Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Gamla Konditoriet – troligen Vadstenas mysigaste café

Säga vad man vill om dagens fikakultur men det är uppfriskande när man kommer till ett riktigt konditori. Förstår ni vad jag menar? Ett där det inte trängs baristor bakom en dånande stor kaffeautomat vid disken. Eller ett där varje bakverk bakom glaset är lite snett och vint och alldeles unikt för att det är bakat för hand. Ett där det ingår påtår och där kaffet troligen serveras i en liten kopp med fat som det inte säkert finns något maka till. Var sak har sin plats. Och ibland hittar du mig på ett myllrande Espresso house. Men just idag hittar du mig på ett riktigt café i Vadstena – Gamla Konditoriet.

Café i Vadstena - Gamla Konditoriet

Gamla Konditoriet i Vadstena är just ett sådant klassiskt konditori. Ja det hörs ju på namnet. Men det är inte bara namnet. Här i det vackra vita huset mitt på Storgatan i Vadstena har det legat sedan 1903. Letar du efter café i Vadstena är detta det hetaste tipset.

Gamla Konditoriet i Vadstena – i Helgeandshuset sedan 1903

Huset i sig är äldre än från 1903. Det kallas Helgeandshuset och som så mycket annat i Vadstena har det såklart en lång historia. Första gången det är omtalat är 1399, då det lyder under klostret. Medeltidens helgeandshus var en institution för sjuka, åldriga och fattiga. Men efter en förödande stadsbrand bygger man det nuvarande Helgeandshuset 1487. Sedan dess har det varit hem till flera landshövdingar varav du kan se spår av några i dagens hus om du vill. Men vi är såklart här för att fika.

Vill du läsa om fler café i Östergötland – då hittar du fler tips och inlägg här.

Hembakat och udda på café i Vadstena

Det dignar av valmöjligheter i disken. Här på Gamla Konditoriet kan du få dig till livs från det minsta lilla bakverk till en rejäl måltid. Allt handlar om vilken tid du kommer. Och här är det öppet från arla morgonstund. Faktum är att vid mitt senaste besök fanns det inga andra alternativ att välja på när jag skulle slå mig ner för att ta ett jobbmöte innan klockan slagit 9. Då stor det sommar i kalendern. Andra öppettider gäller under lågsäsong. Och vem är jag att klaga. En Milanostång och en kaffe senare slog jag mig ner vid ett av de udda möblemangen passande för ett videomöte.

I den lummiga mysiga uteserveringen på Gamla Konditoriet

En annan gång är jag och barnen i Vadstena för lite påsklovskul. Aprilsolen värmer och vi slår oss istället ner på baksidan för att avnjuta vår lunch på den mysiga uteserveringen som du hittar på baksidan i husets trädgård. Just den gången gör sig springet i benen snart hört från barnens sida. Vid mitt nästa besök sitter jag kvar en stund och bara tittar på detaljerna runt mig.

Gamla Konditoriet är väl värt ett besök. Har du möjlighet, ta dig tid att verkligen insupa atmosfären. Den är av en utdöende sort i dessa dagar.

Såhär hittar du hit: Gamla Konditoriet ligger på Storgatan 18 mitt i Vadstena (karta i googlemaps).

2 Comments

Leave a Reply