Meny
Personligt / Vardagsfunderingar

Hur jag tänker kring att flyga och miljön

Vi lever i en tid då det inte längre är möjligt för oss att blunda för hur stor påverkan våra levnadsvanor har på miljön. Det är inte längre något abstrakt som kommer ske om flera hundra år. Det är våra barns vardag vi spelar med och det har gått upp för gemene man nu. Och med den insikten har mångas ångest slagit till på ett panikartat sätt. Inte bara på oss lekmän utan även hos dem som finns i de forum som leder vårt land. Och Jesper Sandström skrev helt nyligen en mycket tänkvärd krönika på ämnet i Svenska Dagbladet. Läs den gärna här. Nu tänkte jag berätta mer hur jag tänker kring att flyga och miljön.

För trots att det är nu klimatångesten och paniken slår till har detta pågått i många år och för många har detta varit sanning länge. När nu gemene man, du och jag, förstår allvaret är det lätt att vi skall göra allt på en gång och det är lätt att titta snett på dem som inte verkar ha förstått allvaret och som jag exempelvis flyger jorden runt och därmed är en av de stora miljöbovarna. Och visst förstår jag reaktionen och att jag ofta får frågan hur jag tänker kring mina resor kontra vår miljö.

Läs på och förstå

Det viktiga för mig är att läsa på och förstå. För gör jag inte det så kan jag göra stora förändringar i exempelvis mitt resande och avstå från att flyga medan jag i min vardag, varje dag hela tiden, fortsätter att göra saker som har en ännu större påverkan på miljön men som jag inte har en aning om påverkar.

Jag älskar att åka tåg och buss och gör gärna det när möjligheten ges. Få saker är mer avslappnande än en tågresa. Men det finns också så mycket mer vi kan göra i vår vardag, varje dag, för att göra en god gärning för vår miljön.

Här kommer en lista, en egenhändigt ihopknåpad av mig, som absolut inte är någon expert men som gärna gör det lilla i vardagen.

* Ät mindre kött

Det är ingen hemlighet att vår köttkonsumtion är ett problem för miljön och jag säger inte att du ska bli vegetarian, men du kan minska ditt köttätande. Jag är själv inget fan av köttsubstituten och äter jag vegetariskt blir det utan dem. För egen del mår jag oftast bättre efter en vegetarisk måltid än efter en med kött. Och om man gärna äter kött kan man välja ekologiskt och naturbeteskött. Men det finns också många andra åtgärder vi kan ta när det gäller det vi stoppar i oss. Kolla gärna ingredienserna. I exempelvis godis och kakor finns det ofta palmolja som är kopplat till miljöproblem och har stor klimatpåverkan.

* Stäng av kranen

När du borstar tänderna eller tvålar in dig i duschen. Tänker du då på att stänga av kranen så att inte vattnet står och rinner? Lär du barnen att tänka på det? En enkel åtgärd med stor positiv påverkan för vår miljö.

* Sortera

Jag hoppas att jag har rätt när jag tänker att det i dagens samhälle inte ens är en fråga om vi skall sortera glas och papper och panta våra burkar och PET-flaskor. Men såhär i julklappstider. Sorterade du som du skulle efter julklappsutdelningen. Det är så lätt att bli bekväm och kasta allt i samma påse. Men en klok sortering är ett steg närmare en bättre miljö.

* Something old

Och på tal om klappar. Hur många av klapparna under granen hos dig var second hand i år? Jag erkänner att ingen av dem hos mig var det. Inte detta året. Men tidigare år har jag bland annat köpt Barbiehus och tillbehör på Blocket. Just när det gäller dessa överdådiga leksaker som i affären kostar tusentals kronor och dessutom är av plast som miljön verkligen mår dåligt av, speciellt när det gäller detta tycker jag att det är mycket viktigt att inte alltid köpa nytt. Och likväl som jag köper i andra hand är jag noga med att själv sälja vidare alternativt skänka. För en tid sedan var jag och barnen på Myrornas i stan och hittade flera saker, bland annat ett jätteroligt spel för bara en tjuga.

* Flergångskassar

Tycker du att det är pensionärsvarning att ta med dig tygkasse till mataffären, kanske det. Men det är definitivt bättre för miljön. Investera i lite flergångskassar inför 2019.

* Glasburkar som matlådor

Harvar du fortfarande runt på plastlådor som matlådor till jobbet? Det är både fräschare och mer miljövänligt med glaslådor. Billiga och bra hittar du exempelvis här på Clas Ohlson där vi har köpt våra.

Klimatkalkylera

Ovanstående lista med sex mycket enkla åtgärder är bara ett axplock av vad vi kan göra varje dag för miljön. Funderar du på vad du kan göra finns det ett bra test att göra på Klimatkalkylatorn. Ange dina egna förutsättningar så ger Klimatkalkylatorn dig tips och idéer på vad du kan förändra i din vardag.

Så med det sagt väljer jag aldrig flyg om jag kan åka buss eller tåg. Men det bekymrar mig att exempelvis en resa till Skellefteå till min bror skulle vara mycket billigare att göra med flyg än med tåg. Och då menar jag mycket billigare.

Jag kommer att flyga även 2019 men jag kommer läsa på mer och göra ännu mer i min vardag. Det är lätt att hitta bovar i de som flyger men innan jag utnämner de bovarna så tänker jag se till att min vardagsrutin är miljövänlig.

Kan vi inte enas om att vi inte var och en kan göra allt. Men alla kan göra många små saker som bidrar till en bättre värld.


Följa gärna Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du läser mina tankar.

No Comments

    Leave a Reply