Meny
Nordamerika / Reseberättelser / Reseinspiration / Resor / USA

Jorden runt dag två – en reseberättelse

35 981 steg senare har vi upplevt en hel dag till fots i San Francisco.
26, 5 kilometer och 45 våningar beräknar också stegräknarappen. Hade någon sagt till mig när vi knatade ut på morgonen att din resa jorden runt dag två skulle sluta med just det där antalet stegen, då är frågan om jag ens hade klivit ut genom dörren.

Vi hade egentligen tänkt hyra bil en av dagarna under vårt besök. Bilen var till och med bokad. Men så kom det ett mail om att bilen var bokad tidigt dagen efter och när vi kunde lämna den. Samtidigt märkte Andreas att vi bokat bilen till torsdagen och inte fredagen som han trodde. En sak ledde till nästa och så avbokade vi den. Därmed kändes det nästan som vi fick en extra dag i San Francisco. När vi med lite jetlag i kroppen klev ut genom dörren dag två var det därmed utan mål. Fokus nummer ett var frukost på ett ganska närbeläget Starbucks. Sedan fick vi se. Och se fick vi på vår resa jorden runt dag två.

Jorden runt dag två – 35 981 steg i San Francisco

Golden gate park San Francisco
Golden Gate Park, San Francisco
Golden Gate Park, San Francisco

Promenaden till Starbucks gick delvis genom den helt närbelägna Golden Gate Park. Vi har bara några kvarter till parken och det blev en fin start på dagen. Molnen hade inte hunnit lätta ännu och luften var fortfarande lite krispigt kylig. Jag är inte så mycket för växter i allmänhet. Men gröna omgivningar och natur mår ingen dåligt av.

Starbucks, San Francisco

Efter favoritfrukost på Starbucks bestående av en latte och Strawberry & toasted almonds overnight grains styrde vi sedan stegen mot The Painted ladies. Planen när vi satt på Starbucks var att promenera dit, det skulle ta oss en timme ungefär. Därefter tänkte vi ta Munin (San Franciscos svar på Metro) därifrån någonstans. Så blev nu inte fallet.

Turister på topp vid Painted ladies

Backe upp och backe ner med en extra omväg förbi en gigantisk kyrka. Skulle någon tro att det är en myt att San Francisco är backigt kan jag avliva den myten direkt. Men det finns en fördel med allt och man vänjer sig. De backarna som i början var gigantiska blev så småningom inte så farliga.

Precis som i New York känns det mesta väldigt nära här. Jag minns att jag vid mitt besök i New York slogs av att det fanns sevärdheter i vart och vartannat hörn. Lite så känns det här också.

En timme senare gick vi genom Alamo square park och framför oss låg The Painted ladies. Husen som blev världskända i TV-serien Huset fullt och som sedan är en av de mest fotograferade turistmålen här i San Francisco.

Painted Ladies San Francisco

Vi satte oss ner en stund i parken och beskådade husen med San Franciscos downtown i bakgrunden. Tanken slog mig att det nog inte är så kul att bo i ett av dem. Och med tanke på att det är ganska många ställen i San Francisco som ser ganska snarlika ut så måste det väl ha varit i allra högsta grad en tillfällighet att det blev just dessa husen som blev plåtade för vinjetten.

Mc Donalds – det självklara valet

Det finns dom som aldrig skulle sätta sin fot på ett Mc Donalds när de är ute och reser. Vi är tvärtom. I alla fall en gång varje resa så testar vi på den lokala maten på Mc Donalds. Oftast blir det den dagen vi inte har ork eller inte hittar något annat. Denna gången blev det dag två på vår resa jorden runt. Och jag tycker inte man skall underskatta Mc Donalds. Det är inte särskilt dyrt, gratis WiFi och så vet man vad man får. Dessutom kan du hitta riktigt trevliga lokala varianter. Som när vi var i Barcelona och de hade en Selection-variant med getost. Galet gott.

Nåväl, i San Francisco var inte Selection-burgaren något för mig utan de blev en hederlig QP med bacon. Här hann vi också med att kolla av kartan lite. Vi funderade en stund och kom fram till att en timmes promenad till inte kändes så farligt. Och så styrde vi kosan mot Fishermans warf.

Lombard street

På vägen dit skulle vi dessutom ha turen att passera Lombard street. Jag var däremot inte alls beredd på att vi på vägen också skulle få våra första glimtar av både Golden Gate och Alcatraz.

Alcatraz San Francisco
San Francisco

Efter några riktigt kämpiga backar belönades vi med vyerna man liksom får nypa sig i armen när man får se. När sedan den lilla snirkliga gatan bland alla de andra helt raka uppenbarade sig befann vi oss högst upp i backen och kunde föreviga den ovanifrån innan vi traskade neråt och även föreviga den från det hållet.

Lombard street San Francisco

Fishermans warf

Fishermans Warf San Francisco

Bara ett stenkast bort hittade vi sedan Fishermans warf. Ett område som är ordentligt turistigt men också mysigt och sprudlar av liv. Flera gånger under vår promenad tänkte jag nämligen att det var förvånansvärt lite människor ute för att vara en så stor stad ändå. Svaret fick jag på Fishermans warf det var där de höll till och på Pier 39 som jag ska komma till.

Efter att ha flanerat en stund i Fishermans warf och känt pulsen och fotograferat vyerna ut mot Alcatraz promenerade vi vidare. Tog en glass. Och inte vilken glass som helst. En Ben & Jerrys-glass. Och inte vilken Ben & Jerrys-glass som helst utan en glass jag väntat på i flera år.

Coffee coffee buzz buzz buzz Ben & Jerrys

För några år sedan slutade man nämligen med smaken Coffee coffee buzz buzz buzz i Sverige. Men i USA finns den kvar. Jag har letat båda gångerna i Los Angeles men inte hittat den. Så det var ett stort ögonblick när smaken fanns här. Himmel så gott.

Pier 39

När vi tidigare i år besökte Tallin hade jag en tydlig plan för allt vi skulle se. Även inför detta besök hade jag en plan. Men – den var inte helt nedskriven. Jag har läst på i min guidebok och framför allt har jag lusläst Ann-Louise 10 saker att göra i San Francisco. Men tanken med en extra dag när vi avbokade bilen var att jag skulle sätta ihop planen under kvällen dag ett. Därför var jag inte helt påläst och hade därmed heller inga förväntningar på Pier 39.

Pier 39, San Francisco

Bakom ett hus öppnade sig världens myller av affärer, restauranger, nöjesfält och barer. Turistigt – absolut. Men också riktigt mysigt. Allting blir ju vad man gör det till, eller hur.

Och här finns också en utsiktsplats där man kan se sjölejon. Men vad är oddsen att de är där tänkte jag. Där hade jag lite fel för på sina viloplattor låg de och gottade sig. Det kan vara bland det märkligaste men också gulligaste jag sett.

Sjölejon vid Pier 39, San Francisco

Sedan kan det vara så att turisterna som står och tittar på sjölejonen är lika mycket av en attraktion som själva sjölejonen.

Sjölejon vid Pier 39, San Francisco

Marketplace och Oakland bay bridge

Vid detta laget hade vi slutat tänka på att ta en Muni någonstans. Istället fortsatte vi bara gå och gå. Vi fortsatte längs vattnet och kikade in på Marketplace, en typ av saluhall kan man väl säga ur ett svenskt perspektiv. Det är inget jag har läst om hittills någonstans men hit kommer vi absolut tillbaka under resan. Denna gången gick vi mest igenom för att kolla läget.

Oakland bridge San Francisco

Golden gate fick vi denna dag bara en liten smygtitt på. Istället stiftade vi närmare bekantskap med Oakland bay bridge. Den är förvisso inte röd. Men den är både längre och till och med lite äldre än Golden gate. Så hur det kommer sig att det är Golden gate och inte Oakland bay som är så ikonisk är för mig en gåta. Någon kanske känner till varför? Let me know i så fall.

Financial district Downtown

Från kvarteren runt Marketplace begav vi oss sedan i mot stan igen och promenerade en stund genom Financial district och skyskraporna. Men här någonstans började jag inse att de redan då 30 000 stegen skulle ta ut sin rätt och att det var dags att tänka på den berömda refrängen.

Så kom det sig att vi till slut letade upp närmaste Muni och tog den från Embarcadero hela vägen hem till Ocean bay.

Jorden runt dag två avslutas med solen och fisk

Stilla Havet San Francisco

Efter en stund vid datorn traskade vi sedan ut igen för att se solen gå ner i Stilla havet bara ett stenkast bort från där vi bor och på vägen hem stannade vi till på Hooks fish och handlade hem Avocado tacos och Fish n chips.

35 981 steg senare kan jag summera jorden runt dag två som härlig spontan och alldeles alldeles underbar.


Vill du läsa mer om vår jorden runt resa på 8 dagar än Jorden runt dag två. Klicka dig vidare hit för mer reseinlägg och läs om planeringen och varför vi gör denna resa.


Och så till sist, en liten uppmaning att följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

4 Comments

 • Mia Jönsson
  25 maj, 2019 at 06:43

  Roligt att följa din resa! Tips på boende i SAN Fransisco som kan passa familj med barn/ungdomar? Med vänlig hälsning, Mia

  Reply
  • corneliatoneri
   25 maj, 2019 at 17:00

   Tack ?
   Va kul att du gillar det.
   San Francisco är en dyr stad att bo i tyvärr ??
   Själva bor vi i ett airbnb som passar bra för två men tyvärr inte fler.
   Min bloggkollega Ann-Louise har varit här måååånga gånger och har samlat bra hotelltips i ett inlägg jag tycker du ska kika på:
   http://www.stadtillstrand.se/2018/06/24/13-bra-hotell-i-san-francisco/

   Reply
 • Ann-Louise
  25 maj, 2019 at 14:35

  Tack snälla du för länk! Så roligt att läsa om er dag i San Francisco. Jag känner igen det där med att man bara går och går. Förr, när jag var där själv, kom jag förmodligen upp i ungefär samma antal steg om jag hade räknat. Numera får jag ta hänsyn till att son och sambo inte orkar hålla min takt så då får vi ta buss/spårvagn ibland för att vila benen. Marketplace är mysigt, vi har åkt båt därifrån några gånger. Tror att det finns några riktigt bra restauranger där också, även om jag inte själv har ätit där.

  Reply
  • corneliatoneri
   25 maj, 2019 at 16:54

   Utan ditt inlägg hade min resa inte blivit lika bra. Enormt tacksam för den.
   San Francisco är verkligen så mycket mer än jag trodde det skulle vara ?
   Och idag blir det nog käk på Marketplace ?

   Reply

Leave a Reply