Meny
Kryssning / Reseinspiration / Resor

7 myter om kryssningar – sant eller falskt?

Att åka på kryssning blir bara mer och mer populärt och flera researrangörer spammar nästan oss konsumenter med reklam om alla kryssningar som går att boka. För förutom att du självklart kan boka en resa med en av kryssningsarrangörerna själva har de ”vanliga” resebolagen också verkligen hoppat på trenden att sälja kryssningar. Men lika mycket reklam som det finns lika mycket myter om kryssningar finns det. Huruvida de stämmer eller inte tänkte jag bena ut här.

Fram till april 2018 hade jag ”endast” en och annan tur med Silja Line över till Helsingfors och Åbo, några turer till Oslo samt ett par vändor till Tyskland på min meritlistan när det gällde kryssningar. Men då gjorde jag som jag brukar, tog i från tårna och ändrade på det faktumet med besked.

Den 21 april 2018 steg vi ombord på världens största kryssningsfartyg Symphony of the seas i Barcelona hamn. Om den resan har jag redan berättat ingående, både om båten och om stoppen vi gjorde. Men jag tycker nog att det är på sin plats att avliva några av de myter och fördomar som jag vet att många går omkring och har när det gäller att åka på kryssning.

Smaken är som bekant som baken och detta är min sanning, och jag kan ju inte lova dig att du älskar det om du testar men några myter hoppas jag ändå kunna ta död på.

Myt nr 1 – De enda som kryssar är rika amerikanska tanter med blått hår och hatt

Nu tror jag att du har sett för mycket på film faktiskt. Visst kan jag förstå var denna tanke kommer ifrån men den är långt ifrån sann. Kanske var det så tidigare men inte nu. På vår kryssning fanns allt ifrån turistgrupper från Asien till skandinaver till barnfamiljer från världens alla hörn till just de där amerikanska damerna. Men det var en otroligt blandad skara människor. Min upplevelse var att du fick hela världen på en båt.

Myt nr 2 – Det är långtråkigt att åka på kryssning

Det kan ju vara alldeles alldeles alldeles långtråkigt… eller alldeles, alldeles underbart. Det är väl precis som med allt annat. Det blir vad man gör det till. Man kan åka till New York, Paris och Barcelona och ha långtråkigt också. Men om du inte vill ha långtråkigt, då behöver du inte ha det.

Jag kan inte förklara det på ett bättre sätt än att berätta att vi efter sju dagar på båten fortfarande kunde hitta nya ställen vi inte sett förr. På de vanliga kryssningsfartygen finns bland annat, löparbanor, gym, vattenshower, flera affärer för shopping, otaliga restauranger, fler pooler, minigolf, linbanor, arkadhallar och så vidare och så vidare. Det är bara den egna orken som sätter stopp.

Myt nr 3 – Det är dyrt att åka på kryssning

Ohhh, kanske den trickigaste frågan av dem alla att svara på för här är det ju fantastiskt olika vad vi tycker är dyrt och vad ekonomin tillåter. Och jag skulle vilja svara både jag och nej på frågan.

Allra lättast är väl att vara helt öppen med vad vi betalade för vår kryssning med Symphony of the seas och sedan utgå ifrån hur jag ser på den kostnaden.

Vi betalade 31 765 kronor för två personer för hela resan. Då ingick flyg tur och retur Barcelona, en natt på hotell i Barcelona samt sju nätter på båten. Utöver det ingick också mat på utvalda restauranger på båten. Man kunde inte äta över allt men som exempel så kunde man vid lunch äta mexikanskt i El Loco fresh som blev mitt favoritställe eller exempelvis plocksallad nere i lunchrestaurangen vid Central Park.

El Loco fresh

Middag åt man i bufférestaurangen Windjammer och en av kvällarna ingick också en middag i A la carte-restaurangen, men vi var så nöjda med Windjammer att vi hoppade över den. Även frukosten serverades i Windjammer och det var en frukostbuffé som inte lämnade något att önska.

Var man lite sugen mellan måltiderna så fanns de små ställen man kunde gå och hämta snacks på och icke att förglömma så fanns det mjukglassmaskin att ta fritt ifrån.

Det enda som jag skulle kalla dyrt eller i alla fall ganska kostsamt var läsk och alkohol. Köpte man per glas eller flaska kunde notan dra iväg en del och även dryckespaketen tog de betalt ordentligt för. Men om man hoppade över läsk och alkohol måste jag säga att jag tycker det var mycket prisvärt.

Det dyraste på hela båten

Myt nr 4 – Ta med balklänningen, det är strikt klädkod ombord

Kan detta vara den absolut vanligaste fördomen av dem alla? Jag skulle tro det. Och även om jag själv inte var speciellt insatt i vad det innebar att kryssa och därmed inte heller så medveten om vad jag hade att vänta mig inför vår kryssning så tror jag bestämt att detta var något som låg som en sanning hos mig. För jag vet att jag googlade precis denna frågan.

Till dig som kanske gjort samma sak och kommer hit kan jag lugna dig. Nej nej nej, det är inte så som du har hört.

Jag levde som vanligt i mina jeans och någon tunika och när det var lite varmare temperaturer i mina jeansshorts och ett linne. Hade det varit så strikt klädkod som rykten vill göra gällande då hade ni nog troligen inte fått läsa detta försök att ta udden av myterna. Då hade jag troligen hoppat av i Palma och simmat tillbaka till Barcelona och flugit hem igen. Jag är ingen kjolmänniska, ingen som gärna klär upp sig. (Om det inte är bröllop vill säga) och passar jag inte in i min vanliga mundering då låter jag det hellre va.

Blandad kompott i Solarium bar. Allt ifrån badshorts och bar överkropp till jeans, jacka och gympaskor.
Så oroa dig inte.

Det fanns de kvällar då det i programmet stod att det skulle vara mer uppklätt men det var valfritt. Och även om jag själv inte valde att hålla mig till temat var det ganska underhållande att se alla häftiga kreationer väl värda en röd matta på Oscarsgalan.

Myt nr 5 – Det är trångt och instängt på ett kryssningsfartyg

Ja här beror det ju självklart på. Jag hade nog inte valt att åka Silja Symphony i åtta dagar runt Medelhavet men att kryssa över till Helsingfors funkar fin fint på en båt i den storleken. Ska du kryssa lite längre skulle jag rekommendera något av de lite större fartygen. Där behöver man vare sig känna sig instängd eller tycka det är trångt.

Som en liten hint så är Symphony of the seas 363 meter lång och i hyfsat rask takt tog det mig åtta minuter att gå runt hela båten. Och som jag nämnde tidigare. Till och med sista dagen hittade vi saker och ställen vi inte sett förr. Det är som en hel liten stad.

Symphony of the seas i Palma hamn

Myt nr 6 – Känns det inte som kosläpp när alla passagerare ska gå av i en hamn?

Haha, tja, kanske lite faktiskt. Men vad gör det? För det första så handlar det väldigt mycket om vilken hamn det handlar om. På vår resa stannade vi i Palma, Marseille, La Spezia, Rom och Neapel. Värst kosläppskänsla om jag får kalla det så var det nog i Rom. Men, om eventuella italienare som läser denna blogg ursäktar, så tror jag att det handlade lika mycket om de på plats som vi som gick av. I flera av de andra hamnarna var det betydligt mer välorganiserat än just i Rom.

När du går av i en hamn kan du välja mellan att följa med någon av rederiets egna utflykter eller upptäcka staden på egen hand. I alla de hamnar vi stannade fanns det kommunala transportsätt att använda sig i direkt närhet till hamnen. På vissa ställen sådana färdmedel som till och med var anpassade efter just vår båt. För flera av dessa städer så innebär ju faktiskt båtens ankomst ganska mycket för turismen.

Men det är faktiskt långt ifrån alla som väljer att gå av båten så någon jätteanstormning upplevde vi aldrig, inte ens i Rom där vi av tidsskäl prioriterade att få varje minut vi kunde i land.

Myt nr 7 – Man hinner inte se någonting på stoppen så man kan lika gärna stanna på båten

Och som av en händelse är myt nummer sju just den om hur mycket man hinner se i varje hamn. Eller kanske snarare myten om ATT man inte hinner se något.

Får man säkra upp med ännu ett ja och nej?

För om man vill se Rom, som exempel, då ska man inte åka kryssning. Då ska man åka till Rom och bo där och vandra och uppleva. Men om man vill uppleva tre länder, sex städer och ett hav på åtta dagar. Om man vill vakna varje dag i en ny hamn, kanske till och med ett nytt land. Om man vill undra vad man skall mötas av när man drar upp rullgardinen från fönstret. Då ska man åka på kryssning.

Jag skulle självklart ha velat hinna med att se mer av Rom men i La Spezia fick vi alldeles lagom med tid även att vi väntade till eftermiddagen med att traska ut på stan.

Om man åker på kryssning skall kryssningen vara en del av resan, inget man känner att man vill fly ifrån eller stressa bort från för att uppleva allt i staden du just befinner dig i. Se det istället som en liten aptitretare. Kanske hittar du bland stoppen den stad du gärna vill åka tillbaka till snart. Det gjorde jag!

Colloseum Rom

Har du åkt på kryssning? Håller du med? Eller håller du absolut inte med. Kommentera gärna och dela med dig av dina erfarenheter. Vill du läsa mer om vår kryssning med Symphony of the seas för en mer djupgående recension – klicka dig vidare hit.


Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration.
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

2 Comments

 • FREEDOMtravel
  26 februari, 2019 at 20:26

  Bra inlägg! Det finns mycket myter om kryssningar … Jag håller med om det mesta, men kanske inte allt. Den kryssning vi var på – då var det en av middagarna då det var MYCKET uppklätt som gällde. Det hette Captains Dinner eller nåt sånt, och jag uppfattade det som en ganska strikt klädkod 😉 Priset är också en knepig fråga tycker jag … Men kryssning är definitivt inte enbart för blåhåriga damer 😉

  Reply
  • corneliatoneri
   3 mars, 2019 at 10:24

   Tack 🙂 Ja den reseformen är nog bland de mer mytomspunna. Det är säkert olika från båt till båt. Vi hade också en sådan Captains dinner men vi upplevde att det var framför allt i a la carte restaurangerna det var klädkod. I buffén var det som vanligt. 🙂

   Reply

Leave a Reply