Meny
Företagande / Personligt / Resor

Ett överlevnadskit för nya bloggare

Härom veckan fyllde Lite mera rosa som blogg ett år. Tanken var såklart ett storslaget ettårsinlägg med pompa och ståt. Men känslan infann sig inte och det blev inte så. Det är lite så det är med denna bloggen. Jag har bloggat i tolv år lite drygt men när jag startade denna bloggen var det på ett helt annat sätt. Jag bloggade inte bara för skojs skull utan ville ha ett tänk bakom bloggen och det som publicerades. Under året har det varit både en styrka och en bromskloss men på köpet har jag hittat ett överlevnadskit för mig som ny bloggare. Inläggen från de där bloggarna som redan har gjort det ett tag och som delar med sig av sina erfarenheter. I detta inlägget har jag samlat alla guldkornen jag hittat under året och skapat ditt överlevnadskit som ny bloggare.

Inget annat är mer på sin plats än att börja med att tacka alla er bloggare som jag har följt under året och som på ett eller annat sätt har bjudit på både avgörande hacks och strategier för bloggandet men också oändligt med inspiration. Det har jag skrivit om tidigare bland annat här. Vad vore blogglivet utan er.

Till dig som ny bloggare – följ hjärtat

Till dig som hittat hit för att söka inspiration och kunskap. Som av en eller annan anledning vill börja blogga men inte vet var du ska börja. Till dig säger jag – börja med att följa hjärtat. Vänta med att spana in alla rubriker här nedan. Börja med att skriva för att du vill om det du vill. För om du älskar det du gör då är det svårt att misslyckas. Se till att drivas av en önskan och en passion för att skriva och skriva om det just du skriver om. Det är den bästa början du kan få. Sen kan du börja titta på allt det där andra som contentplanering, SEO och kanske göra det hela till ett företag.

Content & planering

Jag började ganska tidigt ha en planering. I analog form såklart. Jag älskar det analoga. Egentligen planerade jag nog inte så mycket de första månaderna. Jag hade nog i och med det bara möjligheten att planera men fyllde nog snarare i efterhand i vad jag verkligen hade publicerat. Och fortfarande ett år senare så är det lite olika beroende på hur livet ser ut hur mycket jag hinner planera och hur mycket jag bara fyller i i efterhand för att ha koll.

Anledningen till att jag faktiskt ens kom på tanken att skriva detta inlägg var dock ett mycket välskrivet och enkelt inlägg av den alltid så inspirerande Sara Rönne på traningsgladje.se. Jag önskar att hennes inlägg hade varit skrivet när jag började min planering. Och just den tanken fick mig att inse att jag ville sammanställa alla de där inläggen och all den informationen som jag själv haft möjlighet att ta del av under året som gått.

Sara skriver enkelt och opretentiöst (som vanligt) om hur hon planerar sitt innehåll. Läs och inspireras!

SEO

Som jag har kräkts på dessa tre bokstäver. När jag började förstå att detta var något jag behövde hålla koll på så övervägde jag på riktigt att lägga ner alltihop. Det var innan jag hittade Jennifer!

Jennifer Sandström hittar du på jennifersandstrom.se och jag tycker att du skall hitta henne av fler anledningar än SEO. Hon skriver fängslande och rappt om allt ifrån resor och upplevelser till att lära sig finska och företagande. Men hon är min absoluta guru när det gäller SEO. Alltså search engine optimization. Hon förklarar på svenska, inte tekniska, hur man ska använda sig av olika verktyg och hur man skall sökordsoptimera sina inlägg steg för steg. Alla hennes inlägg om SEO hittar du samlade här och det är en riktig överlevnadsguide för en nybörjare. Lite som ett flytta hemifrån-kit från IKEA. Ja du förstår.

Att våga hoppa

Kanske är du inte i läget att du funderar på att säga upp dig och satsa på bloggen på heltid. Det är inte jag heller. Ändå tycker jag att Moa på lyckligochlevande.nu berättar så fängslande om sitt eget beslut att göra just det.

Det behöver inte vara ditt mål just nu eller ens aldrig. Men det är inspirerande att läsa. Och nu alldeles nyligen gjorde hon ett litet bokslut som var lika inspirerande.

Och hur det kan gå om man hoppar

En av de där bloggarna jag läser dagligen som är en av de stora inspirationerna är resfredag.se. Bakom den bloggen står Annika som precis som jag räknar Karlskrona som hemma.

Hon har hoppat. Hon gör detta på heltid. Något jag ännu bara drömmer om. Och för bara några veckor sedan summerade hon två och ett halvt år som egen företagare. Det är så häftigt att läsa.

Återigen. Jag har just nu inte just de där planerna. Men det är inte att förakta att inspireras för en eventuell framtid. Gör det du också.

Ta betalt

Oavsett om du planerar att satsa på att bli influencer eller vill göra samarbeten med företag inom din nisch, eller om du inte planerar något om det men skriver så bra att du blir uppnosad av någon som vill samarbeta med dig så kommer du förr eller senare till det faktum att du ska ta betalt. Och betalt ska du ta. Det är vår skyldighet att inte jobba gratis.

Men hur mycket ska man ta betalt? Googlar du ”Hur tar jag betalt vid samarbete” dyker hon upp – allas vår guru när det kommer till sociala medier och influencing. La Linda – Linda Hörnfeldt. Hon som startade Influencers of Sweden. Hon som är pionjär inom detta. Och naturligtvis har hon skrivit om detta på sin egen blogg.

Utöver alla dessa första-hjälpen-inlägg för dig som ny bloggare så kryllar denna världen, och inte minst resebloggarvärlden, av bjussiga bloggare som skriver om både med och motvind. Och har vi inte skrivit om det så upplever jag att vi alltid är öppna för en fråga i ett DM. Det kan ju till och med mynna ut i inte bara ett svar utan ett helt nytt inlägg med mer bjussigheter.

Det svåra med att skriva denna typ av inlägg är ni vet det där ”ingen nämnd ingen glömd”. Nu nämner jag de facto ett antal bloggare här ovan. Därmed inte sagt att ni inte är så många fler som bidragit till både inspiration och livsnödvändig överlevnadsfakta i bloggvärlden.

Tack till Er Alla! Vilket gäng vi är.

6 Comments

 • Resfredag/Annika
  10 november, 2019 at 13:41

  Åh, tack snälla för det här. Och du, TÄNK så långt du kommit. Du är med i matchen, på riktigt! Kram och pepp från en Karlskronit till en annan.

  Reply
  • corneliatoneri
   10 november, 2019 at 13:58

   De där orden behövde jag idag. Vet inte om det är års- och decennieskiftet som närmar sig eller vad det är som gör att jag liksom vill göra bokslut och bestämma väg framåt. Eller kanske en försenad 40-årskris. Men du ska veta att dina ord betyder så mycket. Tack för inspiration och pepp. Och ha en ljuvlig resa nu. Kram kram

   Reply
 • Sandifighter
  11 november, 2019 at 07:30

  Så otroligt bra du skriver, ja ett sånt här inlägg hade jag med behövt. Det är supersvårt även i dag (jag har ju även valt ett svårt ämne) men då var det ännu svårare. Du skriver så otroligt bra och tipsar om många fina bloggare ?

  Reply
  • corneliatoneri
   11 november, 2019 at 17:09

   Tack snälla för sina ord ????
   Vi har så många bjussiga kollegor som bjuder på sina tips att jag verkligen ville samla dem ?

   Reply
 • Moa Lycklig & levande
  11 november, 2019 at 20:26

  Åh men tack så mycket för omnämnande, det gör mig så glad att jag kan inspirera! Och att få omnämnas tillsammans med dessa hjältar till sällskap gör ju inte saken sämre. TACK!

  Reply
  • corneliatoneri
   15 november, 2019 at 20:22

   Det är jag som ska tacka 🙂

   Reply

Leave a Reply