Meny
Personligt / Resor

Allt det där otippade som aldrig händer mig på resa – och lite mera kungligt

För en tid sedan publicerade Anna på New York My Bite en jätterolig lista. 11 otippade saker jag varit med om på resor. Åh va kul tänkte jag, kommenterade och kände att det ska jag också skriva en lista om. Så jag började fundera. Och jag funderar fortfarande. Det händer banne mig ingenting otippat på mina resor. Hur kul var den insikten?

Det enda otippade som händer mig verkar vara på samma tema. För alla händelser, och det är inte många, som jag kommer på har en sak gemensamt. Kungligheter.

Kronprinsessan Victoria – Öland 1996 eller 1997

Det första tillfället finns inte förevigat på bild. Det var före mobilkamerans tid och troligen hade jag ändå varit alldeles för starstrucked för att komma på tanken att ta en bild.

Året var 1996 eller 1997. Det finns nedtecknat i en gammal dagbok men de är inlåsta med anledning av pinsamhetsgrad och kommer inte att plockas fram för att få fram ett exakt årtal.

Jag och min kompis Linda hade åkt till Öland. Vi bodde hos min bror och gjorde Öland osäkert på dagarna och Strand i Borgholm på kvällarna. Men inte värre än att Linda körde bil. I entrén höll det på att ta stopp. Det var 20-årsgräns och det hade ingen av oss fyllt ännu. Men vi lyckades få vakterna att tro att vi kört hela vägen från Karlskrona till Borgholm bara för detta event och antagligen tyckte de synd om oss, för vi fick komma in.

Där på dansgolvet mitt i livligt stuffande ger jag ifrån mig ett litet tjut och försvinner sedan mot toaletten. Jag hade fått syn på kronprinsessan och Linda som kände mig ganska väl förstod allvaret och storheten i detta tillfälle.

Jag tog mitt förnuft till fånga, började andas igen och återvände till dansgolvet. Där gick jag helt sonika fram, hälsade, sa några väl valda ord (tyckte jag just då) och grattade i förskott innan jag återgick till min egen kväll och lämnade henne i fred.

Frågan är väl hur hon kom in? Hon hade ju inte heller fyllt 20, vi är ju faktiskt födda samma år.

Prinsessan Birgitta – Mallorca 1999

Mitt kungliga intresse har jag från min mamma. Hon var född samma år som kungens äldsta syster prinsessan Margareta och hade följt Hagasessorna under hela sin uppväxt. Därmed har jag stenkoll på kungens alla fyra systrar trots att de numera inte får så mycket plats i våra svenska medier och inte heller syns vid så många officiella sammanhang.

November och december 1999 spenderade jag på Mallorca på reseledarskola för Ving. En av våra lediga dagar tog jag och en kompis bussen ner till Palma för lite shopping och sightseeing. Och vem stöter jag på där om inte kungens syster Prinsessan Birgitta. Hon bor på Mallorca sedan många år tillbaka men oddsen att springa på henne är väl ändå inte så stora. Oddsen att jag skulle känna igen henne är nog ännu mindre.

Min vän Anna som var med fattade ingenting och det gjorde inte heller någon annan på skolan när jag glatt berättade. Jag var ganska ensam om min glädje kan man säga.

Kronprins Frederik – Köpenhamn 2009

Ganska exakt tio år senare var det dags igen. Vi var i Köpenhamn på specialuppdrag men innan eventet skulle gå av stapeln skulle jag passa på att se om jag kunde hitta en Ordning & Reda-affär för att göra det årliga kalenderinköpet.

Med mobilkartan i högsta hugg svängde vi runt hörnet vid Illum mitt i den danska huvudstaden men där blev det stopp. Mängder med folk. Röda mattan och avspärrningar och vi hamnade på något märkligt sätt nästan längst fram. Spända på vad som skulle hända stannade vi en stund.

Det tog inte lång tid förrän svarta bilar med tonade rutor körde upp framför oss. Ut kliver kronprinsen av Danmark, Frederik. Han skulle inviga något och vi hade hamnat på rätt plats vid rätt tillfälle.

Om jag hittade någon kalender? Absolut. Det året var den lila om jag inte missminner mig. Och den ligger i Ordning & Reda-påsen på bilden som inleder detta inlägg.

Kungen & drottningen – Solliden 2010

Det är den 19 augusti 2010. Vi bor i Kalmar men tar bilen över till Öland för att möta upp min före dettas moster och kusin för en liten utflykt på Solliden. Det är en vecka till beräknad förlossning av vårt första lilla yrväder.

Vi promenerar runt i Solliden-parken och umgås. Njuter av det vackra vädret. Bestämmer oss sedan för att ta en våffla i våffelstugan på området. Vi beställer och slår oss ner.

Just när vi fått in våfflorna kommer en servitris fram till vårt bord, hon har med sig en liten reserverat-skylt och ser lite lidande ut, bedjande liksom och sen säger hon:
– Jag ber så hemskt mycket om ursäkt, men det är så att kungaparet kommer hit om 20 minuter och ska äta lunch och jag har glömt att reservera bord, de brukar vilja sitta här, tror ni att ni kan byta bord eller vara färdiga till de kommer.

Inget snack om saken som du säkert förstår. Vi packade lite snabbt ihop vår fika och flyttade till ett annat bord med fin utsikt över vårt första bord. Sen väntade vi och väntade.

En halvtimme sena kom så kungen och drottningen spatserande, kungen i keps och jeans och drottningen i jeans och kavaj. Tyvärr blev det inte så att de satte sig vid ”vårt” bord. Restaurangen hade hunnit bli ganska full och de valde istället att sätta sig i en annan byggnad som också tillhör caféet. Och dessvärre väntade jag lite för länge med att ta upp kameran och missade tillfället att få en bild.

Det blev ändå ett namn

Men fun fact om denna lilla historien – utöver att vi ”träffade” kungaparet – var att vi då en veckan innan beräknad nedkomst gick i valet och kvalet mellan två olika namn för vårt lilla hjärta i magen. Ett av namnen hade viss kunglig glans, det andra inte. Vi var ganska övertygade om att vi skulle bli varse vilket av namnen vi skulle välja på ett eller annat sätt och på väg till bilen efter Solliden-besöket skojade vi och sa att om värkarna kom igång under dagen visste vi vilket namn vi skulle välja. Lite senare samma kväll började det som skulle visa sig vara värkarna och 13:01 dagen därpå såg vår egen lilla prinsessa dagens ljus.

Kungen & drottningen – februari 2019

2019 var det dags igen. Ni som följt mig ett tag vet ju att min första businessclass-resa hem från Los Angeles i februari ”förstördes” av kungen.

Kungen på SAS Business class
Nära kungen-upplevelsen

Det är naturligtvis en grov överdrift. Att få sitta bredvid kungaparet under en hel flygresa från Los Angeles till Arlanda är för mig som ni förstår vid detta laget bara ett rent nöje. Men på journalistlinjen var jag aldrig bäst på att komma på lockande rubriker och denna gången tror jag ändå att jag fick till en rubrik som kan locka till intresse.

Har du missat berättelsen om när Andreas sov bredvid kungen? Då kan du klicka dig vidare hit.


Nej, det blir inte mer otippade händelser än så för mig. Har du varit med om något riktigt otippat? Varför inte skriva om det? Här i kommentarerna eller i ett eget inlägg om du har en blogg. Kanske har du haft en nära kungligheten-upplevelse? Dela gärna med dig.


Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

13 Comments

 • TravelAnna
  22 september, 2019 at 18:37

  Haha, vilken underbar lista med ett mycket speciellt tema! Log mig igenom hela läsningen … 🙂 Du berättar så fängslande och roligt. Vad kul att du blev inspirerad att göra en sån här lista och stort tack för länken till mig!

  Det verkar onekligen som om du drar till dig kungligheterna! 😀 Prinsen i Danmark hade jag inte känt igen (är inte så haj på kungligheter) men jag hade nog blivit nyfiken på vem det var där på röda mattan.

  Så fint att du och din mamma hade detta gemensamma intresse under din uppväxt!

  Själv har jag också en del ”Jag mötte Lassie”-upplevelser i bagaget men det har inte varit på resor, hehe.

  Reply
  • corneliatoneri
   22 september, 2019 at 21:00

   Tack snälla för dina ord. Så tacksam och så inspirerande att få detta beröm ??????
   Kungligheterna verkar verkligen bli mitt oväntade tema. Väntar med spänning på nästa ?

   Reply
 • FREEDOMtravel
  22 september, 2019 at 20:21

  Oj vad många kungamöten! Jag flög faktiskt tillsammans med (nåja!) Kungen och Drottningen till Åre tidigare i år. Jag såg dem bara på avstånd om jag ska vara ärlig, men vi satt i alla fall på samma flygplan 😉 (Gillar verkligen att de flyger vanliga flighter!)

  Reply
  • corneliatoneri
   22 september, 2019 at 21:01

   Ja jag blev lite förvånad själv när jag sammanställde dem.
   Så bra att de inte håller på och åker privat. Men det känns som att de är så vanliga det går att vara faktiskt ?

   Reply
 • Yvonne Bjerregaard
  22 september, 2019 at 20:39

  Och inget händer dig på dina resor ?? Jag har aldrig träffat nån kunglighet. Så njut stort av sina samling möten.

  Reply
  • corneliatoneri
   22 september, 2019 at 21:02

   Haha. Nej inget otippat som Anna men det klart att jag får erkänna att jag inte är besviken över detta heller ??

   Reply
 • Helena Roth
  22 september, 2019 at 20:59

  *asgarv*

  yckte du fick till det ganska bra där. Och givetvis sätter du griller i huvudet på mig… vad tusan har jag varit med om för otippade saker på resor?! Hm… får be att få återkomma på den du!

  Reply
  • corneliatoneri
   22 september, 2019 at 21:03

   ??
   Härligt. Bara att börja fundera. Ser fram emot att höra dina otippade händelser ??

   Reply
 • Christine
  23 september, 2019 at 16:49

  Tack för en härlig lista! Jag håller med Helena…. Det får mig att tänka på vilka otippade saker som jag själv har varit med om!

  Reply
  • corneliatoneri
   23 september, 2019 at 19:14

   Kul.
   Något du vill dela med dig av? Alltid kul att höra andras upplevelser. Kanske en egen lista 🙂

   Reply
 • Charlotte
  24 september, 2019 at 15:33

  Jag kan ju bjuda på en otippad grej. Var på Island för att träffa Hrafn Gunnlaugson (han med ”Korpen flyger”). Vi bodde på hotell Borg i Reykavik. Fina hotellet. Hrafn kände typ alla. Vi sitter och tar en öl i baren på kvällen och in kliver Kevin Costner, som är på ön för att filma laxfiske. Vi byter ett par ord och tar i hand. Och jag mötte hans blick. Det var ett wow-moment. Senare på resan så säger Hrafn att vi ska äta middag ute vid Alltinget tillsammans med Islands president eller premiärminister. Hedersgäst är Lech Walesa, då president i Polen. Han sitter vid ett bord där alla talar engelska. Med oss svenskar vägrar islänningarna tala engelska. De säger högt att vi ska förstå isländska. Som tur har jag Hrafns fru bredvid mig som viskande översätter delar av samtalet… Och jag kan säga att isländska inte är lätt att förstå. Det var en minnesvärd resa… med fler otippade händelser… som att jag blev avkastad av en töltande islänning och glad över att ha ridhjälm…

  Reply
 • Emma
  27 september, 2019 at 11:43

  Härlig lista! Jag har krockat med Silvia under ryttar VM i Sthlm på 90-talet. Jag var helt uppslukat av fälttävlan och vände mig för att komma ikapp mina föräldrar och där var drottningen hahahaha.

  Reply
  • corneliatoneri
   4 oktober, 2019 at 18:31

   Tack! Och inte dåligt att ha krockat med drottningen 🙂

   Reply

Leave a Reply