Jag brukar inte skriva att du måste stanna här eller där. Men jag gör ett undantag. Här måste du faktiskt stanna. Och vad du än gör. Missa inte toaletten. Det spelar ingen roll om du behöver. Gå bara på den. Bara den är en upplevelse i sig. ???

Hitta hit: Café Cineast ligger på Kyrkogatan 17, centralt i Sveg och bara ett stenkast från E45:an (länken öppnas i Google Maps)

2 Comments

Leave a Reply