Meny
Resor

Charterbolagen inför avgift för incheckat bagage

Dagens stora snackis i bilen på väg hem från jobbet blev helt klart den för mig nya informationen att charterbolagen börjat ta ut en avgift för incheckat bagage. Andreas hade ramlat över en artikel från Aftonbladet som var dagsfärsk och själv hittade jag även en i Expressen.

Och det verkar som att TUI är det bolag som får ta smällen när det gäller allmän kritik och uppror på sociala medier. Och då är de ändå sist ut att införa avgiften.

TUI sist ut

Apollo och Ving har redan infört det men lyckats med att inte få det uppmärksammat. De olika bolagen har börjat på lite olika nivåer. Apollo har valt att införa avgift för incheckat bagage om man flyger med SAS och Novair men inte på alla resor. För Vings del gäller den extra avgiften inte om man bor på något av koncepthotellen, reser med SAS plus eller Economy Plus/ Premium med Thomas Cook Airlines Scandinavia. För TUI hittar jag ingen information om det gäller alla resor eller inte.

Charterbolagens olika pressavdelningar har fått uttala sig. Och man menar att man vill följa marknaden i stort, alltså reguljärbolagens strategi för att ta betalt för bagage. På Apollo säger man också att man vill ge passageraren möjlighet att själv besluta hur mycket man vill ta med sig. Och hoppas att det också kan bidra positivt för miljön om fler väljer att ta med sig mindre bagage.

Inga justeringar av priser

På TUI menar man att det skall gynna passageraren. Man ska kunna välja om man vill betala extra för det man inte får plats med i handbagaget. För Vings del har man dock inte gjort någon grundjustering av priserna för resor i samband med att man inför de nya avgifterna. Motiveringen är att man håller i grunden låga priser för sina resor.

Fyllt i bagagehyllan över dig

Kanske är jag lite färgad av att jag rest med charterbolagen ganska många gånger. Jag förväntar mig att bagage då ingår i kostnaden. Det är ju lite därför man väljer en paketresa. För jag tycker att det är en försämring. Och om jag får förutspå resultatet kommer att resultera i fulla bagagehyllor i planen eftersom man trycker ner allt i handbagaget av ren snålhet. Men även längre köer till säkerhetskontrollen på grund av alla som packat ner necessären i handbagaget. Och troligen också glömt att tänka på vilken mängd vätska som får tas med.

Inom några månader har vi troligen svaret. Vad tycker du om de nya avgifterna?


Snabba fakta om kostnaden för incheckat bagage för charter

  • Den 11 december införde Ving kostnaden för sina resenärer. Mellan 95 och 195 kronor ligger kostnaden för incheckat bagage på.
  • Apollo började ta betalt för incheckat bagage den 20 december. 95 kronor kostar det hos dem
  • TUI inför som sista bolag kostnaden för incheckat bagage. Kostnaden tas ut för resor bokade efter den 5 november 2018 som går av stapeln den 13 april 2019 och framåt. Kostnaden blir 200 kr eller mer beroende på hur lång resan är.

Artikeln i Aftonbladet hittar du här
Artikeln i Expressen hittar du här


Läs också om dina rättigheter när ditt flyg blir försenat

No Comments

    Leave a Reply